Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozitele bancare

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 martie 2013

Parlamentul cipriot a respins taxa pe depozitele bancare

Update 18:03 Merkel regretă decizia Ciprului de a respinge un acord de împrumut extern

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat astăzi că regretă decizia Parlamentului cipriot de a respinge termenii unui acord de împrumut extern, relatează Reuters.

Aceasta aprecizat că va aştepta noi propuneri ale guvernului de la Nicosia către UE, FMI şi Banca Centrală Europeană .

"Regret votul Parlamentului. Dar, desigur, îl respectăm şi vom aştepta acum să vedem ce propuneri va face Cipru", a declarat Merkel.

------

Update 14:15: Partidele politice din Cipru şi Banca Centrală iau în calcul un plan B

Partidele politice din Cipru şi Banca Centrală vor discuta un plan B care ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurări sociale şi un eventual sprijin din partea Bisericii, relatează sursele de presă.

---

Update 12:12: Ministrul cipriot al Finanţelor doreşte susţinerea din partea Rusiei

Ministrul cipriot al finanţelor, Michalis Sarris, se află la Moscova pentru a obţine o nouă susţinere din partea Rusiei privind extinderea împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Nicosiei în 2011, relatează sursele de presă.

Cipru trebuie să ramburseze acest împrumut în 2016.

---

Update 12:05: Şeful Bisericii Ortodoxe din Cipru este dispus să ajute statul la ieşirea din criză

Şeful Bisericii Ortodoxe din Cipru, Arhiepiscopul Chrysostomos II, a declarat, astăzi, că va pune bunurile Bisericii la dispoziţia statului pentru a ajuta la ieşirea din criză, informează sursele de presă internaţionale.

Chrysostomos al II-lea i-a propus preşedintelui ţării în timpul unei întâlniri cu acesta ca Biserica Ortodoxă să-şi ipotecheze bunurile pentru a cumpăra obligaţiuni ale statului.

Biserica Ortodoxă din Cipru este un important proprietar de terenuri şi are participaţiuni la numeroase firme.

---

Update 10:55: Oficialii CE, FMI şi BCE au ajuns în Cipru pentru a discuta despre controlul capitalului

O misiune a Comisiei Europene (CE), a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Centrale Europene (BCE) se află în Cipru pentru discuţii privind controlul capitalului şi menţinerea băncilor închise până la sfârşitul acestei săptămâni, relatează sursele de presă.

Ministrul luxemburghez al Finanţelor, Luc Frieden, a cerut colegilor săi din zona euro să se întâlnească urgent în şedinţă pentru a pune la punct un nou pachet.

BCE trebuie să decidă dacă va acorda mai mult timp Ciprului sau dacă va tăia liniile de finanţare către băncile cipriote, deschizând calea pentru intrarea ţării în default.

---

Update 09:26: Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, se declară nemulţumit de faptul că parlamentul cipriot a respins taxa pe depozitele bancare, conform BBC.

Oficialul german a avertizat că băncile lovite de criză ar putea să nu se mai deschidă niciodată dacă planul de salvare este respins.

Schauble a susţinut că băncile cipriote principale vor fi falimentare dacă nu exista fonduri de urgenţă.

---

Update 08:57: Peer Steinbruck, fostul ministru de Finananţe din Germania şi rivalul social-democrat al Angelei Merkel, a declarat, ieri: "Respingerea planului european de salvare de catre Parlamentul cipriot arătă că acest proiect, negociat cu contribuţia ministrului de finanţe Wolfgang Schauble şi aprobat de cancelarul Angela Merkel, nu a reuşit", conform surselor de presă internaţionale.

---

Update 08:39: Banca Centrală Europeană (BCE) a reafirmat, ieri seară, că va furniza necesarul de lichidităţi după ce parlamentul cipriot a respins taxa depozitele bancare, informează sursele de presă internaţionale.

---

Update 08:14: Parlamentul cipriot a respins, aseară, taxa pe depozitele bancare, condiţie pentru primirea unui pachet de împrumuturi externe de la zona euro, conform surselor de presă internaţionale.

----

Rusia: Sistemul Bancar din Cipru s-ar putea prăbuşi (informaţie apărută înaintea deciziei parlamentului cipriot)

Tensiunile politice dintre Europa şi Rusia au escaladat ieri, după ce ambasadorul rus la Uniunea Europea-nă, Vladimir Chijov, a sugerat că sistemul bancar din Cipru ar putea intra în colaps. În opinia lui Chijov, taxa pe care vrea s-o impună Ciprul pe depozitele bancare - ca parte a acordului de sprijin extern - "este similară cu exproprierea forţată" şi va genera proteste în ţară, respectiv retragerea masivă a banilor din conturile locale.

Chijov a subliniat: "Decizia este periculoasă şi poate avea repercusiuni sociale în Cipru, dar poate, totodată, genera un efect de domino în zona euro. Mai există o ameninţare: când băncile se vor deschide, oamenii se vor grăbi să-şi retragă banii din conturi, iar întregul sistem bancar ar putea intra în colaps".

Afirmaţiile lui Chijov au venit după ce, luni, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat planul guvernului cipriot de a impune taxe pe toate depozitele bancare din ţară drept "injust, neprofesionist şi periculos", iar premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că măsura pare "o confiscare a fondurilor străinilor".

În plus, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a afirmat că Rusia şi-ar putea reevalua rolul în acordul de salvare a Ciprului deoarece nu a fost consultată în privinţa taxei asupra depozitelor bancare.

Încă de luni, sute de ciprioţi au ieşit în stradă, protestând faţă de decizia de taxare a depozitelor bancare locale, în cadrul unui acord de salvare cu zona euro. Aceştia purtau pancarte pe care scria "Luaţi-vă mâinile de pe Cipru!".

La finele săptămânii trecute, miniştrii de finanţe din zona euro au decis să susţină Ciprul cu un pachet de salvare de 10 miliarde euro, iar programul de asistenţă financiară include o taxă excepţională pe depozitele constituite la băncile cipriote, care să genereze 5,8 miliarde euro.

Conform planului iniţial, depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro trebuiau taxate cu 6,75%, iar cele care depăşesc această sumă - cu 9,9%. În urma reacţiilor negative generate de această măsură neaşteptată, oficialii din Cipru încercau să revizuiască planul în cauză, respectiv să le trimtă partenerilor din zona euro o nouă propunere de taxare a depozitelor bancare din ţară. Conform unor surse citate de presa internaţională, una dintre variante prevedea scutirea taxării depozitelor mai mici de 20.000 de euro, taxarea cu 6,75% a celor de 20.000-100.000 euro şi cu 9,9% a celor care trec de 100.000 de euro.

Au mai "circulat" şi alte variante, respectiv taxarea cu 3% a tuturor conturilor de până la 100.000 de euro, cu aproape 10% a celor de 100.000-500.000 de euro, respectiv cu 15% a celor de peste 500.000 de euro.

Planul regândit de taxare a depozitelor bancare urma să fie dezbătut ieri seară în Parlamentul de la Nicosia, iar până la închiderea ediţiei votul în acest sens nu fusese dat. De precizat că parlamentarii ciprioţi au amâ-nat duminică, pentru prima oară, votul privind taxarea depozitelor bancare, iar luni au decis să amâne votul pentru marţi. Conform unor surse citate de presa străină, Parlamentul urma să respingă planul de taxare, ceea ce ar putea aduce statul în încetare de plăţi (default).

"Nu există precedent pentru ce s-ar putea întâmpla dacă Ciprul res-pinge condiţiile de sprijin. Cea mai bună presupunere este că Europa ar acorda Ciprului o scurtă şi ultimă şansă de a se răzgândi şi vota din nou", a afirmat economistul-şef al "Berenberg Bank" Londra, Holger Schmieding.

Băncile cipriote sunt închise de la finele săptămânii trecute până astăzi inclusiv, pentru evitarea retragerii masive a banilor din conturi.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile guvernului cipriot de relaxare a poverii pentru deţinătorii de conturi bancare mici. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat: "Susţinem, de asemenea, autorităţile cipriote în intenţia de a impune taxe progresive pe depozite". În opinia lui Lagarde, Ciprul trebuie să-şi restrângă sectorul bancar, respectiv să-l restructureze.

Zona euro nu-i poate împrumuta Ciprului mai mult decât cele 10 miliarde de euro stabilite la finele săptămânii trecute, conform ministrului francez al finanţelor, Pierre Moscovici. "O sumă de pes-te 10 miliarde euro ar reprezenta un volum al datoriei nesustenabil", a spus Moscovici, care este de acord cu impozitarea depozitelor de peste 100.000 de euro.

Rusia ar putea stopa exporturile de gaze către Germania

Rusia ar putea opri aprovizionarea cu gaze naturale a Germaniei, ca să răzbune pierderile de miliarde de dolari pe care oligarhii ruşi le-ar înregis-tra prin taxarea depozitelor din băncile cipriote, consideră Steve Keen, profesor de economie la Universitatea de Vest din Sydney.

Germania a fost unul dintre statele europene reticente la acordarea de ajutor financiar Ciprului, considerând că insula este un paradis fiscal folosit pentru spălarea banilor şi evitarea taxelor.

"Dacă încerci să-i iei la ţintă pe ruşi, iar preşedintele Vladmir Putin trebuie să-şi apere imaginea de om puternic în Rusia, de ce nu ar decide să oprească livrările de gaze naturale către Germania până la remedierea lucrurilor? Dacă vrei să ataci spălarea de bani, atunci ar trebui să o faci direct, fără să iei ostatici ţăranii ciprioţi şi companiile mici în lupta împotriva oligarhilor ruşi", a declarat Keen.

Michalis Sarris, ministrul de finanţe din Cipru, şi-a înaintat ieri demisia din funcţie, conform presei internaţionale, care citează surse anonime. Până la închiderea ediţiei, informaţiile în acest sens erau controversate. Potrivit unor agenţii de presă, ministrul a fost obligat să demisioneze, iar conform altora, preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, nu a acceptat demisia lui Michalis Sarris.

În plus, se pare că Anastasiades a convocat pentru astăzi o reuniune de urgenţă a liderilor politici pentru "analiza unor planuri alternative de sprijin financiar", întrucât anticipa respingerea taxării depozitelor bancare de către Parlament.

MUGUR ISĂRESCU:

"Impactul deciziilor din Cipru trebuie manageriat"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declară că impactul deciziilor autorităţilor cipriote cu privire la suprataxarea depozitelor bancare trebuie administrat. "Trebuie să manageriem impactul asupra fluxurilor de capital pe care îl are decizia recentă din insula cipriotă", a afirmat domnia sa. (A.S.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. si unde ar putea exporta rusia gaze ?in china?pe riminbi? ;-)..

    Intr-adevar,profesorul Keen are dreptate.

    Intrucat UE si lumea financiara globala a acceptat tacit spalarea de bani rusesti in Cipru,timp de douazeci de ani,este lipsit de umanitate sa sacrifici saracii pentru a pune punct evaziunii fiscale din Rusia. 

    1. Dece sa dam vina pe UE? Cipru are guvernanti si parlament? Spalarea de bani indiferent de unde provin a fost acceptata de catre statul cipriot si datoriile sunt tot ale statului cipriot. Cine e dispus acum sa dea bani statatului cipriot fara sa aiba garantia ca ai poate recupera? Ingineriile acestea financiare nu pot fi facute de oricine si apoi sa crezi ca se opreste planeta din miscarea ei an spatiu..

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb