OPINII Stimulentul pentru vaccinare e o idee proastă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 18 ianuarie 2021

Stimulentul pentru vaccinare e o idee proastă

Am văzut câteva propuneri care să limiteze drepturile celor nevaccinaţi. Deocamdată sunt tatonări, e greu să nu intri în coliziune cu drepturile omului când limitezi libera circulaţie de pildă, câtă vreme vaccinarea, ca orice act medical, nu poate fi obligatorie. În plus, cum vaccinarea nu garantează decât o formă uşoară a bolii şi nu imunitatea, tot îţi trebuie un test negativ ca să te plimbi prin lume, independent de vaccin.

Dar au apărut şi propuneri care vizează stimulentele pentru viitorii vaccinaţi. Una dintre ele, care constă în acordarea unei sume de 50 de lei, într-un articol de opinie semnat de CEO-ul Terapia Cluj, Dragoş Damian.

De ce s-ar acorda un astfel de stimulent? "Afacerile noastre au nevoie ca această campanie de vaccinare să iasă, nu avem altă soluţie ca să sfârşim nebunia. Este probabil momentul astral al generaţiei noastre, haideţi să dăm o mână de ajutor", conform sursei citate.

În opinia mea, acordarea unui stimulent poate creşte participarea doar dacă cei care îl vor accesa erau oricum convinşi că n-au nimic de riscat. Poate că îi va determina pe unii deja convinşi de utilitatea vaccinului să îşi facă mai uşor ferestre în program pentru injectare, dar greu de crezut că va grăbi o persoană care crede că lipsa studierii efectelor pe termen lung reprezintă un risc, să vină repede să încaseze cei 50 de lei.

Va amintiţi cum se face periodic apel pentru donarea de sânge? Şi donatorii aveau stimulente - o zi de concediu plătit, bonuri valorice de 60 lei, un set de analize gratuite şi reducere la abonamentul de RATB şi metrou de 50% pentru o lună. Cumulat, pare ceva mai mult decât cei 50 de lei propuşi de şeful Terapia şi cu toate astea lumea nu se înghesuie, de ce ar avea mai mare sorţi de izbândă acum? În Occident nu există stimuli financiari pentru aşa ceva, dar lumea donează în procent mai mare pentru că se insistă pe altruism, umanitate, coeziune socială.

Dacă aici altruismul nu ne scoate încă din casă, în ciuda celor 60 de lei şi a unei zile libere la job, ne va eclipsa instinctul de conservare un bonus de 50 de lei? Eu cred că ordinea priorităţilor pentru majoritatea este exact inversă - întâi securitatea mea şi apoi suferinţa altora - astfel încât genul asta de stimulente nu vor da rezultate. Aşa cum interdicţiile multiple ar putea să le semnaleze unora că e vorba de un risc ascuns.

Dacă însă numărul celor infectaţi începe să scadă ca urmare a progresului vaccinării, dacă nu apar efecte adverse grave, în 1-2 ani rezistenţa arătată de anti-vaccinişti se va reduce natural. Asta în paralel cu informarea din partea unor vectori de opinie credibili (şi nu influenceri racolaţi peste noapte) şi cu avansul cercetării în domeniu (se vorbeşte de noi vaccinuri care să ofere imunitate de lungă durată, nu ca cele din prezent care seamănă cu vaccinul antigripal din această perspectivă). Dar, cum cei care vor să ne stimuleze financiar sau se ne constrângă totalitar să ne vaccinăm vin cam din aceleaşi zone unde se aplaudă blocarea economiilor în primăvară în condiţiile existenţei câtorva sute de contaminări zilnice (pentru a contempla apoi câteva mii zilnic cu activitatea revenită aproape la normal), la ce să ne aşteptăm?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De acord cu autorul ca cei 50 de lei nici nu vor ajuta si nici nu vor incurca. Dar 2 lucruri ar trebui spuse: 1. Reactia la o urgenta medicala ( pandemia) nu ar trebui sa fie un act politic , ci unul condus de specialistii in boli infectioase . 2. Oprirea activitatii economiei nu a avut ca scop oprirea bolii, ci redimensionarea sistemului medical, pentru a putea sa trateze mai multe persoane . Atunci s-au cumparat teste, echipamente de protectie, respiratoare, medicamente necesare, etc .

    Chiar asa; de ce ar trebui sa-i mai dai si un stimulent pentru ca s-a vaccinat, cand asta s-a facut printr-un efort imens al societatii si spre binele impricinatului?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb