OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: "Trebuie aplicată urgent plata TVA la încasare!"

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 23 februarie 2012

Plata TVA până cel târziu la data încasării facturilor pentru contribuabilii mici este prevăzută într-o directivă a Comisiei Europene (CE) şi necesită aplicare în regim de urgenţă, a menţionat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, domnul Ovidiu Nicolescu, Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Această măsură se poate aplica pentru statele membre ale Uniunii Europene (UE) unor anumite operaţiuni sau pentru anumite persoane impozabile, plata TVA putând fi prelungită până cel târziu la data încasării.

Preşedintele CNIPMMR a argumentat: "În contextul actual al crizei, raportat la situaţia de fapt a plăţilor întârziate şi a arieratelor bugetare, încasarea de către stat a TVA aferent unor facturi care vor fi achitate cu mari întârzieri sau care nu vor fi achitate niciodată de debitori în faliment nu este justă şi produce dificultăţi semnificative IMM-urilor privind asigurarea finanţării şi lichidităţile. Aceasta este o cauză generatoare de noi falimente ale unor întreprinderi, cu efecte negative semnificative în plan economic şi social".

În ţara noastră, agenţii economici sunt obligaţi să vireze TVA la bugetul de stat la data emiterii facturii, indiferent dacă aceasta este achitată de către beneficiar cu întârziere sau dacă nu mai este plătită niciodată.

În prezent, mai multe ţări membre UE aplică plata TVA la încasarea facturii (Austria, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia, Estonia), iar practicarea acestei proceduri şi în ţara noastră ar crea un mediu mai competitiv de afaceri pentru IMM-urile din România în raport cu cele din celelalte membre UE, a mai declarat Ovidiu Nicolescu. Aplicarea acestei proceduri ar aduce efecte pozitive pentru mai multe părţi implicate; pentru IMM-uri - resurse suplimentare ce pot fi alocate cheltuielilor curente şi investiţiilor, lipsa necesităţii de creditare, cash-low raţional, dar şi un semnal psihologic şi politic; în ceea ce priveşte bugetul de stat - mai mult se accelerează încasările către buget, iar din punct de vedere economic - viteza de circulaţie a banilor în economie ar creşte, a mai spus Ovidiu Nicolescu.

În prezent, ţara noastră numără 600.000 de întreprinderi. Vicepreşedintele CNIPMMR şi reprezentant al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, Florin Jianu, numit anul trecut Preşedinte al Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători "JEUNE", speră să se ajungă la cel puţin 1 milion de întreprinderi până la sfârşitul mandatului domniei sale.

Ovidiu Nicolescu: Se vor relua plăţile prin POSDRU în maxim o lună de zile

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă s-au adus în discuţie şi plăţile prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), întrerupte de către CE . Preşedintele CNIPMMR estimează că acestea vor fi reluate în maxim o lună de zile. Media de absorbţie a fondurilor POSDRU în UE este de 27%, ţara noastră având o pondere de absorbţie de doar 5%, a mai spus Nicolescu. Domnul Ioan Hidegcuti, Preşedintele Fondului Român de Contragarantare (FRC), a motivat acest procent prin faptul că la conducerea AMPOSDRU au trecut patru persoane, adăugând: "...două dintre ele nu aveau ce să caute acolo".

Propunerile CNIPMMR vizează aplicarea măsurii în trei etape, şi sunt întocmite în două variante, astfel:

Varianta 1

-Trimestrul II al anului 2012 (începând cu data de 01.04.2012): reglementarea dreptului de a colecta TVA la încasarea facturilor pentru operaţiunile efectuate de microîntreprinderi şi în contractele de achiziţie publică.

- Semestrul I al anului 2013: reglementarea dreptului de a colecta TVA la încasarea facturilor pentru operaţiunile efectuate şi de către întreprinderile mici

- Semestrul II al anului 2013: reglementarea dreptului de a colecta TVA la încasarea facturilor pentru operaţiunile efectuate şi de către întreprinderile mijlocii

Varianta 2

- Trimestrul II al anului 2012 (începând cu data de 01.04.2012): reglementarea dreptului de a colecta TVA la încasarea facturilor pentru agenţii economici cu o cifră de afaceri de până la 100.000 euro

- Semestrul I al anului 2013: reglementarea dreptului de a colecta TVA la încasarea facturilor pentru agenţii economici cu o cifră de afaceri de până la 200.000 euro

- Semestrul II al anului 2013: reglementarea dreptului de a colecta TVA la încasarea facturilor pentru agenţii economici cu o cifră de afaceri de până la 500.000 euro.

Directiva CE ce prevede plata TVA la încasarea facturii menţionează că măsura nu poate fi generalizată, pentru toţi agenţii economici şi pentru toate operaţiunile, dar poate fi aplicată în anumite condiţii care se stabilesc vizând operaţiunile şi contribuabilii. Mai multe ţări au obţinut derogări de la CE privind această directivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb