Festivalurile şi concertele se desfăşoară, începând de astăzi, fără limitare a numărului de spectatori, dacă toate persoanele participante au fost vaccinate anti-Covid 19, poartă în timpul evenimentelor respective masca de protecţie şi li se asigură un spaţiu de un metru pătrat de persoană.
Printre măsurile de relaxare care intră în vigoare de azi se mai numără creşterea numărului participanţilor la evenimentele private, prelungirea programul cluburilor, restaurantelor şi cafenelelor, creşterea la capacitate maximă a cazării în hoteluri şi pensiuni, precum şi desfăşurarea evenimentelor sportive cu spectatori la capacitate de 50%.
Noile relaxări care au intrat în vigoare, începând de azi, sunt stipulate în hotărârea de guvern adoptată săptămâna trecută prin care au fost modificate anexele 2 şi 3 ale hotărârii privind prelungirea stării de alertă.
Relaxarea măsurilor de restricţie impuse în timpul stării de alertă are loc în ciuda avertizărilor specialiştilor din domeniul medical care susţin că sezonul estival reprezintă doar o perioadă de linişte înaintea furtunii care va veni în toamnă, odată cu instalarea valului patru al pandemiei, adus de noua tulpină Delta, pe fondul numărului scăzut de cetăţeni care au fost vaccinaţi împotriva virusului Sars-Cov 2.
De aceea, medicii epidemiologi recomandă ca în sezonul estival să nu renunţăm la măsurile de prevenţie şi protecţie cum ar fi igienizarea constantă a mâinilor şi portul măştii de protecţie în locurile aglomerate.
Potrivit hotărârii de guvern, evenimentele private (nunţi, botezuri, mese festive) se desfăşoară, începând de astăzi, cu 100 de invitaţi la interior şi 150 de invitaţi la exterior fără a fi solicitată dovada vaccinării, a unui test negativ sau a trecerii prin boală. În cazul în care toţi invitaţii sunt vaccinaţi, testaţi sau fac dovada trecerii prin boală, limita este de 300 de persoane.
La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani. Dacă toţi invitaţii sunt vaccinaţi, nu mai există nicio limită de participare.
Restaurantele şi cafenelele pot fi deschise până la ora 2 noaptea, la capacitate de 70% în interior şi capacitate maximă în exterior. Totodată a fost prelungit programul cluburilor şi al barurilor până la ora 2 noaptea, dar în cazul cluburilor şi al barurilor se menţine restricţia potrivi căreia pot intra doar persoanele vaccinate.
Creşte şi numărul spectatorilor care pot participa le evenimente sportive: competiţiile se pot desfăşura cu spectatori în proporţie de 50% din capacitate, indiferent dacă evenimentul se desfăşoară la interior sau la exterior, cu condiţia ca aceştia să fie vaccinaţi sau testaţi.
Dacă toate persoanele sunt vaccinate, evenimentele se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spaţiului.
Actul administrativ mai prevede redeschiderea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurile, iar sălile de fitness sunt redeschise la capacitate maximă.
În privinţa festivalurilor şi concertelor, acestea pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 2500 de persoane, în condiţiile asigurării unei suprafeţe minime de un metru pătrat pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie. La evenimente pot participa doar persoanele care sunt vaccinate sau care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR ori rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid şi persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital, etc.).
Cu toate acestea, organizatorul poate decide desfăşurarea festivalurilor şi concertelor cu un număr mai mare de 2500 de persoane, dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva Sars-Cov 2.
O altă măsură de relaxare este creşterea de la 8 la 10 a numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii ce pot circula în grupuri pietonale. Totodată, cursurile de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, pot fi organizate cu maximum 150 de persoane în interior şi 200 în exterior, cu respectarea măsurilor de distanţare, asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană şi obligativitatea purtării măştii de protecţie. De asemenea, este permisă organizarea de conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior, cu respectarea măsurilor de distanţare şi cu obligativitatea purtării măştii de protecţie.
Desfăşurarea activităţii operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spaţii închise este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului Sars-Cov 2, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu cornavirus.
Începând de astăzi, masca de protecţie nu mai este obligatorie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 10 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului şi cu asigurarea unei distanţe de un metru pătrat între ele.