OPINII Update-ul la Pfizer va veni la fel de des ca cel la Android?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 29 septembrie 2021

Update-ul la Pfizer va veni la fel de des ca cel la Android?

A început etapa de vaccinare cu doza a treia pentru cei care au deja 6 luni de la ultima vaccinare, ceea ce înseamnă că, în curând, vom avea vaccinaţi, semi-vaccinaţi (cu doze mai vechi) şi nevaccinaţi. Vom avea şi semi-restricţii, precum tolerarea celor cu două doze la terasele restaurantelor, în timp ce îi vom vedea pe cei cu trei doze tolăniţi la căldură în interior, nevaccinatii urmând să primească cu prăjina mâncarea la pachet în stradă? Rămâne de văzut.

M-a frapat, însă, modul cum sunt justificate mai nou măsurile de separare a vaccinaţilor de nevaccinaţi. Nu ar fi discriminare folosirea certificatului verde, discriminarea se practică doar în cazul grupurilor minoritare care nu au ales de bună voie să aparţină acestora, ci au făcut-o prin naştere, de pildă (persoanele de culoare, homosexualii etc). Discriminarea adevărată, spun autorii acestei argumentaţii, e consecinţa unor variabile pe care nu le pot controla cei restricţionaţi, cum nu se întâmplă cu nevaccinaţii care au azi seruri gratis la dispoziţie şi aleg să nu şi le facă. Iar dacă nevaccinaţii aleg din proprie iniţiativă un comportament riscant, e cazul să plătească în plus, ca la RCA (mă rog, să aibă acces la servicii mai puţine), cu menţiunea că în momentul în care nu se vor mai comporta aşa, le vor fi ridicate restricţiile.

Ce e în neregulă cu un astfel de raţionament, exceptând faptul că o comparaţie om-maşină (RCA) nu e cea mai onorantă?

În primul rând, vorbim despre percepţia asupra riscului. Nu toţi cei care nu se vaccinează o fac din spirit de frondă. Unii invocă motive care ţin de religie (iar liberatea religioasă a fost foarte apărată în ultima vreme), alţii de sănătate. Cei din urmă se bazează pe faptul că, iniţial, se spusese că e vorba de o doză unică (vaccin plus rapel), apoi avem încă o doză, şi tot aşa până devine anuală înţeparea. Or, nimeni nu avut când să observe dacă vaccinurile, în special cele cu o tehnologie mai nouă în spate precum ARN mesager, au sau nu efecte negative pe termen mediu şi lung. Cel care aşteaptă nevaccinat doza cu numărul 6-7 pentru a vedea cât de ok sunt cei care s-au vaccinat mai devreme nu adoptă un comportament riscant, ci unul deosebit de prudent raportat la propria persoană.

Riscul indus la adresa celorlalţi e şi el discutabil, pentru că şi vaccinaţii pot transmite virusul, iar câtă vreme nu s-a demonstrat că virusul transmis de nevaccinaţi e mai puternic, de ce să restricţionăm doar accesul nevaccinaţilor în anumite spaţii publice?

În plus, unii ezită să se vacineze şi din cauza ofertei reduse. Statul decontează pentru doza a treia, mai nou, doar vaccinurile Pfizer şi Moderna, care sunt ambele ARN mesager. De ce nu avem însă şi vaccinuri clasice, cu virus inactivat, pentru cei mai sceptici? Eventual contracost. E ca şi cum toată lumea ar fi obligată să cumpere RCA-ul doar de la 1-2 companii, ca să revenim la comparaţia din start.

Ar mai rămâne de discutat pedepsirea vaccinaţilor pentru că, prin deciza lor, contribuie la supraîncărcarea ATI-urilor. Numai că, în acest caz, nevaccinaţii şi-ar disputa în principal locurile special alocate pentru ei, cei care şi-a asumat acel risc, vaccinaţii fiind protejaţi de aşa ceva, conform naraţiunii oficiale. Şi, pentru a avea dimensiunea exactă a acestui risc, ar trebui să comparăm locurile de la ATI cu reacţiile adverse grave în urma vaccinului. Numai că aici datele sunt insuficiente şi etichetările discutabile câtă vreme un deces la câteva zile/săptămâni/luni după vaccin poate fi catalogat şi la alte cauze, în vreme ce morţii de la ATI din spitalele suport-Covid au provenienţă certă. Şi atunci de ce îi pedepsim pe nevaccinaţi?

Eu, unul, nu mă simt confortabil cu ideea că va trebui să îmi fac vaccinul anti-Covid la fel de des ca update-urile la Android. Câtă vreme sloganul "corpul meu, decizia mea" era folosit ca argument pro-avort părea foarte viabil în lumea de azi, dar brusc sună subversiv, iar în final doar cei cu adevărat liberi (financiar, alimentar) şi-l vor putea asuma. Iar dacă la independenţa financiară nu stăm prea bine, la independenţa alimentară se schimbă lucrurile, agricultura de subzistenţă garantează existenţa unui segment vaccino-sceptic consistent în România. Pe ei nu au din ce magazine să îi dea afară. În definitiv, oamenii ăştia nu au nici cea mai nouă versiune de Android pe telefoanele lor cu butoane...

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Lucrurile discutate de autor in articol sunt evidente.

    Totusi, acestea merita repetate intrucat se pare ca o buna parte dintre noi ori le-am uitat, ori nu indraznim sa le mai afirmam, fie pentru ca suntem numiti "teroristi" de domnul prim-ministru, fie pentru ca apare vreo consiliera prezidentiala, care afirma ca daca emiti astfel de opinii esti un veritabil rebut profesional. 

    A se vedea, tot in Bursa: 

    DIANA PĂUN: "Un medic care nu doreşte să se vaccineze nu are ce căuta în această meserie"

    de 7-8 ori pe an.... deci cam da...

    1. Vor fi cam 7-8 doze. Să vedem cine va putea rezista, în condiţiile în care suntem la doza a 3-a. Pronosticul meu este că vor ajunge să vaccineze până la 75-80% din populație sau chiar spre 85-90%. Foamea este cel mai bun bucătar, dacă ne referim la independența economică și la cea alimentară; iar cu oamenii poți face din păcate orice, așa cum susține un amic general în retragere.

    tunul dat de city /rca a fost pus la cale de autoritatile statului mafiot/politic/securistoid

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb