Parlamentul a demis Consiliul de Administraţie al televiziunii publice

Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 15 iunie 2005

Senatorii şi deputaţii, întruniţi ieri în şedinţă comună, au respins, cu majoritate de voturi, rapoartele de activitate şi conturile de execuţie bugetară ale Societăţii Române de Televiziune (SRTV) pe anii 2003 şi 2004. Respingerea celor două rapoarte de activitate conduce la demiterea automată a membrilor Consiliului de Administraţie al SRTV şi a preşedintelui-director general, Valentin Nicolau.

Pe ordinea de zi a şedinţei comune de ieri a Parlamentului s-au aflat trei rapoarte de activitate consacrate activităţii SRTV. Primul dintre acestea, pe anul 2002, care a avut raport favorabil din partea Comisiilor de cultură reunite, a întrunit 233 de voturi pentru şi 103 abţineri.

În cazul raportului pe 2003, în favoarea recomandării de respingere formulată de Comisiile de cultură s-au pronunţat 243 de senatori şi deputaţi, înregistrîndu-se şi 103 abţineri.

Raportul pe 2004, avizat şi el negativ de Comisiile de specialitate, a fost respins cu 244 de voturi, alte 104 voturi fiind favorabile.

Raportul comun al Comisiilor de cultură referitor la activitatea televiziunii publice în anul 2004 consemnează că reflectarea opiniilor de natură politică s-a făcut în mod dezechilibrat în cadrul emisiunilor şi programelor SRTV, prin prezentarea liderilor politici ai puterii în jurnalele informative şi a liderilor de opinie din dreapta eşichierului politic în emisiunile cu audienţă, fără a se oferi posibilitatea unei competiţii reale între valorile de dreapta şi de stînga, prin exprimarea unor opinii în confruntare directă, cu scopul informării obiective a publicului.

Comisiile de cultură au constatat, de asemenea, că activitatea Parlamentului, un loc al confruntărilor reale pentru întreg spectrul politic, a fost slab reprezentată în programele SRTV.

Membrii celor două comisii susţin şi faptul că programarea emisiunilor culturale şi cu caracter educativ s-a făcut în tronsoane orare care nu au permis publicului să le urmărească, în special la TVR 1, iar în cadrul emisiunilor de divertisment s-a depăşit, uneori, limita decenţei în modul de prezentare şi în vestimentaţie.

Comisiile de buget-finanţe ale celor două camere legislative, care au analizat contul de execuţie bugetară, au formulat şi ele o serie de observaţii.

Astfel, s-au constatat distorsiuni precum nerespectarea reglementărilor legale cu privire la regimul achiziţiilor publice, încheierea unor contracte comerciale în condiţii neclare privind preţul şi plata prestaţiilor, neclarităţi cu privire la banii din publicitate şi lipsa eficienţei controlului financiar preventiv.

La dezbaterile în plen, pentru menţinerea actualului Consiliu de Administraţie al SRTV s-a pronunţat Partidul Social Democrat (PSD), restul formaţiunilor fiind împotrivă. Deputatul social-democrat Dan Mihalache a afirmat că decizia de a schimba consiliile de administraţie de la SRTV şi SRR a fost deja luată pe criterii politice, parlamentarii aflîndu-se în faţa unei formalităţi.

Dan Mihalache a mai spus că Puterea doreşte să transforme SRR şi SRTV într-o "maşină de propagandă, care să mascheze tensiunile sociale" şi că perioada de interimat va bulversa activitatea celor două instituţii.

Deputatul democrat Valentin Iliescu, care a făcut parte din Comisia specială de anchetă, a declarat, la rîndul său, că numirea lui Valentin Nicolau în fruntea televiziunii publice a dus la subordonarea politică a acesteia faţă de PSD. Deputatul PD a susţinut că, ignorînd articolul 23 alineatul 2 al Legii privind funcţionarea SRR şi SRTV, care stabileşte salariul directorului general al televiziunii publice la un nivel nu mai mare de acela al unui ministru, Valentin Nicolau şi-a asigurat un salariu dublu, ştiind că nu riscă nici o sancţiune, deoarece ar fi beneficiat de protecţie la cel mai înalt nivel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb