Paper Flowers by Simona, un business început cu 10 lei

Ziarul BURSA #Companii / 3 septembrie 2018

Simona Opriş: "Targetul meu a fost de la început piaţa de nunţi şi botezuri. Acestea sunt sectoarele în care sunt bani şi, în plus, modelul de business este conceput astfel încât banii să fie rulaţi de la un eveniment la altul".

Simona Opriş: "Targetul meu a fost de la început piaţa de nunţi şi botezuri. Acestea sunt sectoarele în care sunt bani şi, în plus, modelul de business este conceput astfel încât banii să fie rulaţi de la un eveniment la altul".


Simona Opriş a reuşit, acum cinci ani, să pună bazele unei afaceri de succes pornind de la suma de 10 lei. Anul acesta compania va atinge o cifră de afaceri de 400.000 de euro, potrivit estimărilor.

Paper Flowers by Simona crează buchete şi decoruri din flori de hârtie pentru nunţi, botezuri, dar şi evenimente corporate.

Simona Opriş ne-a acoradat un interviu în care ne-a povestit despre cum a început ideea acestei afaceri, cum a reuşit să-şi facă loc pe piaţa de evenimente, dar şi ce planuri de viitor are.

Reporter: De unde a pornit ideea unei afaceri cu decoraţiuni din hârtie?

Simona Opriş: Nu am avut un business plan de la început, aşa cum este firesc în orice afacere. După un exit dintr-un business cu oglinzi publicitare, lansat după ce am câştigat o inves-tiţie la "Arena leilor", m-am trezit fără să fac nimic. Asta se întâmpla în preajma Crăciunului şi m-am apucat atunci să fac diferite ornamente pentru brad din hârtie. Am început să postez pe Facebook, care era atunci la început la noi în ţară, şi, la un moment dat, m-a contactat cineva să mă întrebe dacă pot să fac un buchet de cununie din flori de hârtie. Am făcut singură modelul, l-am postat şi pe acesta pe Facebook şi de atunci am început să primesc şi alte comenzi pentru buchete. Doar prima clientă a fost din România, restul comenzilor au venit din afară, ţara noastră nefiind pregătită pentru acest business cu flori de hârtie.

Cele mai multe comenzi au venit din Marea Britanie, Singapore, India, America, Germania şi majoritatea Europei, Australia. Comenzile veneau de peste tot, în urma postărilor pe paginile dedicate nunţilor de pe Facebook, nu aveam o targetare anume. Ulterior primeam comenzi în urma recomandărilor. Mi-am făcut şi un magazin online şi deja nu mai făceam faţă comenzilor, eu făcând singură toa-te buchetele. Am început să-mi îmbunătăţesc stilul, să pictez hârtia, să opţin culori diferite faţă de hârtia din comerţ, texturi diferite, am început să introduc şi bijuteriile în buchete, să introduc orhideele cu dantelă, ajunsesem la alt nivel.

Când am început să vând şi pe piaţa din ţara noastră, s-a datorat faptului că a început să se poarte în afară trendul acesta al florilor din hârtie. Tot cu buchete am început şi în ţară, apoi m-am gândit să fac un business real şi consistent din asta.

Cam acum patru ani am început pe partea de aranjamente din flori de hârtie. M-am gândit că cea mai bună idee este să închiriezi pentru ca, în acest fel, oricine să-şi poată permite să aibă pe masă un aranjament mare, spectaculos pe care nu şi l-ar permite din flori naturale, diferenţa de cost fiind destul de mare.

A fost un boom când am început să închiriez aranjamentele. Toată lumea vroia. Mi-am deschis, apoi primul spaţiu, mi-am luat prima dubă, primii oameni.

Reporter: Care a fost investiţia iniţială pentru demararea afacerii?

Simona Opriş: Cred că m-au costat undeva la 10 lei materialele necesare primului buchet, foarfecă aveam acasă. Am luat două pachete de hârtie creponată, nu cred că m-au costat mai mult. Am terminat arte plastice şi am încercat să folosesc tot ce am învăţat pe partea aceasta.

Acum investiţia se ridică undeva la 250.000 de euro, doar în stoc, fără partea de logistică.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi în prezent?

Simona Opriş: În prezent lucrez cu 16 oameni, 18, în cazul în care este nevoie.

Reporter: Pentru ce tip de evenimente sunt mai căutate decoraţiunile realizate de dumneavoastră (business sau petreceri)?

Simona Opriş: Targetul meu a fost de la început piaţa de nunţi şi botezuri. Acestea sunt sectoarele în care sunt bani şi, în plus, modelul de business este conceput astfel încât banii să fie rulaţi de la un eveniment la altul. Şi pe partea de corporate a început să ne meargă foarte bine, doar că rulajul banului este mai lent, trebuie să ai în spate bani, plăţile se fac la 15-30 de zile de la prestarea serviciilor. Evenimentele business reprezintă o parte adiacentă, eu nu am nevoie de banii aceia în mod stringent, mă susţin din evenimentele private şi astfel reuşesc să onorez şi evenimente corporate. În plus, zona de corporate acoperă perioada moartă de nunţi, mai exact decembrie, ianuarie, februarie. Atunci sunt petreceri de corporate. Pentru această perioadă avem în portofoliu şi coroniţe de crăciuniţe pe care le vindem, şi, în plus, este perioada de concedii.

Reporter: Care este, în general, valoarea medie a unei comenzi pentru un eveniment?

Simona Opriş: Comanda medie este cea minimă impusă de mine, asta însemând 1000 de euro per eveniment. Un pachet standard inclus în acest tarif ar fi cu 20 de aranjamente pentru mese, un panou şi o arcadă la intrare, dar pachetul poate fi personalizat în funcţie de ce îşi doresc clienţii. Preţul chiriei este undeva la 30 de euro per aranjament, cu tot cu suport, iar un aranjament de aceste dimensiuni din flori naturale ajunge la 100 de euro. Acum ca target avem decorurile mari, mai puţin aranjamentele de pe masă.

Reporter: Care este preţul unui buchet din flori de hârtie?

Simona Opriş: Preţul unui buchet se încadrează între 550 - 600 lei. Nu se diferenţiază de florile naturale. Sunt cam aceleaşi preţuri, doar că pe cel din hârtie îl poţi păstra toată viaţa, aici se face diferenţa.

Reporter: Cum se împart comenzile între online şi offline?

Simona Opriş: 10% din clienţi vin în showroom, restul de 90% ne contactează online, cu toată partea financiară desfăşurată prin bancă.

Reporter: Care a fost cea mai mare comandă pe care aţi onorat-o?

Simona Opriş: 15.000 de euro, la o nuntă.

Reporter: Mai aveţi comenzi din afară?

Simona Opriş: Nu, am renunţat. Momentan am o franciză în Cipru şi sunt în discuţii să intru, tot în sistem de franciză, pe piaţa din Marea Britanie.

Reporter: Cum aţi început extinderea companiei prin franciză? Care este valoarea francizei şi ce include mai exact aceasta?

Simona Opriş: Franciza din Cipru a pornit tot de la o comandă. Cea care deţine, în prezent, franciza a apelat, iniţial, la mine pentru decoraţiunile de nuntă. Apoi s-a gândit că ar fi mai bine să intre în acest business. Taxa francizei este de 10.000 de euro şi include un pachet standard de pornire - aranjamente, panouri, arcade, cort de cununie, plus partea fizică nu doar cea de marketing sau portofoliul. Suntem singurii pe piaţa de aici şi cea din afară care facem decoruri la nivelul acesta. Businessul funcţionează într-un ritm alert de doi ani şi jumătate, nu aş avea timp de mai mult de atât. Abia îi susţin ritmul de creştere, pentru că a fost foarte rapid. Avem comenzi din toată ţară, iar Bucureştiul acaparează cam 50% din totalul acestora.

Vom merge în continuare pe zona de franciză, nu voi mai extinde zona de stoc, momentan este suficient de bogată.

Vreau să fac şi un fel de distribuţie, pentru cei care vor să intre în acest business fără să cumpre franciza, să poată să aibă varianta unui depozit de unde să vină să ia decorurile de care au nevoie, iar eu să iau un comision, practic va fi o subînchiriere a produselor.

Reporter: Ce aşteptări financiare aveţi pentru anul 2018?

Simona Opriş: La cum ne-am făcut calculele ar trebui să dublăm cifra de afaceri pe care am avut-o anul trecut şi care a fost de 250.000 de euro. Ne aşteptăm la o cifră de afaceri de 400.000 de euro.

Reporter: Vă mulţumesc!

A consemnat ADELINA TOADER

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb