OPINII Un scenariu românesc pentru criza gazelor

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 28 iulie 2022

Un scenariu românesc pentru criza gazelor

Plafonarea preţurilor în domeniul energiei electrice şi gazelor pentru consumatorii casnici a avut la bază ideea că ascensiunea preţurilor reprezenta un fenomen pe care pieţele îl vor regla cumva din mers. S-a sperat că, până în primăvara lui 2023, acestea se vor reaşeza astfel încât Guvernul să poată renunţa la politica fixării preţurilor. Faptul că strategia e nesustenabilă pe termen lung o arată şi marile întârzieri la plata datoriilor către furnizorii de energie electrică, unde statul acoperă diferenţa dintre preţul plafonat şi preţul de vânzare.

Ce se va întâmpla din 2023 dacă preţurile nu vor scădea semnificativ? O primă variantă ar fi revenirea la piaţa reglementată pentru a proteja consumatorii. Ne uităm la preţul de producţie şi stabilim cu cât vând companiile respective în România, având grijă să le asigurăm o marjă decentă de profit din care să susţină şi viitoare investiţii (şi, la preţul gazului, ajungând acum la peste 2.000 euro/1.000 mc în Europa, marja de profit este imensă). Anul următor ajustăm preţurile reglementate, dacă este cazul, şi tot aşa. Şi, esenţial, interzicem exporturile astfel încât preţul intern să nu fie influenţat prea mult de cantităţile importate (cam 30% este dependenţa noastră de gazele de import)

Asta ar presupune însă că piaţa europeană îşi revine cumva şi că ruşii se hotărăsc să reia exporturile la un tranzit decent. Deci un soi de acord pentru Ucraina. În caz contrar, România va exporta gaz autohton din solidaritate europeană şi e greu de crezut că vom menţine două preţuri, unul pentru piaţa internă şi altul pentru piaţa externă. Chiar şi aşa, cantităţile importate vor creşte pe măsura majorării exporturilor, iar un eventual preţ reglementat va fi pus repede sub presiune. În acest caz, Guvernul va folosi dividendele scoase de la companiile energetice pentru a susţine protecţia socială pentru consumatorii mai vulnerabili, iar restul se va descurca aşa cum poate, strângând cureaua în jurul taliei (limitând consumul şi folosind o haină suplimentară iarnă) sau în jurul gâtului (faliment).

În funcţie de care scenariu vi se pare mai probabil, puteţi vinde acţiunile Romgaz, Petrom, Nuclearelectrica din portofoliu care s-au apreciat considerabil în 2022 sau, dimpotrivă, vă puteţi mări expunerile sau intra pe acestea speculativ, în aşteptarea profiturilor şi dividendelor mari din 2023.

E cam greu de presupus că lanţul de iubire dintre Europa şi Rusia se poate reînoda ca înainte de invazie, deşi am mai văzut sancţiuni şi retrageri ale lor şi după 2014, când cu anexarea Crimeii. E drept, atunci nu erau atâtea victime vizibile şi aparenţa unui război în toată regula în Europa. În tot cazul, pentru asta ar fi nevoie de mai mult de un an şi de experienţa neplăcută a consumatorilor europeni trecuţi prin iarna 2022-2023 cu multe suspine, astfel încât presiunea în direcţia schimbării strategiei la nivelul UE să vină de jos în sus.

Una peste alta, e greu de crezut că vom mai vedea preţuri decente ale energiei mai devreme de 1-2 ani, iar şansele unei reveniri la preţuri reglementate ar fi mai mari abia în viitorul an electoral (în 2024), când astfel de măsuri au un impact mai mare şi la urne.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Buna baliza!

    Ce va mai place sa va jucati cu proprietatea alrora. Dogaru sa vorbeasca cand o avea actiuni la Romgaz, altfel il dau in judecata ca imi afecteaza proprietatea!

    1. Si inca ceva, ciar si guvernul sa se astepte sa fie dat in judecata! Guvernul poate nationaliza actiunile, dar cu despagubire corecta, eu zic cam 1000 ron pe actiune!

      Tot ce urca mai si coboara. Si la cum a urcat sng sa vezi ce fain o sa fie.

    Cat timp raman la butoane ciuca,johanis si sinistrul virgil nu se va reglementa pretul gazului si nici nu se vor interzice exporturile.

    Gazul din Marea Neagra va pleca spre vest,asta era clar (cel putin pentru cei care constientizeaza ca Romania e o colonie) de cand s-a modificat legea ofshore. 

    Fiind o populatie de mamaligi,meritam ce ni se intampla,imi pare rau sa o spun.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb