OPINII Speculaţia pe dividende la SIF-uri, benefică, dar nu pentru toţi

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 mai 2010

Datorită cererii unor acţionari de a se majora dividendul la SIF5 "Oltenia", cerere aprobată cu o majoritate de 80%, a apărut o mare dis­crepanţă între SIF-uri privitoare la randamentul dividendului din preţul acţiunii. Aşa a apărut posibilitatea efectuării unor speculaţii pe SIF-uri, în vederea maximizării încasării din dividende. Înainte de anun­ţarea cuantumului dividendelor, toate SIF-urile erau la maximele perioadei, respectiv 1,73 lei, la SIF 1, 1,57 lei, la SIF 2, 0,9 lei, la SIF3, 0,965 lei, la SIF4 şi 1,96 lei, la SIF5.

Vânzând orice SIF pentru a cumpăra SIF5, chiar cu un comision de 0,5%, un investitor putea încasa de 2,79 ori mai mult din dividende dacă renunţa la SIF1, de 2,11 ori mai mult pentru SIF2, de 2,42 ori mai mult la SIF3 şi de 1,96 ori la SIF4. Probabil că instinctiv unii au început conversia. Criza care a dus la căderea masivă a preţurilor a adus scăderi de maxim 31,2% la SIF1, de maxim 31,8% la SIF2, de 31,7% la SIF3 şi de maxim 30,1% la SIF4, dar numai de 17,9% la SIF5. La aces­te valori micşorate ale preţurilor, raportul câştigurilor posibile din dividende a scăzut la 2,27 ori pentru SIF1, la 1,76 ori la SIF2, de 2,21 ori la SIF3 şi de 1,66 ori la cei care au renunţat la SIF4. S-ar zice că toată lumea ar putea să câştige. Ei bine, nu este chiar aşa.

Aceste speculaţii pot fi făcute de către un număr limitat de investitori. Ca să se poată vinde toate acţiunile SIF 1, 2, 3 şi 4 ar trebui să existe cumpărători pentru ele şi atâţia bani nu există în piaţă. Chiar dacă ar exis­ta, cumpărătorii, văzând marea ofertă de vânzare, ar scădea preţul de cerere şi rapoartele calculate nu ar mai avea nicio semnificaţie. Apoi, concertaţii, spaima consiliilor de administraţie, nu prea sunt dispuşi să renunţe la poziţiile pe care le au. Dintre aceştia, mulţi reprezintă fonduri mutuale, care pentru nimic în lume nu sunt dispuse să vândă în pierdere, pentru un câştig ipotetic din dividende. Aşa că speculaţia pe dividendele SIF-urilor rămâne o chestiune de mică ciupeală a acţionarilor mici, dar şi a speculatorilor intra-day, mai interesaţi de câştigul zilnic decât de dividendele care se încasează peste câteva luni. Personal, m-am distrat cu câteva zeci de mii de acţiuni SIF4 pe care le-am convertit în SIF5 la paritatea de două la una, adică am dublat valoarea dividendelor încasate. E bine să fii mic investitor!

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mai Iordache, da' mare destept mai esti ! Ce mai cauti tu in Romanica noastra ! Nu ne-ai putea scuti de retetele astea paguboase pe care ti le dicteaza brokerasi astia care manipuleaza pietele ?! Zau asa, am fi mult mai linistiti !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb