Pe lângă faptul că de ceva vreme Sibex - Bursa de la Sibiu - merge pe pierderi, a mai intervenit şi scandalul Sima, care a mai aruncat o pată neagră pe instituţie, deşi, după părerea mea, nu domnul Sima este cel care se face vinovat de faptul că Sibex nu mai este de mult o atracţie pentru puţinii investitori în piaţa de capital.
Jocul pe derivate este un pariu în care poţi uneori să câştigi, dar cel mai adesea poţi pierde. Şi nu numai ce ai pariat ci şi ceva pe deasupra. Desigur, aşa cum a încercat odată domnul Teodor Ancuţa, fost preşedinte, să mă lămurească, acolo te poţi umple de bani, şi unii chiar au făcut-o, oricât ai fi de prevăzător şi oricât de instruit, riscul este foarte mare. Acolo nu cumperi şi nu vinzi nimic. În schimb la bursa spot, dacă ai nişte bani şi cumperi ceva, de fapt nişte acţiuni, acelea le ai în portofoliu. Nu ne mai aflăm îniainte de 2000, când unii brokeri au plecat cu banii clienţilor, falsificându-le semnătura. Acum, aşa ceva nu mai este posibil. Dacă bursa cade, pierzi nişte bani, dar nu pe toţi. Şi în plus, ai uneori şansa ca acţiunile tale să-şi revină. La derivare, cum am arătat, pierzi ce ai investit şi de cele mai multe ori şi ceva pe deasupra, adică trebuie să mai aduci bani de acasă. Desigur că nu pledez acum şi aici pentru dispariţia pieţei de derivate. Numai că în România nu este loc pentru două burse. Căci, aşa cum se ştie şi la BVB se joacă pe unele derivate.
Trebuie să amintesc faptul că în urmă cu ceva ani, au fost negocieri serioase ca BVB şi SIBEX să se unească. Şi atunci piaţa de capital era în ascensiune, ca să nu spun chiar la vârf. Fuziunea a căzut pentru că acţionarii celor două burse nu s-au înţeles asupra parităţii dintre cele două acţiuni. Cel care este principalul vinovat de eşecul negocierilor este fostul preşedinte al Sibex, domnul Teodor Ancuţa. Este adevărat că domnia sa a fost cu adevărat factorul principal în înfiinţarea şi dezvoltarea Sibex. Prin fuziune, ar fi pierdut locul de prim actor, rol pe care până la urmă tot l-a pierdut.
Atunci când s-a discutat de fuziune, niciuna dintre burse nu era cotată. De data aceasta ne aflăm în situaţia cînd ambele acţiuni sunt cotate, deşi pe pieţe diferite. Acţiunile BVB se tranzacţionează pe piaţa proprie şi deşi altădată au dus-o mai bine, acum se vând sau se cumpără cu circa 16-17 lei/unitate. Acţiunile Sibex de abia ating valoarea nominală şi uneori chiar sub. Cu alte cuvinte, paritatea la ora actuală ar fi 1 acţiune BVB la 16 Sibex. Pentru a face fuziunea, singura cale prin care se va evita falimentul prognozat al Sibex, este fuziunea celor două burse. Preţul de piaţă al acţiunilor este un criteriu important, dar nu este unicul. Trebuie avut în vedere şi partimoniul integral al celor două burse, care trebuie însă evaluat obiectiv şi cu bună credinţă. În acest fel acţionarii Sibex se vor alege cu ceva. Unii dintre acţionari deţin participaţii la ambele burse şi chiar sunt interesaţi. Printre aceştia unele SIF-uri. Care sunt avantajele fuziunii? În primul rînd, importante economii de funcţionare. Vom avea de a face cu un singur CA şi o singură conducere executivă, o singură contabilitate, un singur auditor şi o singură bancă custode. În plus, spre deosebire de Sibex, BVB are perspective mai mari dacă statul va fi obligat să-şi respecte angajamentele şi va lista pachete de acţiuni de la marile societăţi naţionale din energie şi utilităţi, pe când perspectivele de dezvoltate ale pieţei de derivate sunt modeste. După ştiinţa mea, marii investitori de pe piaţa de capital din România nu se prea înghesuie. Acolo au activat şi sunt în continuare mai mult acţionari persoane fizice. Dar pentru ca raţiunea să învingă, trebuie mai întâi să se estompeze orgoliile, care culmea, uneori mai sunt şi lipsite de conţinut.
NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de inves-tiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întrea-ga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.
1. Pretul....
(mesaj trimis de gogu în data de 28.01.2013, 12:29)
"Acţiunile BVB se tranzacţionează pe piaţa proprie şi deşi altădată au dus-o mai bine, acum se vând sau se cumpără cu circa 16-17 lei/unitate"
Unde? Vreau sa cumpar!
2. Avantaje?
(mesaj trimis de gogu în data de 28.01.2013, 12:33)
"Care sunt avantajele fuziunii? În primul rînd, importante economii de funcţionare."
Care sunt avantajele pentru un actionar la BVB? Ce are SIBEX si nu are BVB?
3. fără titlu
(mesaj trimis de oreste în data de 22.04.2013, 11:45)
asa e, d-le iordache, cum ati zis pe vremuri si despre amonil, numai gardul din jurul societatii valoreaza 600 lei/actiune
4. Viitorul pietei financiare
(mesaj trimis de CR în data de 27.06.2013, 14:00)
Inca 2 articole cu acesta si nici nu vom mai utiliza bani pentru schimburi...ne intoarcem la troc.... Piata derivatelor este una extrem de dezvoltata, insa nu si la noi.... de ce? pentru ca suntem reticenti la nou, nu avem legislatie... urmariti evolutia tarilor ce au intrat in circuitul pietelor de derivate. Noi de ce ne-am bucura de o asemenea evolutie? Ne multumim cu neputinta noastra