OPINII Statul azi - între "tătuca" şi "mama vitregă"

Dragoş Cabat, analist efin.ro
Ziarul BURSA #Editorial / 11 octombrie 2012

Deşi comunismul s-a dovedit a fi un concept care nu este viabil economic, social-democraţia încearcă să demonstreze că un stat al asistaţilor social şi al "egalităţii de şanse" reprezintă viitorul. Din punct de vedere social, tătuca-stat se ocupă cel mai bine de oameni şi îşi asumă costurile bunăstării individuale - acesta este pe scurt conceptul social-democrat. La polul opus, statul de tip liberal îşi lasă membrii "fiecare pentru sine" şi se comportă mai degrabă că o mamă vitregă cu o parte dintre indivizi. Aceasta este teoria, acum să vedem cum stau lucrurile în practică...

Ca întotdeauna, în practică lucrurile sunt mult mai nuanţate. Între dreapta (liberalism) şi stânga (social-democraţie) mai există şi centru, apoi avem şi extremele... Curentul liberal a împrumutat multe idei "de stânga", iar social-democraţia ţine cont de multe dintre soluţiile dreptei pentru a crea "averea" pe care să o împartă apoi către toată lumea, în mod just. Statul protector este popular atât în ţările sărace şi în curs de dezvoltare, cât şi în cele mai dezvoltate economii. Este adevărat că, în ţările sărace, ceea ce se împarte este sărăcia - oferită către marea masă a populaţiei -, în timp ce averile ajung către o minoritate, de obicei politică. Totuşi, inexistenţa unei clase de mijloc puternice, precum şi faptul că asistenţa din partea statului este absolut necesară pentru supravieţuirea unei largi pături a populaţiei, face ca abordarea respectivă să poată fi catalogată ca stat social. În SUA, cuibul liberalismului, aşa cum scrie în cărţile de economie - este adevărat, cărţi scrise în primele decenii din secolul trecut -, unul din candidaţii la alegerile generale din noiembrie a făcut o gafă (aşa a fost considerată ţinând cont de voturile de care are nevoie), spunând că 47% dintre americani sunt asistaţi social, aşadar votanţii "naturali" ai celuilalt candidat. Trecând peste lipsa de abilitate a res­pectivului - care oricum era filmat cu o cameră ascunsă, atunci când se adresa propriilor susţinători -, trebuie să observăm că sună cel puţin ciudat o asemenea afirmaţie... şi totuşi ea este reală: mulţi americani trăiesc din ajutoarele diverse oferite de stat (pentru şomaj, asistenţă socială, pensii de diverse tipuri, scutiri de taxe datorate unor invalidităţi mai mult sau mai puţin reale, ajutoare pentru categorii dezavantajate etc.), iar această povară este dusă de bugetele federale şi bugetul central şi se materializează în deficitele imense ale SUA. Chiar şi cea mai mare economie, având o clasă de mijloc foarte mobilă şi activă, este împovărată de sistemul social la un nivel pe care se pare că nu poate să şi-l mai permită.

Exemplul extrem este, însă, Europa. Capitalismul a adus prosperitate în multe ţări din Europa de Vest. Mai mult, acumulările de bogăţie la nivel naţional au permis chiar avântul sis­temelor social-democrate în Germania, ţările nordice, Franţa, Italia, dar şi în ţările mai puţin bogate, în care partidele socialiste ori de centru-stânga au un cuvânt important în alegeri. Astfel, toate ţările europene s-au deplasat încet-încet, în special în ultimii 20 de ani, către un comportament paternalist faţă de proprii cetăţeni. Ultima "redută liberală" a fost, practic, Marea Britanie sub conducerea Doamnei de Fier Margaret Thatcher. Peste tot, guvernele au închis ochii la munca nefiscalizată, au introdus pachete compensatorii generoase pentru cetăţeni şi servicii sociale, de sănătate şi educaţie disponibile oricui. Aceste costuri sociale tot mai ridicate, împreună cu evoluţia demografică dezavantajoasă (cu naşteri mai puţine şi speranţă de viaţă tot mai ridicată), dar şi competiţia tot mai acerbă la nivel mondial datorată globalizării, au pus presiune pe bugetele naţionale. Unele ţări şi-au putut permite aceste costuri, altele nu - şi cu toate acestea, au oferit în continuare beneficiile res­pective. Odată cu integrarea europeană şi crearea zonei euro, lucrurile au devenit şi mai complicate, în sensul că ţările mai puţin bogate din zona euro au fost practic obligate să ofere pachete sociale la nivelul partenerilor lor de Uniune bogaţi, în timp ce veniturile din taxe pe care le-au obţinut de la cetăţenii proprii au rămas scăzute - de unde şi deficitele bugetare şi îndatorarea tot mai ridicată.

Acum, este nevoie ca aceste ţări să îşi reducă cu mult cheltuielile bugetare şi să crească veniturile - ceea ce se traduce prin majorări de taxe şi limitarea economiei gri - ceea ce nu mai este în linie cu viziunea social-democrată. Aşadar, este timpul pentru o revenire la liberalismul timpuriu, cel în care statul se purta ca o "mamă vitregă" cu cetăţenii săi mai puţin norocoşi, pentru a-i susţine pe cei care se pot descurca singuri... Crearea de bogăţie la nivel naţional redevine o prioritate; sistemul "ţara săracă având cetăţeni bogaţi" nu poa­te funcţiona pe termen lung - sau cel puţin până acum exemplele de succes sunt limitate la câteva ţări nordice de dimensiuni reduse.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Domnule Cabat,

    In primul rand, cum nu este reducerea economiei gri in linie cu viziunea social-democrata? 

    In al doilea rand, viziunea liberala pe care o promovati nu este completa fara aducerea in discutie a ceea ce inseamna dereglementare. Si am vazut deja ce ne-a adus dereglementarea. 

    Nu argumentati nici cum va crea noul sistem bunastarea asteptata. Vor taia cheltuielile cu asistenta sociala, dar cum vor compensa scaderea consumului?  

    Nu sunt pentru un stat asistential care nu incurajeaza munca, un stat care acorda ajutoare mai mari decat salariile din anumite sectoare, dar ce ne facem cand statul nu este capabil sa creeze locuri de munca pentru cetateni? 

    Nu in ultimul rand, cat din deficitul SUA merge catre ajutoare sociale si cat merge catre finantarea apararii? Si eu trebuie sa ma documentez in aceasta privinta.

    Domnule Cabat,

    In primul rand, cum nu este reducerea economiei gri in linie cu viziunea social-democrata? 

    In al doilea rand, viziunea liberala pe care o promovati nu este completa fara aducerea in discutie a ceea ce inseamna dereglementare. Si am vazut deja ce ne-a adus dereglementarea. 

    Nu argumentati nici cum va crea noul sistem bunastarea asteptata. Vor taia cheltuielile cu asistenta sociala, dar cum vor compensa scaderea consumului?  

    Nu sunt pentru un stat asistential care nu incurajeaza munca, un stat care acorda ajutoare mai mari decat salariile din anumite sectoare, dar ce ne facem cand statul nu este capabil sa creeze locuri de munca pentru cetateni? 

    Nu in ultimul rand, cat din deficitul SUA merge catre ajutoare sociale si cat merge catre finantarea apararii? Si eu trebuie sa ma documentez in aceasta privinta.

    Sa fie LIberalismul sfarsitul istoriei?!

    Cred ca faceti o confuzie. Egalitatea sanselor tine de nivelul de civilizatie al statelor, nu de opiniile politice de stanga sau dreapta.

    Orice stat civilizat ar trebui sa garanteze sanse egale pentru toti cetatenii lor, dar acest lucru insemnand sanse egale ca toti sa poata munci, sanse egale ca toti sa poata face afaceri in aceleasi conditii, fara ca unii sa aiba parte de un tratament preferential iar altii de discriminare. 

    In Romania, cu toate ca scrie si in constitutie despre egalitatea de sanse, este cat se poate de evident ca nu se acorda tuturor sanse egale, functionarii statului fiind mai egali decat altii, in timp ce handicapatii au parte de discriminare din belsug. 

    Iar solutia gasita de functionarii statului este sa acorde niste indemnizatii de cateva sute de lei pe luna handicapatilor si sa pretinda ca atat este suficient pentru asigurarea sanselor egale, in timp ce forta lor de munca ramane tot nefolosita.

    Meştere, cu politica eşti pafarist rău de tot. Dacă trebuie să scrii platitudinile si clişeele astea imbecile ca să-ţi suplimentezi pe spinarea lui Make şi a cititorilor Bursei veniturile insuficiente din activitatea de bază, atunci roagă-l pe Maestru din partea mea să-ţi dea banii fără să-ţi mai pună la dispoziţie bunătate de spaţiu. Înţeleg că tre' să-ţi iei bănuţul dar nu înţeleg de ce riscă Make să decredibilizeze un spaţiu rezervat până acum unei anume ţinute intelectuale (indiferent de orientarea politică sau înclinaţiile filosofice ale autorilor obişnuiţi locului), publicând aici prefabricatele mentale ambalate pe bandă ale unui cimpanzeu la costum!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb