PANDEMIE, MEDICAMENTE, INTERESE Cursa pentru obţinerea unui leac

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Internaţional #Sănătate / 20 mai 2020

Cursa pentru obţinerea unui leac

Întreaga lume aşteaptă/caută un leac pentru combaterea ultimului virus. Nu mai puţin de 100 de laboratoare "aleargă" contra cronometru pentru a produce un vaccin împotriva SARS-Cov-2. Teoretic, nu există o concurenţă, practic lucrurile stau, evident, altfel - contează foarte mult cine iese primul pe piaţă cu un leac. Pe de altă parte, dar legat de acelaşi subiect, nu trebuie ignorat nici războiul dintre SUA - Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi China.

Când toată lumea vorbeşte despre un vaccin, cercetători din China anunţă că au creat un tratament în măsură să oprească epidemia. Un medicament - aflat în fază de testare - la prestigioasa Universitate din Beijing ("Beida") permite nu doar o accelerare a vindecării bolnavilor, ci şi o imunizare temporară împotriva covid-19. Directorul Centrului de Inovaţie Genomică Avansată de la Beida, Sunney Xie, a declarat pentru AFP că tratamentul funcţionează la şoareci. Laboratorul său a prelevat anticorpi de la 60 de pacienţi vindecaţi de covid-19 şi i-a injectat şoarecilor.

"După cinci zile, încărcătura lor virală a scăzut de 2.500 de ori", dă asigurări Sunney Xie. "Acest lucru înseamnă că acest potenţial medicament are un efect terapeutic", a subliniat el. Potrivit news.ro, un studiu cu privire la această cercetare a fost publicat în revista de specialitate "Cell". Studiul susţine că este vorba despre un potenţial "remediu" împotriva maladiei şi că acesta permite o accelerare a vindecării. Potrivit lui Sunney Xie, tratamentul ar putea să fie disponibil până la sfârşitul anului, în cazul unei noi ofensive de iarnă a covid-19.

Nici SUA, un alt actor important în această cursă, nu stă cu mâinile în sân. Administraţia Trump a anunţat că a semnat un contract de 345 milioane de dolari pe patru ani cu o companie din Richmond, statul Virginia, pentru producerea de medicamente generice şi ingrediente farmaceutice necesare în tratarea COVID-19, dar care sunt fabricate acum în străinătate, majoritatea în India şi China. Autoritatea pentru cercetare avansată şi dezvoltare biomedicală, din cadrul Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Sociale a acordat un contract pe 4 ani către Phlow Corp., un producător de medicamente generice, care va conduce o echipă de entităţi private din care fac parte Civica Rx, Ampac Fine Chemicals şi Medicines for All Institute. "Acesta este un punct de cotitură istoric în eforturile Americii de a repatria producţia şi lanţurile de aprovizionare farmaceutice", a declarat consilierul economic al Casei Albe, Peter Navarro. Secretarul american pentru sănătate şi servicii sociale, Alex Azar, a numit această iniţiativă "un pas semnificativ spre reconstruirea capacităţii noastre interne de a ne proteja de ameninţările de sănătate". Potrivit presei americane, contractul poate fi extins la 812 milioane de dolari pe 10 ani, ceea ce îl face unul din cele mai importante din istoria Autorităţii.

Tot din SUA vine şi o altă veste. Datele preliminare privind vaccinul contra COVID-19 al Moderna Inc, primul testat în Statele Unite, relevă că acesta a avut ca efect producerea de anticorpi protectori în cadrul unui lot restrâns de voluntari sănătoşi. Datele sunt de la opt persoane care au luat parte la un test de siguranţă iniţiat în luna martie, în timp ce pandemia provocată de noul coronavirus se răspândea. Potrivit Agerpres, în cadrul testului efectuat pe 45 de voluntari, realizat de Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, opt voluntari cărora li s-au administrat două doze de vaccin au produs anticorpi cu rol de protecţie, la aproximativ acelaşi nivel cu persoane care s-au vindecat după ce s-au infectat în mod natural cu virusul care provoacă boala COVID-19, a precizat compania americană de biotehnologie într-un comunicat de presă. Studiul, care nu a fost conceput pentru a dovedi că vaccinul funcţionează, a oferit o rază timpurie de speranţă că ar putea oferi protecţie împotriva virusului. Ştirea a condus la creşterea acţiunilor Moderna cu aproximativ 20%, până la 79,39 dolari americani.

Interesantă este şi o altă informaţie, care poate reprezenta un adevărat semnal. Preşedintele Donald Trump a anunţat că ia hidroxiclorochină "de o săptămână şi jumătate", un medicament împotriva paludismului a cărui eventuală eficacitate contra coronavirusului nu a fost, deocamdată, demonstrată. Donald Trump se arată, de mai multe luni, foarte entuziasmat de posibilele efecte ale acestui medicament în lupta împotriva covid-19: "Este foarte incitant. Cred că ar putea schimba situaţia. Sau poate nu. Dar, din câte am văzut eu, ar putea schimba situaţia". Lumea ştiinţifică şi politică americană consider că preşedintele greşeşte folosind un produs a cărui eficienţă nu este demonstrată riguros şi că oferă astfel false speranţe oamenilor.

Scandal în jurul OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este în centrul unui "război" în care SUA atacă în mod constant prin preşedintele Trump, iar China contraatacă, prin mai multe voci. China i-a reproşat preşedintelui american Donald Trump că "se sustrage de la obligaţiile sale" faţă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ameninţări ale preşedintelui american că va îngheţa pe termen nedefinit finanţarea pentru această agenţie a ONU. Acest demers al şefului Casei Albe, care reproşează OMS că este prea indulgentă cu Beijingul, urmăreşte "să întineze eforturile Chinei faţă de epidemia" de COVID-19, a denunţat în faţa presei un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian. Purtătorul de cuvânt a declarat că SUA încearcă să dea vina pe China pentru a evita să recunoască propria responsabilitate pentru modul de gestionare a crizei de către Washington.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat să suspende definitiv contribuţia SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă aceasta nu procedează la "îmbunătăţiri substanţiale" în termen de 30 de zile, adăugând că ar putea lua în considerare revizuirea apartenenţei Statelor Unite la Organizaţie. "Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei", subliniază Trump într-un mesaj pe Twitter, publicând fotocopia unei scrisori în acest sens adresate şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În scrisoarea sa, Trump a declarat că singura cale de urmat pentru OMS este să-şi demonstreze independenţa faţă de China, adăugând că administraţia sa a început deja discuţii asupra reformei cu Tedros. Anterior, Donald Trump afirmase de la Casa Albă: "Nu sunt mulţumit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii", "este o marionetă a Chinei". În text, preşedintele american enumeră exemple a ceea ce el consideră drept erori ale OMS în gestionarea pandemiei, în special ignorarea primelor rapoarte despre apariţia virusului şi o abordare prea apropiată şi indulgentă faţă de China. OMS a declarat că o anchetă independentă privind răspunsul global la virus va începe cât de curând "la momentul potrivit" şi că a primit sprijin şi o promisiune de fonduri importante din partea Chinei, sub luminile reflectoarelor întrucât se află la originea pandemiei. Cu sediul la Geneva, OMS - o agenţie specializată a ONU - conduce iniţativa globală pentru dezvoltarea de vaccinuri, teste şi medicamente sigure şi eficiente pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratarea COVID-19. SUA au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la OMS în 2019, sau aproximativ 15% din bugetul organizaţiei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Trump e un dereglat cu capul si pica in cealalta extrema, facand jocul globalistilor din prostie, in loc sa il combata. Din pacate mai inspira si pe altii care ar putea lua Clorochina ca pe aspirina sau vitamina C.

    America nu ar fi ajuns o monstruozitate de tara dpdv democratic fara un mascarici ca Trump in frunte.  

    1. Vorbesti prostii ca de obicei.Vad ca postezi des si la multe articole.Esti vreun trol?Tot ce stii despre Trump ai aflat din masmedia care-i este ostilă si ai fi uimit dacă ai știi ce apreciat este de omul de rând in America.

      Este singurul apărător al valorilor care au făcut America mare si este zilnic criticat de neo-marxistii care vor sa impună noua corectitudine politică tembelă la nivel planetar. Habar nu ai ce luptă se duce in state.Poti lua legătura cu oamenii si o sa vezi ca realitatea e diferită peste tot in lume decât o prezintă oficial masmedia.

      Condusi de medicul psihiatru Bandy Lee, de la Yale, 27 de scriitori (psihiatri, psihologi, academicieni, analisti media sau jurnalisti) prezinta intr-o noua carte analiza lor in ce il priveste pe liderul SUA. Tot acolo, acestia noteaza ca "nebunia lui este molipsitoare", scrie The Independent 

      Valabil si pentru tine ,citeste cu atenție ce am scris.Informatia pe care o ai ,tot din ce ai citit provine.E usor sa fi făcut nebun dacă te împotrivești sistemului.Vezi promovarea noii normalități si in filme, unde scenele homosexuale tot mai îndrăznețe aduc laude de la critici,in timp ce la oamenii normali produ repulsie.Eu vorbesc de informarea prin viu grai.Am legături directe cu oamenii din America si Canada si cunosc pulsul străzii pe viu.Trump e vazut ca o ultima speranță. Poate ai aflt de procesul fake a unui general american de armată, decorat in teatre de operațiuni, om a lui Trump,care a devoalat politicile antiamericane a democratiilor.Si el a avut parte de un verdict medical asemănător. Acum cu dovezi concrete judecatorii americani fac dreptate. Azi dacă ai curajul sa o spui pe aia dreaptă, esti catalogat nebun,dacă mergi in turmă esti normal.Presa e o mare capcana, dar apar si realități pe care trebuie sa le culegi sel ectiv.Ziaristii care au curaj sa le publice sunt sistematic atacați si denigrati.Oare asta e noua normalitate?

      Scuze ptr.literele lipsă. Graba de a tasta.

      fii se scrie corect. Acordul articolului genitival posesiv, corect este ale democratiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb