• Hotărîrile luate se bat cap în cap, acţionarii se acuză reciproc, acţiunile societăţii continuă să fie tranzacţionate pe piaţa bursieră
Fondul de investiţii "Broadhurst Invest-ments" Ltd, care deţine 32,95% din capitalul societăţii bucureştene de panificaţie "Panvitan", încearcă de aproa-pe un an să intre în consiliul de administraţie al "Panvitan", în acest sens solicitînd de mai multe ori să fie convocată Adunarea generală a acţionarilor pentru alegerea administratorilor prin vot cumulativ (votul cumulativ permite reprezentarea acţionarilor minoritari în CA). Deoarece administratorii de la "Panvitan" nu au răspuns solicitării, fondul de investiţii s-a adresat instanţei judecătoreşti, obţinînd autorizarea convocării AGA. În cadrul acestei adunări, acţionarii prezenţi au decis revocarea CA şi alegerea unui nou consiliu, precum şi declanşarea acţiunii în răspundere împotriva administratorilor "Panvitan", din 1998 pînă în prezent.
Urmare a acestor decizii, CA revocat a convocat o nouă AGA în care să fie discutate deciziile luate în cadrul adunării generale precedente. Numai că la această şedinţă lucrurile s-au precipitat, atît reprezentanţii "Broad-hurst Investments" Ltd, cît şi cei ai celorlalţi acţionari semnificativi - patru societăţi din Ungaria ("Ewos RT", "Adversaria KFT", "HT Konverzio KFT" şi "Pecsi Gabona") - acuzîndu-se reciproc şi sfîrşind prin a ţine două adunări generale, în două birouri alăturate, şi luînd hotărîri care se bat cap în cap.
Astfel, la una dintre adunări, condusă de reprezentanţii fondului de investiţii (Dan Bărbulescu şi Cătălin Teodor Moise), acţionarii au decis menţinerea hotărîrilor luate în AGA anterioară şi au folosit pentru autentificarea hotărîrilor o ştampilă comandată pe loc.
Pe de altă parte, la cealaltă AGA, prezidată de reprezentanţii celor patru companii ungureşti (Veronka Ruică şi Koncz Geza), acţionarii au revocat consiliul de administraţie proaspăt ales şi au repus în drepturi fostul CA. Ambele părţi au transmis documentaţia cu privire la AGA către CNVM şi au depus cererea de publicare în Monitorul Oficial şi, drept urmare, ambele procese verbale şi hotărîri ale AGA au apărut pe site-ul Rasdaq precum comunicate venind din partea "Panvitan".
• "Broadhurst Investments" Ltd acuză firmele ungureşti că acţionează concertat
Dan Bărbulescu, reprezentant al fondului de investiţii, ne-a declarat că cele patru societăţi din Ungaria care fac parte din acţionariatul "Panvitan" acţionează concertat, deţinînd împreună 50,91% din capitalul social al "Panvitan". În aceste condiţii, spune Dan Bărbules-cu, ar fi trebuit să facă o ofertă publică de cumpărare, potrivit legilor de pe piaţa de capital. Întrucît acest lucru nu s-a întîmplat, "Broadhurst Investments" Ltd a înaintat la CNVM o cerere de cercetare a situaţiei în vederea sancţionării acţionarilor ungari, informează Dan Bărbulescu. "Broadhurst Investments Ltd" acuză, de asemenea, administratorii "Panvitan" de proas-tă administrare şi de prejudicierea societăţii prin înstrăinare de active.
Reprezentantul fondului de investiţii susţine că AGA prezidată de domnia sa a fost statutară, întrucît cele patru societăţi din Ungaria acţionează concertat, fiind "implicaţi" în sensul legii pieţei de capital (între ei există relaţii de rudenie sau relaţii între firme) şi că, în acest caz, legea pieţei de capital prevede ca drepturile de vot ale persoanelor ce acţionează concertat să fie suspendate de drept pentru deţinerile care depăşesc 33%. Domnia sa mai susţine că Veronka Ruică, reprezentantul celor patru societăţi din Ungaria, nu avea drept de vot în cadrul AGA deoarece cele patru procuri au fost emise pe numele Veronkăi Ruică, care, fiind salariat al "Panvitan", nu poate reprezenta pe acţionari, sub sancţiunea nulităţii hotărîrii, dacă fără votul acestora nu s-ar fi obţinut majoritatea cerută.
• Reprezentantul celor patru firme din Ungaria acuză "Broadhurst Investments" Ltd de concurenţă neloială
Veronka Ruică, reprezentantul celor patru societăţi ungureşi ne-a declarat : "< Broad-hurst Investments > Ltd, care este acţionar semnificativ la < Panvitan >, este în acelaşi timp acţionar majoritar, cu o deţinere de peste 74%, la societatea < Vel Pitar >. Amîndouă fiind societăţi de panificaţie, ele sînt concurente pe piaţa bucureşteană, de aceea administratorii consideră că este neloială participarea unui reprezentant al < Broadhurst Investments > Ltd în CA < Panvitan >". Domnia sa a precizat că "Panvitan" a depus o plîngere penală împotriva reprezentanţilor fondului de investiţii, pentru fals (utilizarea unei ştampile false pentru autentificarea hotărîrilor). Veronka Ruică ne-a mai declarat că judecătorul delegat de la Regis-trul Comerţului a decis respingerea hotărîrilor luate în AGA prezidată de reprezentanţii "Broadhurst Investments" Ltd, precum si nepublicarea lor în Monitorul Oficial. În ceea ce priveşte acuzaţiile fondului de investiţii cu privire la acţiunea concertată a firmelor ungureşti, domnia sa ne-a declarat că instanţa va decide dacă acest lucru este adevărat sau nu.
• Acţiunile "Panvitan" continuă să fie tranzacţionate pe Rasdaq
Adrian Răsmeriţă, manager departament emitenţi la Ras-daq, ne-a declarat că "Panvitan" nu va fi suspendată de la tranzacţionare, întrucît ar putea dura ani pînă cînd situaţia va fi soluţionată în instanţă. Domnia sa consideră că problemele privesc doar cele două părţi implicate şi că acest lucru nu afectează nicicum tranzacţiile cu titlurile societăţii.