Conferinţa cu participare internaţională, privind principiile pe care se bazează procesul de dezvoltarea urbană inteligentă, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în cooperare cu Primăria municipiului Alba Iulia şi cu Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia s-a încheiat pe 12 noiembrie 2015, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
Peste 220 de persoane au participat la cele două zile de lucrări. "Importanţa evenimentului, la nivel regional, dar şi naţional, este subliniată de faptul că au fost prezenţi reprezentanţi ai Comisiei Europene, de la Directoratul privind Dezvoltarea Regională şi cel privind Energia (DG Regio şi DG Energy), dar şi reprezentanţi din partea MDRAP sau ai unor Agenţii de nivel naţional", se arată în comunicat.
În cadrul celor cinci secţiuni de lucru au fost dezbătute aspecte importante privind cele mai bune soluţii de dezvoltare urbană inteligentă.
Din partea DG Regio, Koen Delanghe a subliniat că, în perioada de programare 2014-2020, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, statele membre vor beneficia de un sprijin important pentru a realiza investiţii direcţionate spre dezvoltarea economică, crearea de locuri de muncă şi eficienţă energetică, astfel încât să contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei EUROPA 2020. Pe de altă parte, Andreea Străchinescu, şefă de unitate în cadrul DG Energy a precizat că este foarte importantă abordarea integrată a problemelor de la nivelul unui oraş, cu accent pe competitivitatea energetică şi pe aprovizionarea fluentă cu energie, ţinând cont şi de eficientizarea consumurilor, deoarece majoritatea consumatorilor, dar şi cei mai mari, dintr-un anumit areal, se regăsesc în mediul urban.
"Suntem consecvenţi menirii noastre de a sprijini comunităţile din Regiunea Centru în găsirea celor mai bune soluţii pentru utilizarea fondurilor europene. Acesta a fost şi scopul de la care am pornit în organizarea acestui eveniment: cel de a utiliza eficient fondurile europene, de a explica, în primul rând pentru specialişti, dar şi pentru publicul larg, că fondurile ajută la dezvoltarea regiunilor, dar şi a oraşelor. Exemplele din actuala perioadă se văd deja în oraşele Regiunii, dar se pune tot mai pregnant problema dezvoltării pe baza unor strategii coerente, pentru urbanizare pe termen lung. Oraşele româneşti nu sunt dezvoltate la fel, iar problemele lor sunt diverse. De aceea asistăm municipalităţile să-şi definească bine principiile pe care vor realiza noi proiecte având ca sursă de inspiraţie cele mai bune soluţii şi practici de la nivel european. Acum este anunţată public lansarea axelor de finanţare prin POR 2014-2020 şi vorbim concret cu partenerii noştri despre sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, despre sprijinirea dezvoltării urbane durabile, despre sprijinirea regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban, dar şi despre îmbunătăţirea mediului urban, inclusiv prin conservarea, protecţia şi valorificarea durabila a patrimoniului cultural. Aceasta Conferinţă este cel mai important eveniment de informare şi dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operaţional Regional 2014-2020", a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
O parte importantă a sprijinului financiar acordat regiunilor din România, prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020 este direcţionată spre dezvoltarea urbană, deoarece autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene vor putea accesa finanţările disponibile pe cel puţin 8 din cele 12 axe prioritare ale programului. Reprezentanţii oraşelor din Regiune, dar şi întreaga ţară, participanţi la eveniment, au fost informaţi cum să abordeze într-un mod integrat şi inteligent problemele precum eficienţa energetică, mobilitatea urbană, problemele de sărăcie şi excluziune socială a periferiilor etc.
În cadrul Conferinţei au fost susţinute prelegeri de către 34 de personalităţi şi experţi în dezvoltare urbană de la nivel european, al ministerelor, agenţiilor şi instituţiilor cu atribuţii în acest sens de la nivel naţional, precum şi specialişti în administraţie de la nivelul autorităţilor publice locale şi regionale. "Astfel, experienţa lectorilor, dobândită în ultimii ani, a permis participanţilor şi invitaţilor să-şi contureze cadrul în care vor fi pregătite viitoarele proiecte finanţate din surse europene", precizează comunicatul.