Oprescu: "Proprietarii care nu îşi consolidează blocurile răspund penal pentru victimele unui cutremur"

Elena Deacu
Companii / 27 februarie 2015

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că proprietarul care locuieşte într-o clădire cu risc seismic şi nu şi-a pus în siguranţă proprietatea va răspunde penal, în cazul unor pierderi de vieţi omeneşti sau de vătămări corporale.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Primăria Capitalei a consolidat în ultimii 10 ani doar 19 clădiri încadrate în clasa I de risc seismic prin programul naţional de consolidare, care vizează clădirile private. Primarul Sorin Oprescu spune că, deşi au fost bani alocaţi pentru acest proiect, evoluţia lui este nesatisfăcătoare deoarece proprietarii refuză consolidarea, aceastia nefiind obligaţi prin lege. În paralel cu consolidarea, Primăria Capitalei a luat mai multe măsuri în caz de cutremur, amenajând în 12 şcoli şi pe Arena Naţională spaţii de campare pentru circa 40.000 de sinistraţi.

În ceea ce priveşte consolidarea imobilelor cu risc seismic aflate în proprietatea Primăriei, Sorin Oprescu spune că municipalitatea a consolidat circa 100 de unităţi de învăţământ, teatrul Constantin Tănase, sediul vechi al Primăriei şi Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta. În prezent, în curs de consolidare sunt şi următoarele obiective: Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Casă Cesianu, Muzeul Minovici, Observatorul Astronomic şi Arcul de Triumf. În plus, municipalitatea are în plan ca anul acesta şi anul viitor să consolideze mai multe clădiri pe care le deţine în centrul Istoric al Capitalei.

Dacă în ceea ce priveşte clădirile publice lucrurile merg mai bine, Sorin Oprescu spune că programul naţional de consolidare care vizează clădirile proprietate privată încadrate în clasa I de risc seismic avansul este foarte lent.

"La fel de important şi cu aceeaşi maximă prioritate atât pentru noi cât şi pentru Ministerul Dezvoltării este organizarea acţiunilor de consolidare a construcţiilor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice.

În această zonă, cu suportul legislativ actual, care este facultativ, adică la dorinţa proprietarului de apartament/imobil, este dovedit deja că ritmul realizării consolidărilor este nesatisfăcător în balanţă cu expunerea la risc. În ultimii ani, PMB a notificat peste 370 de imobile cu privire la obligaţiile legale ale proprietarilor pentru reducerea riscului seismic. Dintre acestea, 186 de clădiri pot fi susţinute în programul de consolidări. În ultimii 10 ani, au fost consolidate în total 42 de clădiri din clasa I de risc seismic, proprietate privată, dintre care doar 19 au fost consolidate în programul de consolidări. Restul au fost consolidate direct de către proprietari şi mă refer la clădirile care nu intră în program, dar fac parte din clasa I de risc seismic", a spus Oprescu.

În 2015, municipalitatea vrea să înceapă lucrările de consolidare la 20 de imobile, iar alte 28 se află în faza de proiectare a lucrărilor.

"Nenorocirea este că marea majoritate a proprietarilor care locuiesc în blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, deşi pot beneficia de sprijin şi facilităţi pentru punerea în siguranţă a clădirilor respective, în condiţiile precizate de legislaţia în domeniu, refuză acest lucru şi, în mod cert, nu duc această obligaţie la capăt nici prin mijloace proprii", spune Oprescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb