Panasonic a prezentat, vineri, la Lisabona, cele mai uşoare camere video High-Definition (HD) din lume, ce cântăresc mai puţin de 227 grame fiecare, informează producătorul japonez de electronice.
Modelele HDC-SD10 şi HDC-TM10 sunt echipate cu cel mai avansat sistem de stabilizare a imaginii pentru filmare din mers, fiind, totodată, dotate cu zoom optic de 16x şi funcţia Advanced O.I.S. (n.r. stabilizator optic de imagine avansat).
Noile camere video sunt destinate nu doar înregistrărilor în ocazii speciale, dar şi în situaţii de zi cu zi, camerele fiind atât de mici încât încap cu uşurinţă într-o palmă. Imaginile obţinute au o rezoluţie de 1920x1080, iar timpul minim pentru începerea înregistrării poate fi redus la numai 0,6 secunde de la pornirea ecranului LCD.
Panasonic HDC-SD10 şi HDC-TM10 mai sunt echipate cu funcţia iA (Intelligent Auto) care permite configurarea automată a modului de înregistrare potrivit condiţiilor de filmare. Astfel, utilizatorul are acces la funcţiile Face Detection ce ajustează automat expunerea, astfel încât imaginea chipurilor persoanelor filmate este captată perfect, Intelligent Contrast Control ce ajută la obţinerea unui contrast adecvat condiţiilor de filmare şi Intelligent Scene Selector ce selectează automat modul de filmare care va genera cele mai bune imagini înregistrate. Ambele camere sunt echipate cu funcţia AF/AE Tracking ce urmăreşte automat un subiect aflat în mişcare pentru obţinerea unor rezultate excelente. Spre deosebire de setările automate de la camerele video obişnuite, AF/AE Tracking menţine focus-ul şi expunerea chiar dacă subiectul se mişcă sau se întoarce.
Potrivit producătorului nipon, camerele video înregistrează imagini full-HD pe memoria internă sau, opţional, pe un card SDHC/SD. Când memoria internă se umple, înregistrarea este continuată automat, fără întreruperi, pe cardul SDHC/SD. Cu un card extern de 32 GB, capacitatea de stocare a modelului TM10 poate ajunge la 40 GB. Cele două fragmente de înregistrare pot fi lipite chiar înainte de a descărca imaginile de pe cameră, după filmare, şi transferate pe cardul de memorie pentru a fi, ulterior, prelucrate.
Cu funcţia High Speed Burst Shooting se pot captura imagini statice (PAL) cu o viteză de până la 50 de fotografii pe secundă, la rezoluţia de 0,9 megapixeli, astfel încât în numai 3,6 secunde pot fi înregistrare 180 de imagini consecutive.
Ambele modele de camere video sunt compatibile cu Panasonic VIERA Link şi VIERA Image Viewer, ce permit utilizatorilor să vizioneze clipurile video înregistrate pe un ecran mare prin simpla inserare a cardului SDHC/SD în slotul unui televizor Panasonic VIERA.
Panasonic Corporation, cu sediul la Osaka, Japonia, este lider internaţional în dezvoltarea şi fabricarea de produse electronice pentru o gamă variată de clienti, afaceri şi cerinţe industriale. Compania ocupa locul al treilea în indexul Fortune 500 Electronics & Electrical Equipment.
În România, reprezentantul Panasonic pe piaţa locală este, din anul 1996, Panasonic România, care a intrat pe piaţa autohtonă când a preluat societatea Electronica Internaţional.
Divizia din România a producătorului nipon a raportat, în anul fiscal 2008-2009, încheiat la 31 martie, o cifră de afaceri de 166 milioane lei, în scădere cu 85 la sută faţa de anul anterior, dar şi cu 82 la sută faţa de planul de afaceri estimat.