OUG privind migraţia aleşilor locali a fost publicată în Monitorul Oficial

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 2 septembrie 2014

OUG privind migraţia aleşilor locali a fost publicată în Monitorul Oficial

Aleşii pot migra doar o singură dată

Actualizare 18:00

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial, aleşii putând migra o singură dată.

Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.

Aleşii locali care îşi vor schimba formaţiunea, în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG care permite migraţia aleşilor locali, o vor putea face o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.

Aceste prevederi apar în forma OUG publicată marţi în Monitorul Oficial şi nu erau prevăzute în proiectul iniţial.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituţiei, urmând să intre în parcursul legislativ.

Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.

După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.

Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită şi prevederea de depunere la Camera competentă să fie sesizată.

---

Absenţa publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei care legalizează traseismul politic la nivelul aleşilor locali constituie un motiv real de îngrijorare şi ridică semne de întrebare cu privire la transparenţa cadrului în care se vor organiza alegerile prezidenţiale, a declarat ieri Klaus Iohannis, candidatul Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale. Domnia sa susţine că întârzierea publicării ordonanţei în Monitorul Oficial poate fi o încercare a Guvernului "să ascundă anumite demersuri": "Este cel puţin straniu şi noi bănuim că ceva acolo nu este în regulă pentru că altfel joi seara (n.r. 28 august) putea să fie publicată OUG, cum s-a întâmplat de alte atâtea ori [...]. Noi bănuim Guvernul că are anumite demersuri ascunse şi vrem să ştim".

Copreşedinţii Alianţei Creştin Liberale (n.r. Klaus Iohannis şi Vasile Blaga) au făcut cunoscut faptul că vor depune o moţiune de cenzură pe tema încercărilor Guvernului de a pregăti fraudarea alegerilor prezidenţiale din toamna acestui an - aprobarea OUG. Nr. 45 privind modificarea legii pentru alegerea preşedintelui, precum şi a ordonanţei Dragnea care le permite aleşilor ce fac parte din administraţia publică locală să îşi schimbe culoarea politică, în decurs de 45 de zile.

Deputatul PSD Claudiu Manda a declarat pentru ziarul BURSA: "Faptul că ordonanţa care permite aleşilor din administraţia publică locală să îşi schimbe culoarea politică în 45 de zile nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial nu legitimează acuzaţiile aduse de domnul Iohannis. În aceeaşi situaţie sunt multe alte ordonanţe, sunt anumite proceduri legale care contribuie la întârzierea publicării actului respectiv în Monitorul Oficial. Demersul iniţiat de Klaus Iohannis şi, implicit, de ACL arată faptul că domnul Iohannis vrea să îşi ţină consilierii şi primarii captivi. Nu se poate vorbi în acest caz despre o încercare de fraudare a alegerilor prezidenţiale. În schimb, se poate vorbi despre faptul că actualii primari PNL au câştigat alegerile în virtutea unui vot dat împotriva regimului Băsescu, nu în favoarea acestuia."

Elena Udrea, candidatul Partidului Mişcarea Populară la alegerile prezidenţiale, a declarat că PMP va susţine moţiunea de cenzură pe care opoziţia parlamentară o va iniţia. Totodată, domnia sa a mai denunţat caracterul strict electoral al acestei ordonanţe, potrivit Agerpres. Surse din PD-L nu s-au arătat surprinse de susţinerea pe care Elena Udrea o oferă acestui demers. Roberta Anastase, Presedintele Camerei Deputaţilor, în perioada 2008-2012, ne-a declarat: "Este un lucru firesc ca Elena Udrea să susţină această moţiune de cenzură".

Eugen Nicolăescu, fost ministru al sănătăţii publice şi membru PNL, ne-a declarat că cel mai probabil moţiunea de cenzură va fi depusă la sfârşitul lunii septembrie, urmând ca în cursul săptămânii viitoare ACL să depună două moţiuni simple menite să aducă în discuţie creşterea evaziunii fiscale, precum şi starea actuală a justiţiei.

Surse din cadrul Partidului Social Democrat nu au putut oferi explicaţii cu privire la întârzierea publicării în Monitorul Oficial a ordonanţei care, potrivit iniţiatorilor, era menită să ofere rezolvarea unei probleme extrem de urgente.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Stimati "cititori",: Am sa deviez putin dela tema acestu-i articol .si ma duc mai departe si ma gandesc cu cine sa votez in noiembrie?? Pa rcurgand articolul imi sare in vizor " poza lui Iohanis.... Parca vad un om cu care imi vine sa merg la orce lupta. Mimica lui si figura kui imi spune "totul" Un om serios ,care nu are tente de jigniri ,minciuni .Insasi prezenta lui ca "om"."figura" iti inspira o incredere. _M-am saturat de mincinosi ca Ponta si ce-i dinaintea lui Acestea sunt persoane fara bun simt,dau o educatie "copiilor nostri" de neacceptat intr-o maniera fara caracter. Acest om Iohanis nu are cum sa se expuna in fata lui Ponta. Acest om nu poate sa jignesca,sa fie fara bun simt.... sunt total diferiti Punetiva in situatia sa-l vedeti pe Iohanis sa-l faca... pe unul din canditati: porc,pisic etc Pe langa ca nu poate si nu-i sta in caracter, nu-l arasnjeaza deloc... Asa ca d-nule plagiator Ponta ,poti sa dai cate ordonante vrei si chiar daca primarul pe care l-am votat trece la PSD ,eu tot pe acest "om" il VOTEZ.

    1. Perfect deacord .De 25 de ani numai mincinosi au fost la putere. Si mie pesonal mi lehamite sa mai vad la televizor astfel de persoane. De 25 de ani numai in regrese am defilat .Uite unde am ajuns ,o tara in coada tarilor din UE.Am votat intradevar USL, deoarece sa spus atunci ca va fi UN ALTFEL DE GUVERNARE. Uite unde ne=a adus Ponta....,maine poimane ne va elabora o ORDONANTA prin care vom avea voie 60 de zile sa ne dam in ap unul altuia., sau indiferent de starea sociala a unuia sau altuia putem sa ne >>>>>>reciproc.

      În primul rând învață să scrii românește, în al doilea rând așteaptă că foarte curând acest Iohanis va plăti cu libertatea pentru vânzarea de copii și achiziționarea ilegală de case și vile, iar în al treilea rând pentru apartenența la o grupare fascistă. Ei ce zici domnule Vasile, cel fără de știință de imba română?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb