Vicepremierul Adriean Videanu a apreciat, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Braşov, că parcul industrial Roman din acest municipiu a fost creat cu încălcarea legii. Videanu a declarat, citat de Rompres: "Mi se pare că prevederile Ordonanţei nr.15 din 2004 au fost oarecum încălcate, pentru că s-a încercat ca parcul industrial Roman să fie o afacere privată, încălcîndu-se spiritul legii de constituire a parcurilor indus-triale. Chiar dacă acesta este administrat privat, trebuie să fie o zonă de utilitate mai largă, chiar publică. Aici cred că intervine contradicţia a ceea ce s-a întîmplat pe platforma Roman şi ceea ce a vrut legiuitorul să gîndească. Din acest punct de vedere, vom depune diligenţele legale necesare".
La rîndul său, vicepreşedintele AVAS, Corin Nicolae Lunganu, a precizat, la aceeaşi conferinţă de presă că, avîndu-se în vedere că o parte din clauzele contractuale nu au fost respectate, iar administrarea parcului nu s-a făcut în folosul şi în condiţiile în care s-a constituit Asociaţia "Pro Braşov", administratorul de drept al parcului indus-trial Roman, în folosul comunităţii braşovene, AVAS va lua măsuri urgente.
Astfel, săptămîna viitoare, AVAS va iniţia o serie de măsuri legislative pe care le va înainta Guvernului pentru ca administrarea parcului să fie transmisă unui alt administrator. "Din cîte am înţeles din discuţia pe care am avut-o cu autorităţile locale, aşteptăm din partea lor scrisori de intenţie elaborate în urma unei hotărări de consiliu local şi consiliu judeţean. În urma acestor demersuri ale autorităţilor locale, vom elabora o iniţiativă legislativă prin care vom transfera administrarea parcului administraţiei locale şi judeţene, urmănd ca Guvernul să hotărască", a declarat vicepreşedintele AVAS.
Potrivit unei hotărîri de Guvern din februarie 2004, administrarea parcului industrial Roman a revenit Asociaţiei "Pro Braşov", constituită din oameni de afaceri braşoveni căreia, conform hotărării de Guvern, îi reveneau 80% din acţiuni, alături de alţi 3 investitori mai mici.
După trei luni, între Asociaţia "Pro Braşov" şi omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie, patronul FC Braşov şi membru al asociaţiei, au intervenit divergenţe serioase de ordin financiar, ajungîndu-se pănă acolo încît Ioan Neculaie a reuşit să îşi treacă pe numele său cele 80 la sută din acţiunile deţinute de "Pro Braşov" şi să le înregistreze la Registrul Comerţului, devenind, astfel, acţionarul majoritar al parcului industrial Roman.
De atunci, pe rolul instanţelor braşovene se află mai multe procese între Asociaţia "Pro Braşov" şi Ioan Neculaie, pentru clarificarea situaţiei.