OPINII Refacerea judeţelor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 30 aprilie 2008

Cătălin Avramescu

Coerenţa logică nu mai este obligatorie, se pare, pentru actuala clasă politică. Acelaşi Guvern care încerca să ne lămurească, acum câteva luni, că nu este bine şi democratic să votăm, în acelaşi timp, în două alegeri (la referendumul pentru votul uninominal şi în euro-parlamentare), acum s-a răzgândit. Patru alegeri simultane (primar, Consiliu local, Consiliu judeţean şi pre­şedinte de Consiliu judeţean) sunt foarte bune.

Problema principală a aces­tor alegeri "locale" este că ele nici nu sunt, cu adevărat, locale. Faptul că se organizează în acelaşi moment, la comanda Guvernului, arată că ele sunt văzute mai degrabă ca o versiune de test a alegerilor generale, decât ca o expresie a intereselor locale. Ele sunt organizate de politicieni care nu doresc altceva decât să perpetueze la putere acelaşi sistem care a împărţit România în feude de partid.

Iar pentru această împărţeală, ce plan mai bun decât împărţirea administrativă hotărâtă de comunişti în 1968? Nici un partid politic nu a promovat o reformă substanţială a diviziunii administrative a României. Cea prezentă le convine de minune. Judeţe delimitate cu pixul pe hartă, fără o consideraţie pentru istorie, realităţi şi tradiţii, şi concentrate în jurul unor "reşedinţe administrative" care au crescut, adesea, doar pentru că aşa au decis "organele" PCR-ului atunci când au distribuit sarcinile "industrializării". Oraşul Braşov, de pildă, a crescut de cinci ori din 1930 încoace, în vreme ce Râmnicu Sărat, o fostă capitală de judeţ, doar de 2,5 ori în aceeaşi perioadă.

Puterea care s-a cuibărit în citadelele socialismului local nu e cu nimic mai bună decât aceea de la Bucureşti. Faptul că e mai aproape de cetăţean a însemnat, de regulă, doar un acces mai facil la buzunarele acestuia. Iată de ce o nouă împărţire administrativă a României ar fi o şansă de a dis­loca unele dintre actualele mafii judeţene. Şi o oportunitate pentru a revitaliza unele foste reşedinţe de judeţ care au ajuns să aibă un statut secundar (ex. Blaj, Rădăuţi sau Câmpulung), prin reînfiin­ţarea unor judeţe precum Făgăraşul.

Ce e de făcut, aşadar? A reveni la structura precedentă nu este o soluţie. Deşi e ceva mai naturală, nici împărţirea din 1925 nu e mult mai bună. Unele judeţe sunt trasate arbitrar, tot cu scopul de a obţine prefecturi uşor de controlat de la centru. Dobrogea e divizată, fără nici o raţiune istorică sau geografică, în două judeţe aproximativ egale (Constanţa şi Tulcea), iar Oltenia este "spartă" în trei (Dolj, Romanaţi şi Olt). Unele regiuni care au avut, din vechime, o identitate socială şi politică aparte, nu sunt recunoscute ca judeţe (e cazul, între altele, al Ţării Oaşului şi al Haţegului).

Soluţia ne este indicată, şi de data aceasta, de tradiţie. Dorim o împărţire raţională a judeţelor? Atunci să ne întrebăm ce este un "judeţ". La origine, aceasta era o diviziune a Ţării Româneşti. Era "judeţ" teritoriul care ţinea de un jude (sau staroste). Pe lângă aceste judeţe (şi unităţile care le cores­pund în Moldova şi Transilvania: ţinuturi şi comitate) mai existau şi alte forme de organizare, de la cele mai mari (Bănia Craiovei, desfiinţată oficial abia în 1831) până la cele mai mici şi mai puţin conectate cu tradiţiile locale (raialele Brăila, Giurgiu şi Turnu Măgurele, recuperate de Muntenia după Tratatul de la Adrianopol, din 1829).

Iată de ce a vorbi pe limba adevăratelor interese şi tradiţii locale reclamă, acum, o considerabilă erudiţie istorică şi o mare sensibilitate socială. E un adevărat proiect cultural, nu unul pur administrativ. Atunci când vom constata că aleşii locali înţeleg, respectă şi cultivă aceste tradiţii şi valori, atunci va veni şi vremea adevăratei politici locale în România.

Până atunci, vom asista la un simulacru al alegerilor locale, aşa cum ne-am obişnuit din 1992 încoace. O "consultare" în care va fi folosit un sis­tem electoral, votul pe listă blocată pentru consilieri, despre care până şi actualul Parlament a înţeles că este inacceptabil într-o Românie democratică. Dar ceea ce au pierdut la nivel naţional, politicienii s-au hotărât să păstreze la nivel judeţean. Astfel, prin instituţia votului la comanda Guvernului pe liste blocate se conservă câteva zeci de Româ­nii ale anilor 1990 în miniatură. Prin votul proporţional la nivel local, partidele îşi delimitează strict clientela din teritoriu care, la rândul său, trebuie să restituie beneficiile la apropiatele alegeri generale. Astea sunt actualele judeţe, nişte simple circumscripţii electorale ale unui sistem respins de 82 la sută dintre români, la referendumul din Noiembrie 2007.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Oricum veti imparti,intotdeauna vor exista solutii adm.arbitrare.

    In afara de traditia istorica trebuie sa tineti cont de situatia economica a microzonelor si de caile de transport existente. 

    Oricum se vor imparti, la fiecare centru adm.se va reface Mafia LOCALA. (Eventual, actualii mafioti se vor muta dintr-un centru in altul sau isi vor mari gradu si puterea prin ridicarea in rang a localitatilor mici la nivelul resedintelor.) 

    Sunt multe greseli: Dobrogea are 2 zone distincte economic :Vestul si Nordul,centrat pe Dunare,fara infrastructura industriala(cu exceptia Tulcei) si Estul, axat pe Litoral,industrializat.Delta e o entitate aparte. 

    In Calarasi, Vestul (de la Mostistea la Oltenita) este cu totul altceva ,centrat pe Arges si cu legaturi la Bucuresti.Estul si sudul e centrat tot pe Dunare.Partial cu Dobrogea, partial cu Cadrilaterul(nu e nici o aluzie la vecini...).Centru tine de Baragan si Slobozia. 

    In Giurgiu, nordul judetului este total aiurea arondat judetului.Vestul, cam la fel. 

    In Ialomita: estul este axat pe Dunare,centru pe Baragan, vestul si nord-vestul tin deja de subcarpati. 

    ETC. 

    Credeti ca veti reusi o buna impatire?Cam cit costa? 

    Daca ne intoarcem la regiuni,credeti a va fi mai bine? 

    Cum vor fi ele delimitate?

    Nu le dati idei parlamentarilor, caci cine stie ce legi vor adopta, "Ca asa a propus....Marinescu". 

    Cred ca aceasta traditie a judetelor, ca si atitea altele din Romania, reprezinta un balast inutil! Cele 8 regiuni administrative, dupa modelul Sapard, reprezinta o intarire a zonelor locale in dauna centralismului. Banii trebuie sa ramina cit mai multi acolo unde sunt produsi. In viitor, sper sa fie Parlamente si guverne locale!

    1. Daca este asa, spune-mi te rog in cati ani vor plati maghiarii din HR si CV autostrada care face un ocol de aprox 100 km ? Cum crezi ca s-ar realiza mari proiecte in zonele sarace fara bani de la centru? Cine ar plati contributiile europene ale tarii? Eu sunt bucurestean si desi Bucurestiul plateste peste 50 % dint cat plateste toata tara , am beneficiat de canalizare , gaze , telefon si apa dupa 50 de ani de la constructia casei si mai bine de 10 ani de la Revolutie, asta in conditiile in care vedeam cum se baga gaze in toate vagaunele unde se plateau impozite de 10 ori mai mici decat in Bucuresti! SA TRAIESTI! bINE!

    Sunt de acord cu tot ce scrie in acest articol, insa chiar credeti ca Romanioa condusa de repetenti si de oameni care au facut scoala cat sa se iscaleasca vor putea sa faca ceva mai bun ? Cu siguranta nu ! Cine imi garanteaza ca nu se vor decupa satele cu majoritati maghiare astfel incat in administratie sa nu mai fie 50% reprezentanti ai minoritatii ca acum ci poate 80-90 % . Daca imi aratati un om in stare sa judece o asemenea reimpartire si sa aduca argumente inseamna ca ma insel. Degeaba pune pe tapet proiecte grandioase Dl Base fiindca te umfla rasul numai cand deschide gura. Este mai penibil si decat CV Tudor cu stadioanele si executiile in public promovate ... Daca maria sa Base ne-ar lasa in pace am mai uita cat de prost este si cum se cutremura toti conducatorii trecuti in nefiinta ai acestei tari din cauza ca in 2004 a putut sa vina la putere o asemenea caricatura , de comunist , securist , turnator, analfabet, certaret, prost , tampit si cretin.

    Reimpartirea adms.-teritoriala,daca va fi, nu va insemna parlamente locale.Nu suntem un stat federal.Confundati notiunile.In ce priveste autonomia locala, sigur, este de dorit sa fie mai mare.In toate judetele si localitatile.Dar sa nu confundam cu anarhia sau privilegiile feudale date unor anumite zone,sau unor anumiti etnici ce locuiau doar in anumite parti.Daca va ginditi la Evul Mediu si vreti sa-l reinviati, nu uitati ca ei au inventat domiciliul fortat al unor etnici in cartiere INCHISE,pentru a nu se amesteca cu majoritarii.Nu va jucati cu mintea.....oamenilor,ca-i odihnita.

    Ce spui matale de judete e adevarat... dar vii mai apoi si te contrazici singur. Vorbesti de impartirea comunista care n'a respectat traditia si apoi recunosti ca nici impartirea din 1925 nu era mai breaza...ATUNCI CARE E AIA TRADITIONALA? ..ca n'ai lamurit'o...

    Apoi, N'AI EXPLICAT nicicum mecanismul prin care o reimpartire a judetelor ar asigura o mai mare "echitate electorala" Cu ce ar fi prefectura de la Radauti mai avantajoasa dreptatzii electorale pe care o vezi matale? De fapt legi subiectele ca si Cartianu. orice subiect il legi de o vina a guvernului. De fapt dumneata aveai o idee cu judetele, dar ca sa'tzi iei si leafa ai dat si la Guvern... 

    Si in fine, la smecheria cu referendumu 

    1. Care "sistem" a fost respins in noiembrie? 

    2. Pardon? 82% din romani? Cred ca confunzi nationalitatea cu optiunea politica!

    3. Ia un pix si un creion ca sa pricepi. Am sa'tzi demonstrez ca'n noiembrie a fost respins sistemul lu Presidentu tau iubit. Ma iau pe mine de exemplu> Eu prefer vot uninominal in varianta propusa de guvern. aceasta varianta NU ERA PE BULETINE. deci ce ma avantaja pe mine CA CETATEAN CU OPTIUNE POLITICA?? Raspuns> NEPREZENTAREA!!! si a mea si a cat mai multzi dintre romani. Cata vreme, neprezentarea e O OPTIUNE LEGALA, dumneata ar trebui sa cam taci. Deci in noiembrie 2007 nu s'a respins sistemul vechi, ci S'A RESPINS VARIANTA BASESCU DE UNINOMINAL. Asa ca ori esti MINCIUNOS ori N'AI TREABA CU MESERIA IN CARE TE PRETINZI A FI PROFESOR! 

    1. nicknamul ales excelent

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb