Consultantul serviciilor secrete americane, Edward Snowden, şi tânăra pakistaneză Malala Yousafzai, ţintă a talibanilor, figurează pe lista nominalizaţilor pentru prestigiosul premiu Saharov al Parlamentului European. Nominalizarea primului reprezintă o adevărată palmă morală aplicată de către membrii Parlamentului European pe "obrazul" SUA.
Edward Snowden, autorul dezvăluirilor despre supravegherea electronică la nivel mondial desfăşurată de Statele Unite, este susţinut de grupul ecologist şi cel al extremei stângi. Edward Snowden trăieşte în Rusia sub pază, într-o locaţie secretă, dar reuşeşte să călătorească incognito şi aşteaptă vizita familiei sale, a afirmat avocatul acestuia. Snowden nu a mai apărut în public de când a obţinut, pe 1 august, azil provizoriu de un an în Rusia, după ce a stat peste o lună în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, unde a sosit pe 23 iunie, venind din Hong Kong. Washingtonul a cerut de mai multe ori ca Snowden să fie extrădat în ţara sa natală, unde a fost inculpat pentru spionaj după ce a făcut dezvăluiri despre supravegherea electronică mondială efectuată de Statele Unite. Preşedintele rus, Vladimir Putin, consideră că Snowden s-a condamnat la o viaţă "dificilă", calificându-l totodată drept un "apărător al drepturilor omului" neînţeles de Statele Unite. Putin a anunţat că informaticianul american a contactat în Hong Kong diplomaţi ruşi înainte de a veni la Moscova, propunând Rusiei "să lupte împreună cu el împotriva încălcărilor drepturilor omului şi legii de Statele Unite". Putin afirmă că a respins această propunere, subliniind că a acceptat să-l găzduiască pe cetăţeanul american cu o singură condiţie, şi anume ca el să înceteze dezvăluirile despre programele de spionaj ale ţării sale. Liiderul rus a precizat că a aflat despre sosirea lui Snowden la Moscova doar cu două ore înainte de aterizarea avionului său.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care va fi decernat la 20 noiembrie la Strasbourg, recompensează în fiecare an un apărător al drepturilor omului şi democraţiei. Numele celor trei finalişti vor fi dezvăluite la 30 septembrie, iar laureatul va fi ales la 10 octombrie de liderii grupurilor politice din Parlamentul European. În afară de Malala Yousafzai şi Edward Snowden, ceilalţi candidaţi pentru acest an sunt jurnaliştii etiopieni Reeyot Alemu şi Eskinder Nega, militanţii belaruşi încarceraţi Ales Bialaţki, Eduard Lobau şi Mikola Statkevici, şi rusul Mihail Hodorkovski.Premiul Saharov recompensează personalităţile care luptă împotriva intoleranţei, fanatismului şi opresiunii. Decernat în fiecare an din 1988, el i-a recompensat anul trecut pe iranienii Nasrin Sotoudeh şi Jafar Panahi.