PACTUL PENTRU FISCALITATE Ponta: "Trebuie să scădem redevenţele pentru explorările şi exploatările off-shore"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 5 decembrie 2014

Ponta: "Trebuie să scădem redevenţele pentru explorările şi exploatările off-shore"

Premierul susţine că redevenţele sunt "o soluţie magică pentru râuri de bani la buget"

Redevenţele pentru explorările şi exploatările off-shore trebuie să fie scăzute, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, în cadrul lansării în dezbatere publică a "Pactului pentru Fiscalitate".

Domnia sa a precizat: "În cazul explorărilor şi exploatărilor off-shore trebuie să scădem redevenţele, pentru că nimeni nu va investi miliarde de dolari dacă nu are facilităţi pentru a-şi recupera aceşti bani în următorii 5-10-15 ani. Cred că redevenţele sunt primul exemplu în care trebuie să avem un consens (n.r. cu opoziţia). Dacă vom adopta un sistem de redevenţe pe care cei din opoziţie îl vor schimba când vor ajunge la guvernare, rezultatul va fi că nu va investi nimeni".

Redevenţele reprezintă, după combaterea evaziunii fiscale, a doua soluţie magică, prin care râuri de bani vor veni în bugetul României, a adăugat prim-ministrul, subliniind: "În primul rând, este nevoie de predictibilitate. Un guvern care adoptă redevenţe prin ordonanţe de urgenţă nu este, în niciun caz, predictibil. În al doilea rând, avem nevoie de fundamentare, să ştim de ce le dublăm, de ce le triplăm sau de ce le scădem".

Domnia sa susţine că studiul pe această temă a redevenţelor a fost discutat cu Banca Mondială, FMI şi cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României, având ca scop crearea unui cadru fundamentat, care să ne arate unde putem să mărim sau nu aceste redevenţe.

Recent, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat că sistemul de redevenţe pentru sectorul petrolier nu va fi modificat pentru anul viitor, ci menţinut prin ordonanţă de urgenţă cu aceleaşi taxe, urmând ca o nouă formulă să fie gândită ulterior.

În luna septembrie, Ioana Petrescu, ministrul finanţelor publice, a anunţat companiile petroliere americane prezente la o conferinţă în Houston că a găsit o soluţie să excepteze de la impozitare construcţiile situate pe platformele off-shore de exploatare a resurselor româneşti de petrol şi gaze din Marea Neagră.

În primăvară, companiile implicate în activităţi de explorare şi dezvoltare în sectorul românesc al Mării Negre au înfiinţat Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN). Membrii ARCOMN sunt titulari de concesiuni offshore din România, asociaţia fiind dedicată explorării şi dezvoltării resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră. Membrii Asociaţiei sunt ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, Gas Plus International BV, Lukoil Overseas Atash BV OMV Petrom SA, Petro Ventures Europe BV, SNGN Romgaz SA, Sterling Resources Ltd.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Redevente mai mici (Ponta), impozitare ioc (Petrescu), gaze si benzina liberalizate si de preferat la export. Pai nu strigati ca "aia vand pe nimic bogatiile"? Ne scuzati ca va incurcam, noi astia care locuim pe aici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb