Pacea prin război

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 6 martie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Iată soluţia, greşită sau nu, la care recurg toate părţile implicate în războiul din Ucraina. Atâta timp cât Occidentul, prin coaliţia celor peste 50 de state, ajută financiar şi militar Ucraina, acest stat nu poate fi învins. Atâta timp cât Federaţia Rusă nu renunţă la teritoriile luate cu japca, nu se poate ajunge la o soluţie de pace. Dacă luăm în calcul declaraţiile politice. Şi dacă nu ne uităm în spatele lor. Acest război, aşa cum se poartă, se va prelungi mult şi bine. Care este alternativa?

La pace se poate ajunge prin război sau există vreo scurtătură? Este limpede că, în ciuda propagandei extrem de active a Occidentului, Federaţia Rusă are suficiente resurse pentru a-şi reface forţele şi pentru a lupta în continuare. La fel de limpede este că, în ciuda propagandei Federaţiei Ruse, şi ea extrem de eficientă, Ucraina poate rezista mult şi bine pe aliniamentele existente. Războiul de uzură presupunând costuri exorbitante de-o parte şi de alta, se poate prelungi extrem de mult. Cu efecte dezastruoase pentru starea economiei Uniunii Europene. Ultimul semnal de alarmă l-a dat liderul german, Olaf Scholz, care a întreprins o vizită fulger în Statele Unite, cu totul şi cu totul atipică sub aspect diplomatic, şi care s-a întors de acolo cu coada între picioare. Anunţând un plan de-a dreptul futurist, o investiţie de mai multe sute de milioane de euro în Ucraina, pentru a deschide acolo o uzină de tancuri. Care în cel mai bun caz ar putea să-şi înceapă producţia peste 2-3 ani. Este posibil ca decizia anunţată să fie doar de tip speculativ, pentru a creşte valoarea acţiunilor pe bursă ale societăţii germane.

Pentru ca războiul să se încheie, este necesară o formulă de armistiţiu sau chiar de tratat de pace la care părţile direct implicate trebuie să convină, iar celelalte state, care joacă indirect în acest război, să se transforme în state garante. Dar asta presupune, indiferent dacă ne referim la proiectul Chinei sau la un alt proiect de acest fel, voinţa politică a celor două părţi de a renunţa fiecare la câte ceva. Această voinţă politică lipseşte. Lipseşte pentru moment şi voinţa politică a celorlalte state implicate în vreun fel sau altul, de a le impune Federaţiei Ruse şi Ucrainei o soluţie de pace.

Dacă pacea nu poate fi oţinută pur şi simplu pe calea unor tratative, atunci ea trebuie impusă prin război. Dar în niciun caz printr-un război de uzură. Care poate dura mult şi bine. Ci printr-un alt tip de război. Un război escaladat. În acest scop, Federaţia Rusă îşi turează toate motoarele, trece treptat la o mobilizare obligatorie şi generală şi intensifică la maximum producţia uzinelor de armament şi a întreprinderilor conexe. Dar Ucraina? Cum poate schimba Ucraina cursul acestui război? Cum îl poate escalada până la un nivel de nesuportat pentru Federaţia Rusă? Într-un singur fel. Şi acest fel s-ar putea să fie singura cheie a unei viitoare soluţii de pace.

Mi-am mai exprimat în câteva rânduri opinia, neuitând însă să precizez că prima mea opţiune se referă la negocierile de pace, că Ucraina nu poate ajunge la nicio soluţie în acest război, dacă nu dispune de suficente mijloace de atac. Nu poate rezista la infinit pur şi simplu apărându-se de atacurile celor două armate, armata oficială şi armata neoficială, ale Federaţiei Ruse. Un contraatac puternic, eficient, încununat de succes, nu se poate desfăşura în absenţa a trei elemente cheie. Un număr suficient de mare de blindate, rachete cu rază lungă de acţiune şi sau mai ales o flotă militară de avioane de luptă, care să-i asigure Ucrainei, dacă nu supremaţia în aer, cel puţin posibilitatea de a lovi eficient bazele de aprovizionare aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse. Există o linie a frontului vizibilă pe toate hărţile care ne sunt prezentate. Dar există şi o linie a frontului invizibilă, în măsura în care Ucraina va dispune de mijloace de luptă adecvate. Rachetele cu rază lungă de acţiune, avioanele de vânătoare şi bombardierele cu care ar putea fi dotat Kievul ar putea împinge acest front invizibil departe spre est, până în proximitatea Moscovei. Ceea ce ar încetini sau chiar ar paraliza liniile de aprovizionare ale armatei lui Putin. Dacă intrăm în scenariul unei păci obţinute prin război, soluţia, oricât de riscantă şi de costitistoare ar fi, este ca Occidentul să-i satisfacă lui Volodimir Zelenski solicitările şi să-i asigure livrarea armamentului pe care acesta îl cere.

În caz contrar, dacă nu se recurge la formula "pace prin război" şi nici nu se ia decizia, oricât de dureroasă ar fi, ca Occidentul să-i impună lui Volodimir Zelenski să renunţe la o serie de pretenţii legitime în schimbul unui tratat de pace, adică "teritorii pentru pace", acest război de uzură se va prelungi mult şi bine. Cu toate costurile aferente.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ucraina este pe punctul de a fi invinsa. Este deja epuizata si a primit ultimatumuri din partea sponsorilor mortii, adica NATO.

    Am citit ieri ca au ajuns 12 piloti ucrainieni in US sa vada cam in cat timp ii pot antrena pe F16. Deci un mare pas inante pt avioane F16. Altfel de ce i-ar mai fi chemat?

    PS Acest Putler nu se va multumi cu teritoriile din estul Ucrainei. Toata ziua behaie ca obiectivele sunt demilitarizarea si denazificare Ucrainei. Adica practic un fel de satelit rusesc ca Belorus, si la momentul oportun anexare.(cand nu mai e nimeni "nazist"in tara, adica antirusia, si nici armata).Moldova e urmatoarea. 

    Stanescu, informator cu sentinta judecatoreasca, face propaganda ruseasca! L-am vazut si la televiziunea lui Ghita facand aceeasi propaganda! Romanii nu inteleg ca propaganda ruseasca nu este numai impotriva Ucrainiei ci si impotriva tarii noastre!

    SRS uită că istoria se repetă!

    Am avut pericolul bolșevic acum avem pericolul imperialist al lui Putin sau mai bine al rușilor! 

    De ar fi fost ca România să cedeze teritorii în schimbul păcii SRS la fel ar fi vorbit? 

    Nu e de ajuns că bolșevicii lui Stalin în cârdașie cu trădătorii din România au divizat România?

    Nu se realizează că prin sacrificiul ucrainenilor este România apărată de rusnaci? 

    1. Ucrainenii se sacrifica pentru Ucraina,pentru ei insisi,nu pentru poporul roman.Ei pentru poporul roman nu ar misca un deget sau misca dar contrar intereselor tarii noastre.Unii isi inchipuie ca poporul roman este surd,orb si prost.Ghinion,nu este asa!

      ASA E!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb