Parlamentul catalan, dizolvat în mod oficial

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 octombrie 2017

Parlamentul catalan, dizolvat în mod oficial

Liderii europeni, alături de Guvernul de la Madrid

Mariano Rajoy: "Situaţia este sfâşietoare, tristă şi agonizantă"

-----

Actualizare 18:44 Oficiali belgieni nu-şi asumă ideea azilului politic pentru Puigdemont

Fostul premier catalan Carles Puigdemont ar putea primi azil politic în Belgia numai dacă ar exista "semnale clare de persecuţie" împotriva sa, a precizat luni comisarul general belgian pentru refugiaţi şi apatrizi, Dirk Van den Bulcke, după ce un membru al guvernului belgian a vorbit despre posibilitatea ca Puigdemont să primească protecţie în Belgia dacă fostul şef al executivului catalan ar risca să fie încarcerat pentru autoproclamarea independenţei Cataloniei, potrivit agenţiei EFE.

Pentru ca un cetăţean european să poată cere azil în Belgia trebuie să existe semnale clare de persecuţie, şi nici această condiţie nu este suficientă, pentru că în plus este nevoie ca cel persecutat să se afle în imposibilitatea de a fi apărat în propria sa ţară, a explicat Dirk Van den Bulcke la postul RTL.

Conform sursei, el nu a comentat mai mult cazul concret al lui Puigdemont şi al unora dintre foştii săi colaboratori destituiţi după ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă.

Premierul belgian Charles Michel s-a delimitat, de asemenea, de afirmaţiile lui Francken, el asigurând că un eventual azil pentru fostul premier catalan "nu se află nicidecum pe ordinea de zi a guvernului".

(A.C.)

-----

Actualizare 17:36

Parlamentul catalan a fost dizolvat în mod oficial astăzi, iar preşedinta instituţiei Carme Forcadell va conduce o comisie parlamentară de tranziţie până la alegerile regionale de la 21 decembrie, potrivit The Associated Press.

Carme Forcadell a anulat o reuniune a conducerii Parlamentului programată de mai de mult în ziua de mâine, a declarat luni pentru AP, sub protecţia aninimatului, o purtătoare de cuvânt a Legislativului, informează sursa.

(A.C.)

----

Actualizare 17:26 Puigdemont a părăsit Spania şi se afla într-un "loc discret şi sigur" la Bruxelles

Preşedintele destituit al Guvernului cataln Carles Puigdemont a părăsit Spania către Bruxelles, porivit unor oficiali guvernamentali spanioli, iar el se află într-un "loc discret şi sigur", potrivit Politico.

Conform sursei, Puigdemont este acuzat de "răzvrătire" de către autorităţile spaniole, după declararea independenţei Cataloniei sub conducerea sa.

Secretarul de stat belgian însărcinat cu Azilul şi Imigraţia Theo Francken a anunţat în weekend că liderul separatist catalan poate cere azil în Belgia, informează sursa.

(A.C.)

-----

Actualizare 15:17 Puigdemont, dar şi alţi foşti lideri ai Cataloniei se află la Bruxelles

Fostul şef al Cataloniei, Carles Puigdemont, dar şi alţi lideri demişi ai Guvernului regional al Cataloniei sunt la Bruxelles, unde vor face luni o declaraţie, potrivit Reuters.

(A.C.)

-----

Actualizare 14:11 Lideri separatişti catalani, acuzaţi de Procuratura Generală spaniolă de "rebeliune" şi "răzvrătire"

Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, a anunţat astăzi că a formulat acuzaţii de "rebeliune" şi "răzvrătire" împotriva unor lideri separatişti catalani, în urma declaraţiei de independenţă a regiunii, relatează BBC News.

-----

Actualizare 12:48 Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: "Situaţia românilor din Catalonia este urmărită cu maximă atenţie"

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) urmăreşte cu maximă atenţie şi interes situaţia românilor aflaţi Catalonia, în contextul generat de recentele evenimente din această regiune spaniolă, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

MRP recomandă cetăţenilor români aflaţi în regiune să intre în contact cu autorităţile române pentru semnalarea oricăror situaţii care ar aduce atingere propriei securităţi.

Ministerul le solicită cetăţenilor români să aducă la cunoştinţa misiunilor diplomatice ale României orice situaţii care le-ar putea afecta raporturile de muncă şi relaţia cu autorităţile şi instituţiile locale, precum şi alte aspecte incidente generate de contextul actual.

MRP precizează că a prezentat setul de facilităţi operate de Guvernul României pe care cetăţenii români care doresc să se reîntoarcă acasă au posibilitatea să le acceseze.

Echipa de monitorizare constituită la nivelul MRP s-a aflat în legătură permanentă cu asociaţiile românilor, cu parohiile din regiune, cu misiunile diplomatice ale României de pe teritoriul spaniol, încă din etapa organizării referendumului pentru independenţă, pentru a cunoaşte nemijlocit situaţia reală a celor peste 130.000 de cetăţeni români din Catalonia, se arată în comunicatul citat.

MRP aminteşte, în sursa citată, că autorităţile române resping cu fermitate şi irevocabil "declaraţia unilaterală de independenţă" a Cataloniei şi îşi exprimă sprijinul deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Spaniei şi speranţa că situaţia din regiunea spaniolă va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituţionale din acest stat, poziţii exprimate de Ministerul Afacerilor Externe al României.

(M.I.)

--------

Mii de persoane au manifestat, duminică, la Barcelona, şi sâmbătă, la Madrid, pentru unitatea Spaniei şi împotriva declarării independenţei Cataloniei, proclamată, vineri, de Parlamentul regional.

"Toţi uniţi - Catalonia este Spania", au transmis manifestanţii.

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat vineri - cu 70 de voturi la zece şi două abţineri - o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană.

După adoptarea moţiunii de către parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.

Mariano Rajoy a anunţat vineri destituirea preşedintelui catalan Carles Puigdemont şi a membrilor Executivului acestuia şi a convocat alegeri pe 21 decembrie în Catalonia, la câteva ore după declararea independenţei regiunii, relatează AFP, potrivit News.ro.

"Acestea sunt primele măsuri pe care le punem în aplicare pentru a evita ca cei care erau până acum res-ponsabili (de Executivul catalan) să poată să-şi continue escaladarea nesupunerii", a declarat Rajoy la finalul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri convocate după ce Senatul a aprobat plasarea sub tutelă a Cataloniei.

"Noi, spaniolii, am trăit o zi tristă, în care nechibzuinţa s-a impus legii şi a distrus democraţia în Catalonia", a declarat el la câteva ore după ce parlamentul catalan a adoptat prin vot o declaraţie de independenţă.

Situaţia este "sfâşietoare, tristă şi agonizantă", a adăugat el.

Măsurile adoptate de Guvern "nu vizează să suspende autonomia, ci să aducă legea şi concordia" în Catalonia, a continuat premierul.

Rajoy a anunţat dizolvarea Parlamentului catalan, ceea ce va conduce la organizarea unor alegeri "curate, libere şi legale".

Celelalte măsuri anunţate constau în destituirea directorului poliţiei regionale, a reprezentanţilor Guvernului catalan la Madrid şi Bruxelles şi închiderea "reprezentanţilor" catalane în lume, cu excepţia celei de la Bruxelles.

Rajoy a subliniat că este susţinut de Partidul Socialist (PSOE) şi Partidul Ciudadanos (centru-dreapta).

Puigdemont: "Parlamentul a îndeplinit voinţa celor care au votat la 27 septembrie"

Fostul preşedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă, că Parlamentul catalan a îndeplinit, vineri, voinţa celor care au votat la 27 septembrie. El a apreciat că Guvernul de la Madrid a luat decizii contrare dorinţei catalanilor şi a afirmat că va continua pentru construirea unei ţări libere, informează El Pais. Guvernul spaniol a anunţat că nu se va opune participării lui Carles Puigdemont la alegerile regionale din decembrie, purtătorul de cuvânt al executivului afirmând că dacă fostul lider catalan vrea să continue în politică, ceea ce are dreptul să facă, ar trebui să se pregătească pentru alegeri.

"Vom continua să muncim pentru a construi o ţară liberă", a spus Puigdemont, adăugând: "Avem răbdare şi perseverenţă. Cea mai bună formă de a merge înainte este să ne opunem în mod democratic articolului 155. Trebuie să facem acest lucru fără a abandona conduita civică şi paşnică".

Liderii europeni şi-au arătat, la unison, sprijinul faţă de Guvernul de la Madrid.

Preşedintele PE Antonio Tajani: "Nimeni în UE nu va recunoaşte această decizie"

Preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani a condamnat vineri seara votul prin care Parlamentul regional a declarat independenţa Cataloniei şi a subliniat că aceasta nu va fi recunoscută în Uniuneas Europeană (UE), relatează The Associated Press.

Votul Parlamentului catalan reprezintă o "încălcare a statului de drept", a subliniat Tajani.

"Nimeni în Uniunea Europeană nu va recunoaşte această decizie", a dat el asigurări.

Germania, Regatul Unit şi Ciprul au anunţat deja în mod clar că susţin unitatea Spaniei şi nu recunosc declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei.

Departamentul de Stat american a spus acelaşi lucru.

"Catalonia este parte integrantă a Spaniei, iar Statele Unite susţin măsurile constituţionale ale Guvernului spaniol menite să menţină Spania puternică şi unită", a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert.

Preşedintele american Donald Trump îndemna luna trecută la menţinerea unităţii Spaniei, catalogând "stupid" un vot de secesiune al guvernelor regionale.

Tusk: "Pentru UE, nimic nu se schimbă"

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, după ce Parlamentul regional al Cataloniei a adoptat o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană, că pentru Uniunea Europeană nu se schimbă nimic, iar Spania rămâne singurul interlocutor în UE. La rândul său, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a precizat că premierul spaniol Mariano Rajoy are "întreaga (sa) susţinere" în "a face să fie respectat" statul de drept în Spania.

Suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei "sunt şi rămân inviolabile", iar declaraţia catalană de independenţă încalcă acest principiu, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter un purtător de cuvânt al cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, Steffen Seibert.

El îi îndeamnă pe toţi cei implicaţi să folosească "toate oportunităţile existente de dialog şi dezescaladare".

Guvernul german susţine poziţia premierului spaniol Mariano Rajoy cu privire la restaurarea ordinii cons-tituţionale, a adăugat Seibert.

Marea Britanie "nu (recunoaşte) şi nu va (recunoaşte)" declaraţia de independenţă a Parlamentului regional al Cataloniei, care "se bazează pe un vot care a fost declarat ilegal de tribunalele spaniole", a anunţat biroul de pe Downing Street al premierului Theresa May.

Însă Guvernul scoţian, condus de Partidul Naţional Scoţian (SNP), a criticat Spania, căreia îi reproşează că refuză dialogul şi apreciază că impunerea tutelei de către Madrid "nu poate fi soluţia".

"Uniunea Europeană are o responsabilitate politică şi morală să susţină dialogul, pentru a identifica modul în care poate să fie soluţionată situaţia în mod paşnic şi democratic", a apreciat ministrul scoţian de Externe Fiona Hyslop.

Italia "nu (recunoaşte) şi nu va" recunoaşte proclamarea independenţei Cataloniei, a anunţat vineri seara ministrul de Externe Angelino Alfano, relatează The Associated Press.

Alfano a condamnat ferm declaraţia de independenţă a Parlamentului regional catalan, pe care a catalogat-o drept "un gest foarte grav care se află în afara cadrului legal".

Şeful diplomaţiei italiene şi-a exprimat totodată speranţa, citat în acest comunicat, ca cele două părţi să poată angaja un dialog "pentru a salva poporul de la o escaladare a tensiunilor".

Curtea Constituţională, sesizată de parlamentari catalani care se opun declaraţiei de independenţă

Curtea Constituţională spaniolă se va pronunţa în zilele următoare asupra adoptării prin vot a unei declaraţii de independenţă de către Parlamentul regional catalan, a anunţat vineri seara cea mai înaltă instanţă spaniolă, relatează The Associated Press.

Curtea precizează într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.

Votul a fost boicotat de parlamentarii opoziţiei.

Guvernul Cataloniei, Parlamentul regional şi procuratura catalană au termen trei zile să-i prezinte observaţii, precizează Curtea în acest comunicat.

Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este "indisolubil".

Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb