Oportunităţi pe indicii bursei de la Sibiu

Ioan Aleman
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 iunie 2007

Bursa sibiană aniversează anul acesta zece ani de la lansarea instrumentelor derivate. Încă de la începuturi, specialiştii sibieni au fost preocupaţi de implementarea unor instrumente care să poată fi folosite de investitori. Pe lângă contractele pe valută (Rol/Usd, Rol/Dem, Rol/Itl şi Rol/Euro) s-au bucurat de "vacarmul" din ringul de tranzacţionare şi doi indici BMS-1 şi Bet. În decursul celor trei ani (1997-1999), în care tranzacţiile s-au derulat prin strigare, investitorii au putut să-şi protejeje portofoliile cu derivatele pe cei doi indici, care aveau în componenţă cele mai tranzacţionate zece societăţi de la categoria întâi a Bursei. Indicele BMS-1 a pornit lansat cu o pondere în 1997 de 38% din totalul contractelor tranzacţionate. La începutul lui 1998 am întins o mână indicelui BET autorizându-l ca produs derivat, oferind participanţilor la bursa sibiană o paletă de instrumente cât mai variată. Astfel, am făcut trecerea la acest nou indice în speranţa că investitorii care agreează piaţa spot vor putea să-şi protejeze acţiunile dintr-o posibilă devalorizare a acestora. Deşi promovarea s-a realizat cu foarte multe eforturi din partea BMFMS cu seminarii, cursuri, cărţi şi broşuri de specialitate, numărul tranzacţiilor pe acest segment de investiţii a intrat pe o pantă descendentă, doar 1% din total fiind atribuit indicelui BET în ceea ce priveşte numărul contractelor atât pentru 1998 cât şi pentru 1999. Acest procent a reprezentat foarte puţin evidenţiind faptul că piaţa românească este atipică iar schimbarea indicelui BMS 1 cu BET a fost "pripită".

Totuşi, activitatea burselor futures moderne arată că aces­tea pun la dispoziţie investitorilor prin ofertă diverşi indici pe acţiuni care sunt tranzacţionaţi cu interes pe pieţele res­pective. În 2005, la Sibiu a început studierea unor noi indici, mult mai accesibili, uşor de calculat de participanţii la piaţă şi mai folositori acestora prin reflectarea obiectivă a evoluţiei din sectorul financiar. În acest sens, în octombrie 2006 şi-au cucerit locul pe softul de tranzacţionare "Eltrans" indicele Sibex 9 şi Sibex 18. Sibex 18 acoperă cele 18 acţiuni tranzacţionate la Sibiu, iar Sibex 9 un indice sectorial financiar care are în componenţă: cinci SIF-uri (SIF1, SIF2, SIF3, SIF4, SIF5), Băncile Transilvania, BRD şi BC Carpatica, precum şi una dintre cele mai reprezentative societăţi de intermediere de pe piaţa de capital - Broker Cluj (BRK).

Practic, indicele SIBEX9 reflectă un coş de nouă acţiuni, fiecărui titlu fiindu-i alocat o investiţie iniţială de 200 ron în 3 august 2005, cumpărarea executându-se la preţul de închidere de la BVB, toate participaţiile contribuind în mod egal iar investiţia acoperind o sumă de 1800 lei. Suma investită iniţial este egală cu valoarea indicelui la data de 3 august 2005 adică 1800 puncte. În 14 iunie 2007, Sibex9 a ajuns la nivelul de 4018,57 şi faţă de punctul de unde s-a lansat se poate observa un randament de 223,25%.

Dacă indicii au fost creaţi în scopul protecţiei portofoliilor, totuşi aceştia pot fi folosiţi cu succes şi în intenţia de a specula sau a face arbitraj cu piaţa paralelă, spot. Dintre indicii care urmăresc acţiunile româneşti cel mai bine se completează SIBEX 9 cu BET FI. Chiar dacă SIBEX 9 are o arie mai largă de acoperire, în graficul alăturat se disting oscilaţiile umăr la umăr, pe ultimii doi ani în comparaţie cu BET Fi. Astfel SIBEX 9 oricând poa­te fi aproximat cu ajutorul indicelui BET pe SIF -uri.

De asemenea, cei care au urmărit evoluţia Sibex9 până în prezent au avut numai de câştigat, în ultimii doi ani aces­ta funcţionând foarte bine după cum indică liniile suport şi rezistenţă din graficul de mai jos.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb