Păltinişul, punct de referinţă pe harta turistică a României

F.A
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 12 septembrie 2008

Păltinişul, punct de referinţă pe harta turistică a României

Interviu cu Teodor Ancuţa, preşedintele Consiliului de Administraţie al "Păltiniş"

Reporter: D-le Ancuţa, o mare parte a operatorilor din turism a raportat rezultate inferioare anul acesta faţă de perioada similară din 2007. Care este situaţia la SC Păltiniş SA, societate unde sunteţi acţionar majoritar?

Teodor Ancuţa: Pentru SC Pătiniş SA primele opt luni ale anului curent au fost de bun augur şi au adus rezultate superioare faţă de perioada similară din 2007 şi asta chiar dacă Sibiul nu a mai fost capitală culturală europeană, pierzând un atu în ceea ce priveşte atractivitatea pentru turişti. Situaţia nu a afectat însă Păltinişul, care s-a dovedit un punct de referinţă pe harta turistică a zonei. Rezultatele foarte bune sunt demonstrate de cifra de afaceri care în intervalul ianuarie -august s-a ridicat la 1.373.897 lei, cu 60 % peste cea din aceeaşi perioadă din 2007 când a atins nivelul de 854.592 lei. Raportat la cazare, datele financiare din august indică un progres vizibil. Veniturile s-au ridicat la 260.167 lei, fiind duble faţă de august 2007 când se cifrau la 135.453 lei. În ceea ce priveşte alimentaţia publică, situaţia este şi mai bună, veniturile din august anul curent atingând 120.700 lei, cu 128 % în creştere faţă de august 2007.

Reporter: Cum aţi reuşit să obţineţi astfel de performanţe în acest an când, după cum bine spuneaţi, Sibiul nu a mai fost capitală culturală europeană ?

Teodor Ancuţa: Cu toate că în 2007 Sibiul a fost Capitala Culturii europene, iar locurile de cazare insuficiente, anul acesta am reuşit să obţinem rezultate superioare, care se datorează în primul rând inves-tiţiilor în modernizare realizate anul trecut, în valoare de peste 1 milion de euro. În urma acestora, am crescut capacitatea de cazare respectiv confort. Am observat că turiştii preferă la munte un grad de confort superior, chiar dacă de exemplu diferenţa de preţ la cazare dintre două şi trei stele este de circa 100 lei. În consecinţă spaţiile de cazare de trei stele au fost ocupate în proporţie de 70 %, iar cele de două stele de 38 %.

Reporter: Ce veţi face în continuare pentru a menţine ritmul accentuat de creştere ?

Teodor Ancuţa: Anual, din 2001 încoace, am reuşit o evoluţie ascendentă permanentă a cifrei de afaceri, dar în acest an se pare că avem parte de cea mai mare creştere, situaţie care ne obligă să ne înscriem pe aceeaşi direcţie. Vom continua modernizările la două stele, astfel încât toate cele 200 de locuri de cazare pe care le vom avea în activul Casa Turiştilor să fie la minim trei stele. Totodată, ne dorim ca turiştii care ne calcă pragul să găsească printre facilităţi un club şi o piscină. Sperăm astfel să reuşim să creştem gradul de ocupare la peste 50 %.

Ne bucurăm că am reuşit deja să devenim o importantă locaţie pentru conferinţe, seminarii, training-uri şi chiar evenimente festive cum ar fi nunţile. De asemenea, am reuşit să modernizăm la trei stele şi vila 20 (cunoscută ca vila lui Nicu Ceauşescu) precum şi cabana 21. Ne propunem ca în final să deţinem peste 300 locuri de cazare de trei stele iar turiştii să găsească la Păltiniş tot ceea ce au nevoie: cazare, masă, distracţie, agrement la cele mai înalte standarde.

Reporter: Se apropie sezonul de iarnă, unul important pentru o staţiune montană. Cum staţi cu pregătirile pentru Revelion de exemplu ?

Teodor Ancuţa: Păltinişul, am mai spus-o şi o repet, este o staţiune a tuturor anotimpurilor, nu numai de iarnă. Sigur, specificul montan al zonei ne face să acordăm o atenţie sporită iernii, ca sezon de vârf. Ne aşteptăm ca şi anul acesta să avem o iarnă tot atât de bună din punct de vedere financiar ca şi vara, dacă nu chiar mai productivă. Pot să vă spun că circa 50 % din capacitatea de cazare este deja ocupată. Ştim astfel că o mare parte din turiştii de anul trecut doresc să revină.

Reporter: Cum sunt preţurile?

Teodor Ancuţa: Cu excepţia cazării la trei stele, am păstrat preţurile de anul trecut când am avut ocupat 100%. Anul acesta oferim condiţii mai bune la preţuri similare. În pachetul de cinci zile sunt incluse aceleaşi servicii gratuite: sală de fitness, sală de conferinţe, film şi club, iar în funcţie de vreme, drumeţii în zonă. Preţul unui pachet variază între 400-500 de euro, diferenţa fiind dată de cazarea la trei stele. Acesta este pachetul all-inclusive cu masă de revelion, cină festivă. De asemenea turiştii vor avea parte de divertisment cum ar fi karaoke şi ambianţă muzicală asigurată de o formaţie de profesionişti.

Reporter: Totuşi, cunoscându-vă ca un om de acţiune care mereu doreşte să se îndrepte spre şi mai bine, ce vă nemulţumeşte ?

Teodor Ancuţa: Mă nemulţumeşte faptul că primăriile care au în proprietate terenurile în limita staţiunii nu au reuşit să se pună de acord şi să pună în aplicare proiecte nerambursabile pentru pârtiile de schi, astfel încât să avem în Păltiniş cei 20 km de pârtie pe care i-am prevăzut într-un PUG aprobat în 1998 de Consiliul Local. Totodată sunt nemulţumit de faptul că a trecut febra Sibiu - Capitală Culturală Europeană şi în Pătiniş nu s-a simţit nimic. Totodată, primăria Sibiu, care încasează multe miliarde de lei taxe şi impozite, nu face nici în acest an un minim de efort pentru a asigura măcar salubrizarea staţiunii, lucru pe care sunt nevoit să-l fac eu cu angajaţii mei, de la maturat alei şi curăţat, până la întreţinerea zidurilor de susţinere. Chiar asfaltarea drumurilor din interiorul staţiunii ar fi singurul lucru care nu l-am făcut şi nu-l voi face.

Poate că, în cele din urmă, după opt ani, actualul primar al Sibiului, despre care altfel am o părere bună, va reuşi să facă ceva şi pentru Păltiniş şi să punem spune că e făcut de Primărie.

Cert este că noi, la SC Păltiniş, avem destul de lucru în cei 10.000 mp de hoteluri şi vile deţinute şi nu putem să folosim angajaţii să adune gunoi sau să măture staţiunea. Cred că firma de salubrizare Schuster Ecologic, care a câştigat licitaţia la Sibiu ar trebui să asigure acest serviciu şi în Păltiniş. Ar trebui totodată verificat dacă proprietarii de pensiuni ori alte locaţii au contracte cu firma de salubrizare.

Nu în ultimul rând poate că administraţia Sibiului ar trebui să se gândească la rezolvarea problemei introducerii gazului metan în staţiune, care s edezvoltă într-un ritm foarte accelerat - în ultimii doi ani dublându-se capacitatea de cazare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb