Ordonanţa pentru plafonarea şi compensarea facturilor se amână

G.B
Politică / 25 ianuarie 2022

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat astăzi că noua ordonanţă pentru plafonarea şi compensarea facturilor la energie şi gaze nu va fi adoptată în şedinţa de guvern de astăzi. Liderul PSD şi preşedintele PNL Florin Cîţu au avut o nouă discuţie astăzi, la prânz, însă nu au reuşit să se înţeleagă dacă măsurile se vor aplica de la 1 februarie, aşa cum anunţa ministrul Energiei, sau dacă se vor aplica retroactiv şi pentru luna ianuarie, aşa cum îşi doresc social democraţii, potrivit Digi24.

"O să luăm decizia mâine", a spus Ciolacu când a fost întrebat de ordonanţa anunţată de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a precizat că OUG nu va intra în şedinţa de guvern de marţi.

Anterior, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunţat că pachetul de măsuri decis în Coaliţie, printre care creşterea limitei de consum până la care se aplică compensarea, reducerea plafonului pentru preţurile la energie şi gaz, precum şi interzicerea debranşărilor, recalcularea facturilor şi sancţionarea companiilor care emit facturi greştie, se va aplica de la 1 februarie.

"Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii", a afirmat Popescu, potrivit Agerpres.

Social democraţii au cerut ca măsurile să se aplice retroactiv şi pentru luna ianuarie, iar juriştii partidului au redactat un set de amendamente susţinând că măsura ar fi una constituţională.

Liderii Coaliţiei au stabilit, luni seara, într-o şedinţă online, ca ordonanţa să prevadă amenzi de până la 200.000 de lei în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Ordonanţa ar fi trebuit adoptată în şedinţa de Guvern de marţi.

Liderii coaliţiei trebuie să găsească şi o serie de măsuri pentru perioada după 1 aprilie, social-democraţii insistând că este nevoie de un preţ reglementat la energie electrică şi gaze naturale.

"Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna", a declarat însă marţi, liderul PNL, Florin Cîţu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb