PARLAMENTARELE Alegerile, adică ce a mai rămas din lume...

George Chiriţă
Ziarul BURSA #Editorial / 4 decembrie 2020

George Chiriţă

"Redeschid şcolile în condiţii de siguranţă!" - este sloganul unui partid despre care estimările dau perspectiva de a obţine 8% din voturi. Al unui partid care nu va guverna şi care nu poate face nimic din ceea ce promite că va face. De altfel, mecanismul aşa-zisei promisiuni este el însuşi paradoxal: o promisiune înseamnă să convingi pe cineva că vei face ceva care este util acelui cineva. Uneori, acel cineva trebuie să facă el însuşi ceva pentru ca promisiunea să fie ţinută. Anume, în cazul dat, să voteze. Dar când ştii că votul dat acelui partid de toţi votanţii lui e estimat că va reprezenta 8% şi că acel partid nu are nicio posibilitate să facă ceea ce promite, votul devine o absurditate.

Se prea poate ca votul acordat unui partid cu performanţă scăzută să fie un simplu vot pierdut. Ar putea să fie oare şi expresia unui entuziasm absolut de a crede că cei care sunt setaţi să voteze cu alt partid vor avea revelaţia fericirii şi se vor reorienta subit spre partidul cel sărman?

Alegerile sunt ameninţate de o dublă delegitimare: constituţională şi intrinsecă.

Constituţional, după adoptarea deciziei Curţii Constituţionale care a consacrat constituţionalitatea legii prin care Parlamentul poate stabili data alegerilor, ar fi urmat ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Încălcând Constituţia, care-l obliga să promulge legea la 10 zile de la pronunţarea Curţii Constituţionale, preşedintele a cerut reexaminarea legii şi astfel a făcut posibilă stabilirea datei alegerlor în afara cadrului constituţional.

Intrinsec, în situaţia în care ceea ce se discută aproape în exclusivitate în aceste lungi luni de teroare covid este cum să scăpăm de pandemie, adică o temă care ar fi trebuit să rămână strict în preocuparea specialiştilor şi să fie ferită de orice inflexiune politică, noul parlament va fi înscăunat fără să existe o evaluare din partea alegătorilor a dimensiunii politice care ar fi trebuit să se suprapună cu rezultatul alegerilor. După ce toată lumea discută numai despre covid, este inevitabil ca nimeni să nu mai ştie în ce situaţie ne aflăm sub raportul unei bune guvernări a ţării. Să faci alegeri într-o falie temporală cum e cea creată de criză înseamnă de fapt să prelungeşti această falie, acolo unde istoria ar fi putut să revină la normal.

Patru că nu s-a putut face campanie electorală ca urmare a situaţiei că tot spaţiul de dezbatere era ocupat de Covid, dar şi din cauza faptului că nu au mai existat canalele clasice pentru derularea campaniei înafară de cele ale televiziunii, legitimitatea procesului electoral va fi extrem de scăzută.

Aşa cum în primăvară a fost posibilă amânarea alegerilor locale printr-un consens în care s-a dovedit responsabilitate în faţa riscului care ar fi fost generat prin a organiza alegeri în plină criză pandemică, şi cu ocazia alegerilor parlamentare s-ar fi putut adopta aceeaşi atitudine raţională, mai ales că toate cifrele crizei sanitare sunt de multe zeci de ori mai mari decât cele înregistrate în primavară.

O bună parte a electoratului era pregătită şi convinsă să accepte că e necesară amânarea alegerilor. PSD a făcut din aceasta teză un reper al activităţii sale politice din ultimele luni. Este de presupus că şi electoratul lui a adoptat în final această teză, mai convins de ea decât electoratul oricărui alt partid. Dar, în momentul în care prin abuz a fost instaurată perspectiva alegerilor în 6 decembrie, PSD a fost pus în faţa unei alegeri imposibile: dacă ar continua să vehiculeze teza că există un pericol în organizarea alegerilor în vârf de criză sanitară, ar trebui să ceară să nu se meargă la vot, dar pentru că nu putea să ceară acest lucru decât propriului electorat, ar fi trebuit cu alte cuvinte să ceară să îşi organizeze propria ieşire din scena politică. Ca urmare, PSD a fost obligat să treacă pe logica în care să ceară prezentarea la vot. E de presupus că electoratul PSD nu a putut face aceeaşi mişcare pe care o poate face partidul şi a rămas temător în faţa pericolului infestării în ziua alegerilor. Ca urmare, e foarte posibil ca numărul votanţilor PSD care se vor prezenta la vot să fie foarte mic. Mesajul PSD pentru participare la vot ar fi preluat astfel mai ales de cei care nu îl vor vota. O alegere imposibilă şi o reţetă sigură de a pierde alegerile. Cineva profită cinic de asta...

Desigur, dacă reţinerea de a veni la vot va fi generalizată la toată categoriile de electorat, e foarte probabil ca prezenţa la vot să fie foarte redusă, ceea ce va delegitima drastic rezultatul alegerilor.

În contextul în care interesul pentru a susţine prin vot o clasă politică care a dezamăgit, sau care este repudiată şi de cei care nu au crezut vreodată în ea, este interesant de văzut dacă o prezenţă redusă la vot va scădea exponenţial prin conjugarea aceastei scădere de interes cu teama de infectare, care ar trebui să fie deviza zilei. Desigur, expunerea voluntară (sau iresponsabilă) la riscul infectării se manifestă în multe ocazii, precum năvala la reducerile din mall sau organizarea de festivităţi interzise. Ar însemna ca cei care participă iresponsabil la aceste acţiuni cu risc crescut să fie printre cei care continuă să vină la vot. Ei ar putea decide, de exemplu, să schimbăm stema ţării...

A face alegeri într-o perioadă în care cele mai multe alegeri pe care le poate avea cineva sunt blocate de criza covid, înseamnă să transformi electoratul într-un excentric care merge la alegeri atunci când nu are de ales. Adică să aleagă un parlament atunci când nu poate alege o destinaţie de vacanţă, o după-amiază la cumpărături, o întâlnire cu prietenii...

E ca şi cum ai "alege" doar ce a mai rămas.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Da, "mâncăm din resturile democrației"... Sunt resturile democrației care au mai rămas, înainte de mutilarea Constituției. Probabil sunt ultimele alegeri libere. E greu sa te gândești la legitimitate, chiar în ipoteza în care ar mai conta așa ceva.

    1. "Votati" Florin Roman!!! Este un roman pe cinste ..mergeti in frig in ce vreti, poate luati si putin covid dar orice faceti votati Florinel Roman. Omul este genial. Vrea sa dea orice gratuit pentru membrii Consiliului ASF care castiga fiecare lunar doar salariul de baza 11.000 de euro. Lunar! Atat castigati si voi nu? nu mai zic de alte beneficii. Florin Roman a propus sa aiba aceste personaje de la ASF totul gratis si imunitate deplina. Ii face faraoni. Daca il votati le mai da si alte drepturi (15 neveste gratis, case de vacanta, pamant pe Marte). Votati Florin Roman pentru ca are o grija fata de voi adanc infipta in dos, dar macar moare de grija saracutiilor membrii CASF

      ...15 neveste gratis dvs. vi se pare o binefacere???

      Si va avea 15 soacre? Ajut si eu ...

      O nouă duminică a orbului?

      Este multiplicat! La Sibiu a apărut un candidat "medic specializat în salvări " spune domnia sa, care vrea să o cotească, adică, în loc să stea la post , ca un bun specialist ce este, mai ales acum cand țara are nevoie stringentă de ei, stimabilul vrea să ajute făcând gargara in Parlament!.

      Din puțul gândirii. 

    Hai să nu ne mai ascundem după deget!Pt mine e evident ca psd dorea amânarea alegerilor până când... mai creșteau in sondaje.iar pnl vrea alegeri la termen până nu se prabusesc de tot in intentia de vot.Atât si nimic altceva.Calcul politic cinic:s-o dai cum i-ti cade tie bine.Restul e bla bla pt naivi.

    Simpatizanți votanți ai ciumei roșii ! Nu repetați greșelile de la alegerile trecute... nu adăugați încă 4 ani lângă cei 30 pierduți. De nu puteți vota, firesc, cu mâna dreaptă

    rămâneți acasă ! Dacă ți se cere dovada ,,am fost la vot,, mergi și anulează buletinul de vot (e secret, nu?). Nu-i însoțiți până în Buza Prăpastiei pe cei meniți să cadă în ea...să își ocupe locul în Lada de gunoaie roșii a istoriei.  

    Abandonați Tabăra Roșie a jefuitorilor țării (psd & aldeProPonta + Aliații lor mai mărunței) . De Anul Nou 1990 ora 00:o1 s-a născut o fetiță botezată VICTORIA . A-ți uitat-o ? Oare e pribeagă prin lume... cum a trăit Victorița în acești 30 de ani triști ? Pe 6 dec se poate naște LUMINIȚA. Acum putem face din România, aici, o,, Țară ca afară,,. 

    Numai... DACĂ VOI veți respecta îndemnurile din lupta anti- SARS COV-2 : 

    _ Păstrați distanța ! (evitați secțiile de votare). 

    _Rămâneți acasă ! (aveți treabă casnică de făcut). 

    _ Nu atingeți obiecte ! (ștampila și perdeaua cabinei de vot). 

    _ Spălați-vă mâinile și... conștiința!  

    ( pătate la alegerile anterioare -- 30 de ani).

    PS. Șiii... Dragnea, Bombonel, Ilici-escu, votează și ei ce știți ?!  

    1. ai fugit de la balaceanca ?

      Dacă se va naște Luminița, va avea soarta luminitei de la capătul tunelului!.

    Votați holera galbenă . Nu mai vrem ciuma rosie. Sau poate altceva. Observ cum se p rivatizeaza usor dar sigur instituțiile statului. O parte din primarii au fost castigate de multinaționale acum urmează celelalte. Probabil ca sănătatea urmează imediat după alegeri. O vacă buna de muls

    1. 30 de ani pierduti.votam pentru a insuma cativa ani.curiozitatea mea este,si nimeni nu ma lamureste,aceea de a afla care ani sunt mai pierduti?Cei in care a guvernat stanga sau in care a guvernat dreapta.Un singur tabel cu 2-a rubriciin care pe stanga si dreapta sa se mentioneze realizarile si insuccesele fiecaruia

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb