Orban, optimist privind învestirea guvernului PNL

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 18 octombrie 2019

Orban, optimist privind învestirea guvernului PNL

Premierul desemnat Ludovic Orban s-a declarat optimist după a doua zi a primei runde de negocieri cu partidele parlamentare care au votat moţiunea de cenzură a guvernului Dăncilă. Chiar dacă nu a ajuns la un acord cu liderul Pro România, Victor Ponta, Ludovic Orban a afirmat că el contează pe voturile acestei formaţiuni politice la învestirea cabinetului său în Parlament.

El a spus că nu-şi imaginează ca unul dintre partenerii care au susţinut moţiunea de cenzură să nu voteze Guvernul, pentru că ar însemna să fie "complice la mizeriile pe care le fac reprezentanţii PSD în toate ministerele şi agenţiile".

Pe de altă parte, Victor Ponta, preşedintele Pro România a declarat că aşteaptă de la viitorul cabinet, înainte de votul în Parlament, să prezinte un proiect de buget realist pentru anul viitor. Mai mult, el îi solicită preşedintelui PNL, care este premierul desemnat, Ludovic Orban să îi ofere garanţii că alegerile parlamentare anticipate vor fi organizate odată cu alegerile locale sau cel mai târziu la o săptămână după desfăşurarea acestora din urmă.

În privinţa votării viitorului cabinet, Victor Ponta i-a sugerat lui Orban să unească dreapta politică în jurul PNL şi, dacă va mai fi nevoie de voturi, abia atunci Pro România este dispusă să negocieze cu reprezentanţii liberalilor.

Faţă de cerinţele Pro România, Ludovic Orban a declarat că încă nu s-a ajuns în faza de detaliu a proiectului de buget şi a programului de guvernare. Legat de alegerile anticipate, premierul desemnat a spus că este necesar un acord politic prin care partidele care se înţeleg să aibă majoritatea în Parlament, astfel încât să nu arunce ţara în criză.

După discuţiile cu echipa de negociere din cadrul PNL, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Uniunea nu a promis sprijin şi că urmează ca discuţiile să continue, pentru că nivelul de încredere între PNL şi UDMR este scăzut. Printre condiţiile enunţate ar fi bugetul de stat pe anul viitor, nemodificarea legii alegerilor locale şi eliminarea ordonanţelor de urgenţă în privinţa legilor justiţiei şi a legislaţiei electorale.

Premierul desemnat a spus că a ajuns la puncte comune cu reprezentanţii UDMR, cu excepţia alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Referitor la funcţionarii maghiari aflaţi în eşaloanele doi şi trei ale administraţiei publice centrale, Ludovic Orban a spus că aceştia îşi vor continua activitatea, deoarece au dovedit că sunr profesionişti şi nu au fost numiţi doar pe criterii politice.

Ultima negociere purtată ieri a fost cu echipa ALDE condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Printre cele 12 condiţiile puse de fostul preşedinte al Senatului pentru susţinerea guvernului PNL se numără menţinerea cotei unice de impozitare, reţinerea de a da OUG în domeniul justiţiei, formarea unui guvern monocolor, continuarea listării la bursă a companiei Hidroelectrica.

Prima rundă de negocieri se va finaliza astăzi când premierul desemnat se va întâlni cu reprezentanţii USR conduşi de Dan Barna.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a precizat că săptămâna viitoare va avea o a doua rundă de discuţii cu partidele, înainte de a se prezenta cu lista de miniştri şi cu programul de guvernare în Parlament.

Aflat la summit-ul Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit într-o scurtă conferinţă de presă la negocierile privind viitorul guvern. Domnia sa a spus că speră ca toate părţile implicate, în speţă Parlamentul României, să înţeleagă că nu se pot juca cu regulile democraţiei. Klaus Iohannis a precizat: "Cum ar fi asta: să existe un prim-ministru desemnat şi să nu se discute în Parlament noul guvern, este un scenariu greu de imaginat, care sper să nu devină realitate".

În privinţa calendarului pe care conducerea Parlamentului de la Bucureşti l-ar lua în calcul pentru învestirea noului guvern, care ar dori ca votul să aibă loc între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, Iohannis a spus: "Acesta este un scenariu care sper să nu intre în vigoare, dar dacă vorbim despre PSD, în ultima vreme, din păcate, este greu de făcut previziuni".

----------------------------

Premierul desemnat Ludovic Orban s-a întâlnit, ieri, cu Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, cu care a discutat despre situaţia economiei româneşti şi despre evoluţia macroeconomică din ultimii ani şi perspectivele pentru perioada 2019-2022. Preşedintele CCIR a atras atenţia asupra faptului că economia României este extrem de polarizată, iar mediul de afaceri este tot mai fragil, ceea ce reclamă măsuri de sprijin pentru încurajarea şi dezvoltarea iniţiativelor economice private. Conform unui comunicat de presă trimis de CCIR, au fost analizate mai multe posibilităţi de sprijinire a mediului de afaceri şi de sprijinire a capitalului autohton fără o discriminare a companiilor străine. La finalul discuţiilor, s-a convenit asupra necesităţii unei consultări permanente şi unei colaborări deschise între mediul de afaceri şi viitorul guvern pentru a recâştiga încrederea investitorilor şi a micilor întreprinzători în perspectivele de dezvoltare a afacerilor într-un climat economic, fiscal şi legislativ stabil şi predictibil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb