OPREA: "UNPR nu are mandat la discuţiile tehnice pe Cod, dar în Parlament votăm alături de coaliţie"

Alexandru Costea
Macroeconomie / 18 august 2015

"UNPR nu are mandat la discuţiile tehnice pe Cod, dar în Parlament votăm alături de coaliţie"

Actualizare 17:09 Cristian Rizea: "PSD a propus 20% în prima fază, liberalii au supralicitat"

În dezbaterile pe Codul Fiscal, PNL a susţinut că reducerea TVA la 19% nu este sustenabilă, preşedintele PSD Sector 5 susţinând că propunerea de reducere a fost făcută în Parlament "de unul din aşa-zişii finanţişti ai PNL, doamna Andreea Paul Vaas", arată un comunicat remis azi redacţiei.

"Colegii din Partidul Naţional Liberal dau dovadă de un politicianism ieftin. (...) Liberalii au supralicitat şi au votat în unanimitate", arată Rizea.

"Acum ei spun că ar fi greşit. Dar atunci ar trebui ca imediat să o dea afară pe doamna Paul, această mare finanţistă, care a devenit mai curând o cascadoare a micilor ecrane. În rest, doamna Paul are grijă de bugetul României prin firma soţului, care a mâncat milioane din despăgubirile de la ANRP. Cred că totuşi colegii liberali trebuie să depăşească populismul ieftin. Au votat în unanimitate, acum joacă o comedie demnă de absurdul lui Eugen Ionesco, dar şi cu puţin Caragiale," a declarat preşedintele PSD Sector 5.

(S.G.)

-------------------

Actualizare 13:00 Mugur Isărescu: "Dacă reducem impozitele şi creştem deficitele şi datoriile publice, vom depinde şi mai mult de finanţarea externă"

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Revista22, că România este o ţară debitoare, care se împrumută permanent, "cel puţin pentru refinanţarea datoriei existente, şi atunci ne preocupă acest subiect". "Văd că nu se înţelege că, dacă reducem impozitele şi creştem deficitele şi datoriile publice, vom depinde şi mai mult de finanţarea externă", a mai spus acesta.

"Nu trebuie să stimulăm consumul în proporţii care periclitează toate echilibrele macroeconomice atât de greu obţinute. În interpretarea noastră, la Banca Naţională, creşterea economică de 4% este spre limita potenţialului economic al momentului. A stimula doar pe latura consumului o economie aflată în creştere spre limita de potenţial înseamnă a o dopa şi asta nu o face să crească sănătos, puternic şi durabil", a declarat Isărescu.

El a punctat că economia românească a primit în ultimii doi ani o suită de stimuli, precum TVA redusă pentru produsele de panificaţie, care a fost extinsă ulterior la toate alimentele, reducerea CAS, dar şi dobânzile care au coborât "masiv" şi finanţarea ieftină, măsuri care au avut efecte benefice.

"Mai este nevoie de stimulente suplimentare? Trebuie să ne gândim dacă în perioada următoare creşterea economică depinde doar de stimularea cererii, şi nu de stimularea ofertei. PIB-ul potenţial al României, în jurul căruia se discută foarte mult, nu este, într-adevăr, o dimensiune uşor de evaluat, dar mai precis că majorarea lui depinde de crearea de locuri de muncă, de creşterea productivităţii, care la rândul lor depind de investiţii de capital, inovaţie, spirit antreprenorial, calificarea forţei de muncă etc", a precizat guvernatorul.

Isărescu a explicat că avansul economic nu depinde decât în anumite situaţii de stimularea cererii prin majorarea deficitelor fiscale. Astfel, în anumite faze ale ciclului economic, creşterea PIB se poate obţine prin impulsuri fiscale care să stimuleze cererea, dar numai când economia este în recesiune, nu când creşte la un nivel aproape de potenţial.

"Acum probabil că ar trebui stimulaţi, cu măsură şi după analize atente de impact, factorii care duc la creşterea investiţiilor, la creşterea productivităţii, la crearea de locuri de muncă", a mai spus şeful băncii centrale.

El a reiterat ideea că dimenisunea pachetului de măsuri fiscale prevăzute în Codul Fiscal este de proporţii prea mari, mai ales dacă sunt aplicate în acelaşi timp, cu impact major asupra economiei din perspectiva deficitului creat.

"Consiliul de Administraţie al BNR s-a pronunţat în unanimitate în ceea ce priveşte pachetul celor şase măsuri de reducere de taxe, care înseamnă un deficit cumulat de circa 2,3% din PIB. Acest impact nu este deloc mic, cum apare la prima vedere, pentru că doi este o cifră mică. Impactul acestor măsuri duce deficitul bugetar spre 3%, faţă de 1% în prezent, fără a lua în calcul eventuala majorare a cheltuielilor salariale, a pensiilor, a cheltuielilor cu infrastructura, cu situaţia din agricultură", a menţionat Isărescu.

(A.C.)

--------------

Liderul UNPR Gabriel Oprea a declarat, astăzi, că la discuţiile tehnice pe tema Codului fiscal, care vor avea loc joi, formaţiunea sa vine "fără mandat", însă în Parlament va vota politic alături de restul coaliţiei, fiind convins că se va ajunge la un acord asupra acestui proiect.

"Noi suntem convinşi şi credem că această discuţie tehnică va debloca dialogul şi se va găsi o soluţie împreună cu toate partidele, pentru că trebuie să ne supunem specialiştilor. Suntem convinşi că aceste discuţii vor avea un rezultat, iar apoi se va lua o decizie politică", a declarat Oprea.

Liderul UNPR a spus însă că formaţiunea pe care o conduce va vota, "ca întotdeauna", alături de coaliţia de guvernare din care face parte, atunci când se va ajunge la votul politic din Parlament.

"Noi sperăm că această întâlnire va avea un rezultat şi printr-o decizie politică. Dincolo de aceste discuţii tehnice UNPR va vota politic în Parlamentul României în cadrul coaliţiei de guvernare din care facem parte", a precizat Gabriel Oprea.

Acesta a mai spus că UNPR nu va veni cu un mandat la aceste discuţii şi nu se poate pronunţa în acest moment cu privire la soluţia care trebuie urmată în privinţa reducerii TVA, la ce nivel şi dacă va fi sau nu o reducere etapizată.

"La discuţiile de joi, fiecare partid participăm, fiecare din punct de vedere tehnic, fără niciun mandat. În interesul României, în urma acestor discuţii eu sunt convins că va fi un acord până la urmă", a conchis Oprea.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este clar ca nu asa se conduce o tara. Hotariri de o asemenea importanta trebuie luate in comun de toti factorii responsabili. Macrostabilizarea tarii a fost facuta cu mari sacrificii si de multe institutii. Din pacate Ponta nu s-a trezit inca din betia Puterii si a crezut, poate mai crede, ca aceasta macrostabilitate a facut-o singur. Si a actionat de unul singur, dupa cum il taie capul.

    Isarescu are dreptatea lui, dar momentul actual, favorabil, ar trebui bine valorificat, si nu mai cred ca Ponta este in stare sa faca acest lucru. Ponta n-a facut mare lucru: a strins, a facut datorii si a risipit. Sper sa nu primim stiri cum ca jaful bugetului de stat a continuat si sub actuala guvernare.

    Desfasurarea de forte este interesanta. Ponta nu mai este lasat sa-si faca de cap, ca altadata Tariceanu. Hotaritor pentru bunul mers al tarii este nivelul deficitului bugetar pentru anii urmatori la care se va bate palma. Sper sa nu pupe toti Piata Independentei luind hotariri dezastruoase pentru tara.  

    1. eu cred ca este bine sa ne imprumutam.grecii s au grabit si au gresit.dar in momentul de fata este bine sa ne imprumutam.caci o sa cada valta si o sa ramanem cu ce am cumparat.

      Merrita sa te imprumuti, sa faci deficit, cind faci ceva de folos cu banii imprumutati. Sa te imprumuti ca sa ai ce jefui este porcaria care ne conduce destinele nenorocite.

    Ponta este complect lipsit de =scrupule=. Este coplet imun la tot ce se discuta pe aceasta tema. Ponta....dupa mine potopul..nu-l intereseaza absolut nimic pentru aceasta tara... Probabil ca cineva ii atrage atentia despre anumite consecinte..dar el tocmai asta vrea...sa bage tara intr-un haoos...si pe urma sa vina cu afirmatii de genul ca .."el" le-ar fi rezolvat.

    Hai nene Isarescule da o tu o valoare reala a leului fata de euro, undeva la 5 lei ca sa se-nvete taranii din parlament cum se ia peste bot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb