Ţara noastră riscă să piardă sume importante de bani, proveniţi din alocările de fonduri europene, dacă va continua să ignore regulamentele de la nivelul UE, cu atât mai mult cu cât preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene reprezintă, pentru România, o şansă foarte mare de a arăta că are potenţial şi de a influenţa într-un mod pozitiv ceea ce se întâmplă la nivelul UE, susţine Ovidiu Nicolescu, preşedinte de onoare al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe: "Prevederea ca fondurile europene să fie alocate fiecărei ţări din UE în funcţie de respectarea statului de drept nu este o noutate. Ea a fost anunţată încă de acum trei ani, dar, din păcate, la ultimele şedinţe ale Fondului Social European, reprezentanţii Guvernului României nu au participat, iar la nivelul UE se fac analize semestriale pentru a vedea dacă sunt respectate reglementările. În actualele condiţii, este clar că ne paşte încă o diminuare, după părerea mea, de miliarde de euro, atenţie nu de milioane, a sumelor provenite din fonduri europene, dacă mai ignorăm regulile europene, la stabilirea cărora a fost prezentă şi ţara noastră. Aceste reglementări nu s-au stabilit fără noi, ci, din contră, şi reprezentanţii ţării noastre le-au votat".
La tot acest context, se adaugă şi Brexitul, care va lăsa un gol de zeci de miliarde de euro în bugetul UE, a mai spus domnia sa, conform căruia aceste condiţii vor spori presiunea ca acolo unde nu se respectă prevederile UE să fie operate tăieri directe de fonduri.
Este deosebit de important ca, în perioada următoare, miniştrii care ne reprezintă să manifeste profesionalism, să se pregătească şi să avem o poziţie activă, a subliniat domnul Nicolescu, spunând că în lipsa unor poziţii argumentate, inclusiv cu analize de impact, ţara noastră nu va avea cum să influenţeze ce se va întâmpla în Uniune în următoarele şase luni.