OPINII Vânzarea participaţiei SIF-urilor la BCR, afacere bună sau rea?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 13 decembrie 2011

Mihai IORDACHE

Vânzarea participaţiei SIF-urilor la BCR este cea mai mare tranzacţie pe care acestea o vor încheia în acest an. Dacă este o afacere bună sau rea, se va vedea în viitor. Părerea mea personală este că este foarte rea, dar asta contează mai puţin. Acum vreau să comentez ceva despre evoluţia negocierilor, în contextul actual al pieţei şi al derulării evenimentelor care privesc părţile interesate.

La 14 septembrie 2011, patru SIF-uri, cu excepţia SIF2 "Moldova", au semnat un protocol de intenţie prin care era stabilit ca SIF-urile să vândă deţinerile de 6% în următoa-rele condiţii:

a) 103.020.938 acţiuni vândute la preţul de 1,0385 lei/acţiune şi 33.256.302 acţiuni la preţul de 0,1 lei pe acţiune, în total 136.277.240 acţiuni, reprezentând 18,137% din totalul deţinerii, cu un preţ mediu de revenire de 0,80947 lei/acţiune. Diferenţa de preţ este justificată de faptul că în 2010 şi 2011 s-au operat majorări de capital, cele 33.256.302 acţiuni noi fiind cele rezultate din majorarea capitalului şi splitarea valorii nominale de la 1,3 lei la 0,10 lei/acţiune.

b) un număr de 515.104687 acţiuni se schimbă contra 4.025.567 acţiuni "Erste" la paritatea de 127,9583 acţiune BCR pentru o acţiune "Erste".

Dacă luăm în calcul valoarea aces-tui pachet la preţul mediu al celor vândute pe bani, rezultă o valoare medie a unei acţiuni Erste de 103,38 lei pe acţiune.

Între timp, SIF Muntenia a trecut de la intenţie la fapte şi a semnat contractul de vânzare, care se face în două etape, deoarece nu se pot înstrăina printr-o singură tranzacţie active care depăşesc 20% din totalul patrimoniului. În urma negocierii se pare că acţiunile noi, respectiv cele 33.256.938 acţiuni s-ar vinde la valoarea de 0,5 lei/acţiune, rezultând un plus de 13.302520 lei, sau, altfel spus, un preţ mediu de vânzare al pachetului de 0,90709 lei/acţiune. Cum raportul de schimb BCR/Erste a rămas acelaşi, logic ar trebui ca SIF-urile să primească un număr suplimentar de acţiuni, dacă valoarea de referinţă a acţiunii Erste a rămas aceeaşi, adică un plus de circa 128.676 acţiuni Erste. Ne aflăm însă în sfera supoziţiilor, deoarece nu am putut discuta cu niciun reprezentant autorizat de la SIF Muntenia pentru confirmare. În schimb, un adminis-trator de la alt SIF mi-a confirmat că raportul de schimb de 127,9583/1 este bătut în cuie. Acest raport este de peste două ori mai mic decât raportul de 6/1 acordat în urmă cu pes-te 4 ani salariaţilor şi conducerii, atunci când valoarea nominală a acţiunilor BCR era de 1 leu. Un lucru este cert. Protocolul semnat cu Erste prevede că orice modificare în plus a condiţiilor stipulate în protocolul comun cu Erste se va aplica tuturor celorlalte patru SIF-uri, deci inclusiv SIF Moldova, care nu a semnat, iniţial, protocolul de înţelegere privind vânzarea. În chestionarul privind votul prin corespondenţă al SIF Transilvania, însă, nu apare modificarea preţului de la 0,10 lei la 0,50 lei pentru acţiunile rezultate din majorările de capital.

De la 14 septembrie, însă, situaţia s-a schimbat dramatic pentru Erste. De la un profit anual prognozat de peste 700 milioane euro în 2011, Erste a anunţat pierderi între 700 şi 800 milioane euro pentru anul aces-ta, ca urmare a înregistrării unei pierderi de circa 1,5 miliarde lei din reevaluarea portofoliului de creanţe şi a provizioanelor constituite, rezultând de aici că nici în 2012, nici în 2013 Erste Bank nu va acorda dividende, aşa că SIF-urile nu vor încasa nici ele nimic. În plus, valoarea de piaţă a acţiunii Erste a scăzut la 71,6 lei la BVB, în corelare exactă cu valorile de la Viena şi Praga. Rezultă că valoa-rea medie de schimb a celor peste 515 milioane acţiuni BCR este acum de numai 0,5595 lei/acţiune, adică cu peste 42,37% mai puţin.

Odată cu înregistrarea pe activul SIF-ului a acţiunilor Erste în locul acţiunilor BCR, în niciun caz activul net al SIF nu va creşte, ci va scădea şi probabil din ce în ce mai mult, dacă avem în vedere că pierderea Erste din 2011 nu va putea fi compensată în totalitate în 2012 din profitul operaţional şi s-ar putea ca şi dividendul din 2014 să fie afectat, total sau parţial, fapt care va influenţa evident în mod negativ preţul acţiunilor pe burse.

Mă întreb acum ce era mai bine, să se vândă sau să se listeze BCR. Cât despre capacitatea managerială a Erste, atât acasă cât şi în deplasare, m-am cam lămurit. Nu degeaba acţionarii Erste din Austria pun sub semnul întrebării situaţia preşedintelui băncii.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Intradevar managenmentul bancilor austriece pare submediocru.

    Par buni in a trage pe clienti incompetenta lor si de a face declaratii proaste si interesate despre Romania.

    Par buni in operatiuni de culise si aranjamente, pe seama altora, dar sunt slabi efectiv in activitatea directa. 

    Erste a cumparat BCR, la valorea pe care o aveau sifurile in VUAN. Si ce sa faca , ca sa iasa bine in fata investitorilor la SIFE? crae doreau, ceea ce era si normal, o evaluare comparartiva cu BRD, au reevaluta detinererea (toata) a lu Erste la BCR, la valoarea din contabilitatea sifelor. ce inseaman asta? Din punct de vedere contabil austriac, apare o pierdere. (ceea ce nu este posibil conform stanadardelkor romanesti). o sa vedem cu dupa ce se teremina afacerea BCR_EBS, ca austriceii vor face o reevaluare pozitiva a activului BCR, si le va aparea , normal, si un profit frumusel. Ar trebui studita, daca BCR a facut provizioane (piederea dinQ3) nejustificate, oricum prin aplicare IFRS din 1 ianuarie, o sa apara si profituri "neasteptate" atit la BRD, TLV cit si la hulita BCR

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb