PAOLO MARIANI, LA PLECAREA DIN ROMÂNIA: "Sistemul bancar românesc - mai puţine efecte speciale şi mai multă substanţă"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 mai 2014

"Sistemul bancar românesc - mai puţine efecte speciale şi mai multă substanţă"

Sistemul bancar din ţara noastră are nevoie de mai puţine "efecte speciale" şi de mai multă substanţă, a declarat Paolo Mariani, fostul director general al Băncii Italo-Romena, în cadrul conferinţei în care a fost anunţată schimbarea Băncii Italo-Romena în Veneto Banca, precum şi preluarea conducerii instituţiei de credit de către Alberto Morini.

Într-un interviu acordat recent ziarului BURSA, Paolo Mariani şi-a exprimat neîncrederea cu privire la curăţirea bilanţurilor băncilor. Domnia sa ne-a spus: "Nu am încredere când citesc că anumite bănci, într-un an, şi-au curăţat bilanţul şi au trecut pe profit. Ori sunt genii - şi nu prea văd multe în sistemul bancar - ori ceva nu este în regulă".

Paolo Mariani a precizat că urmează să părăsească ţara noastră, pentru a prelua coordonarea activităţii de private banking la nivelul întregului grup financiar italian.

Veneto Banca sucursala Bucureşti şi-a propus, pentru acest an, o creştere atât a portofoliului de credite, cât şi a celui de depozite, cu câte 70 milioane euro, a afirmat bancherul.

Domnia sa a atras atenţia că soldul împrumuturilor stagnează, în ţara noastră, piaţa fiind "închisă", iar refinanţarea jucând un rol important. "Deocamdată, nu avem proiecte noi pe refinanţare", a adăugat Paolo Mariani, subliniind că Veneto Banca intenţionează să investească, în continuare, în ţara noastră, cu susţinerea din partea patrimoniului de trei miliarde euro.

Sucursala locală are în vedere să îşi asigure resursele necesare activităţii tot mai mult de pe piaţa locală şi să depindă tot mai puţin de fondurile puse la dispoziţie de banca-mamă, potrivit fostului său director general.

Paolo Mariani a mai declarat: "În perioada de criză am încercat să ne punem ordine în cifre, fără să facem rabat de la bilanţurile noastre, încercând să creăm provizioane potrivite pentru credite neperformante, dar mai ales punând bazele unui bilanţ comercial al băncii. Nu am făcut doar curăţenie în casă, ci am pus bazele unei relansări ale activităţii pe plan local. Am realizat proiectul restructurând banca de la vârf până la bază, investind foarte mult în formare profesională şi resurse".

Banca Italo-Romena a înregistrat, anul trecut, o pierdere netă de 11,7 milioane euro, ca urmare a constituirii de provizioane de aproximativ 25 milioane euro, pentru credite neperformante în valoare netă de 127,5 milioane euro. Valoarea brută s-a ridicat la 200 milioane euro, incluzând provizioanele şi garanţiile aferente creditelor, a explicat Paolo Mariani.

Reprezentanţii Veneto Banca nu au spus dacă în acest an au în vedere revenirea pe profit a sucursalei din ţara noastră.

Paolo Mariani a precizat: "Acţionarii, deşi îşi doresc profit în cel mai scurt timp, vor să fie creat pe baze solide pentru ca apoi să dureze în timp. Anul acesta cred că vom egaliza, vom fi pe zero. Deşi scopul nostru e să avem profit, nu putem să-i punem doar pe aceiaşi clienţi să plătească, trebuie să extindem baza de clienţi".

De la începutul anului, stocul brut de credite neperformante înregistrat a fost de 15 milioane euro, banca având bugetate provizioane de 13 milioane euro pentru întregul an, a adăugat domnia sa, precizând că sunt în buget cu provizioanele şi speră ca acest lucru să se întâmple şi la sfârşitul lui 2014.

Atât Paolo Mariani, cât şi Alberto Morini, au precizat că Veneto Banca sucursala Bucureşti intenţionează să se concentreze asupra întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), atât cu capital majoritar autohton, cât şi cu capital majoritar italian, din sectoare precum cel agricol, manufacturier şi de energie.

Domnul Morini a explicat că segmentul IMM-urilor este cel pe care instituţia de credit îl deserveşte în mod tradiţional. "Nu suntem interesaţi în mod deosebit de corporaţii şi nici nu suntem o bancă de retail", a afirmat domnia sa.

În aceste condiţii, reţeaua de unităţi, care cuprinde, în prezent, 22 de agenţii, ar urma să rămână neschimbată, în perioada următoare, potrivit lui Paolo Mariani. Domnia sa a declarat: "În reţea considerăm că dezvoltarea trebuie să fie finanţată şi justificată (...). Pentru a deschide noi agenţii este necesar ca cele existente să fi demonstrat deja o capacitate suficientă de a aduce venituri, pentru că altfel nu s-ar justifica o creştere ulterioară".

Fuziunea dintre Banca Italo-Romena şi Veneto Banca a fost finalizată săptămâna trecută, iar reprezentanţii grupului financiar au precizat că speră ca funcţionarea sub acelaşi nume în ţara noastră şi Italia să îi permită să se apropie mai mult de cetăţenii români care locuiesc în Italia şi de cetăţenii italieni prezenţi în România.

Costurile fuziunii sunt generate, în principal, de rebranding şi integrarea sistemului informatic, potrivit oficialilor Veneto Banca, domniile lor susţinând că aceastea sunt modeste comparativ cu beneficiile pe care noua entitate grupul financiar ar urma să le obţină în urma procesului.

Volumul creditelor acordate de Banca Italo-Romena a scăzut, anul trecut, cu 6,9%, la 882 milioane de euro, iar depozitele atrase s-au apreciat cu 6,3%, la 660,5 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb