Parchetul General: Dezinfectantul folosit în perioada gripei aviare a fost diluat

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 17 iulie 2008

Parchetul General: Dezinfectantul folosit în perioada gripei aviare a fost diluat

Parchetul General a început urmărirea penală împotriva unor resposabili din ANSVSA, după ce a descoperit că substanţa Virocid, folosită pentru dezinfecţia din perioada gripei, avea o concentraţie de şase ori mai mică decât cea recomandată, au declarat, ieri, surse judiciare, citate de NewsIn.

Astfel, directorul adjunct al Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, doctor Ileana Muşan, directorul în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, doctor Maria Magdalena Andreşescu, şi Traian Enache, consilier în cadrul ANSVSA, sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu.

Alexandru Francisc Korponay, administratorul firmei Maravet care a câştigat licitaţiile din 14 judeţe, a fost pus sub învinuire pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit procurorilor.

Toţi cei patru învinuiţi s-au prezentat la Parchetul General, unde au luat cunoştinţă de învinuirile care le sunt aduse.

Parchetul General a confirmat oficial, ieri, doar că s-a început urmărirea penală faţă de trei angajaţi ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru neglijenţă în serviciu, precum şi faţă de administratorul societăţii "Maravet" SA Baia-Mare, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual.

Anchetatorii au stabilit că societatea Maravet a înregistrat, în 2003, în România, substanţa decontaminantă Virocid, produs al firmei CD-Lines Belgia, pentru virusul gripei aviare.

Potrivit prospectului firmei belgiene, produsul este activ împotriva virusului H5N1 la o concentraţie de 1/400. Ulterior, procurorii au stabilit că administratorul Maravet a falsificat un înscris cu ajutorul unui traducător din Baia Mare, arătându-se că substanţa Virocid ar fi fost activă împotriva virusului gripei aviare la o concentraţie "1/1200 respectiv 1/2400".

În baza înscrisului falsificat, ,conducerea Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar a emis, pe 13 iunie 2006, autorizaţie de comercializare pentru acest produs.

"În România a fost folosită substanţă cu o concentraţie de şase ori mai mică - 1/2400, decât cea recomandată care era de 1/400. Practic, s-a făcut dezinfecţie cu apă chioară. Neglijenţa celor de la ANSV constă în faptul că, deşi au fost înştiinţaţi cu privire faptul că nu era în regulă concentraţia, ei au continuat să achiziţioneze substanţa", au declarat ieri surse judiciare.

Ancheta a început după ce, pe 9 iunie 2006, ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Inves­tigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române s-au sesizat din oficiu în legătură cu faptul că în cadrul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar (ICPMBV) a fost extinsă Autorizaţia de Comercializare a substanţei Virocid fără a fi respectate prevederile legale.

"Prevederile legale se referă la faptul că, deşi au fost înştiinţaţi de falsificarea acelor documente, au continuat să meargă cu acea substanţă", au declarat aceleaşi surse.

Potrivit legii, Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, este laboratorul naţional de referinţă pentru controlul oficial al produselor şi medicamentelor de uz veterinar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb