OVIDIU GHEORGHE, PREŞEDINTELE ACDBR:  "Ne confruntăm cu un risc ridicat de întrerupere a aprovizionării cu bunuri a populaţiei"

G.M.
Politică / 12 martie 2022

"Ne confruntăm cu un risc ridicat de întrerupere a aprovizionării cu bunuri a populaţiei"

Criza preţurilor din energie, creşterea preţurilor la motorină şi la benzină din ultimele zile şi declaraţiile premierului Nicolae Ciucă privind demararea unor controale de amploare în piaţa combustibililor, comunicăm următoarele, demonstrează că lipsa predictibilităţii evoluţiei pieţei naţionale, pe fondul incoerenţei constante în comunicare a Ministerului Energiei în ultimii doi ani şi a proximităţii conflictului armat din Ucraina, reprezintă un element de îngrijorare majoră pentru toate companiile din întreg lanţul alimentar, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR).

Potrivit reprezentanţilor ACDBR, pe lângă problemele de mai sus instabilitatea fluxurilor comerciale a materiilor prime agricole şi a produselor alimentare din piaţa internaţională poate conduce la decizii ale statelor de diminuare/restricţionare temporară a comerţului agroalimentar. Combinaţia acestor cauze ar putea să ducă în piaţa de bunuri de larg consum din ţara noastră la restrângerea activităţilor economice ale companiilor de distribuţie de bunuri şi ale tuturor actorilor implicaţi în lanţul alimentar, creşterea şomajului, la fluctuaţii mari ale preţurilor de vânzare, la discontinuitatea lanţului alimentar şi la afectarea securităţii alimentare a cetăţenilor.

"Trăim vremuri în care emoţia publică are rol covârşitor. Încă există in memoria colectivă recentă lipsa combustibilului sau «raţionalizarea» lui, cozile dinainte de '90. Emoţia, panica socială pot crea efecte mai grave socio-economic decât însuşi preţul combustibililor, iar comunicarea dezastruoasă a Ministerului Energiei va genera criză economică severă. Preţurile carburanţilor au crescut constant in ultima perioadă, nu doar în această săptămână şi în niciun caz panica nu a fost generată de o ştire falsă, ci de negarea realităţii. (...) În lipsa unui plan realist şi imediat de stabilizarea a pieţei naţionale, producătorii, distribuitorii şi transportatorii vor fi obligaţi să transfere costurile mărite în preţuri (iar această povară este insuportabilă de către consumatori) sau să nu facă acest transfer riscându-şi astfel întreaga afacere, deja afectată şi cu o marjă de profitabilitate deja redusă. Guvernul României trebuie să iniţieze de îndată consultări cu mediul asociativ patronal. Solicităm intervenţii fiscale imediate în domeniul taxării energiei, a combustibililor şi a muncii pentru a preveni colapsul pieţei naţionale", a declarat Ovidiu Gheorghe, preşedintele ACDBR.

Conform sursei citate, combustibilul, energia şi forţa de muncă reprezintă cumulat 60 - 75% din totalul costurilor operaţionale ale unei companii din domeniul distribuţiei de bunuri de larg consum. Aceasta, în condiţiile în care efectele negative ale restricţiilor impuse de Guvern în contextul pandemiei asupra companiilor respective au dus la diminuarea marjelor de profit, acestea fiind în prezent cuprinse între 1% şi 2,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb