Parlamentul European cere activarea "imediată" a procedurii de ieşire a Marii Britanii din UE

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iunie 2016

Parlamentul European cere activarea "imediată" a procedurii de ieşire a Marii Britanii din UE

Premierul britanic va participa doar la o cină de lucru cu liderii europeni

---------

ACTUALIZARE 17:55 Klaus Iohannis participă mâine la întâlnirea cu şefii de stat sau de guvern din cadrul UE

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa miercuri, la sediul Consiliului European la o întâlnire informală cu şefii de stat sau de guvern din 27 de state membre ale Uniunii Europene, transmite Administraţia Prezidenţială prin intertmediul unui comunicat de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Bruxelles, că punctul de vedere pe care îl va prezenta la reuniunea Consiliului European pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este acela că "nu este cazul să ne grăbim peste măsură, este bine să abordăm lucrurile cu calm, cu multă luciditate".

Potrivit preşedintelui, tema cea mai grea a Consiliului este Brexitul. "Vom avea astăzi o sesiune în care David Cameron ne expune punctul de vedere al domniei sale, al Marii Britanii, iar mâine vom avea o întâlnire în format 27 pentru a aborda chestiunea, lua primele hotărâri şi armoniza poziţiile, pentru că există opinii uşor diferite, unii vor să fie presată Marea Britanie să plece imediat, alţii ar sugera chiar că ar fi bine să se aştepte", a declarat Klaus Iohannis jurnaliştilor români, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:17 Farage insistă pentru un acord de liber schimb între Marea Britanie şi UE

Nigel Farage, liderul UKIP, a pledat astăzi, în plenul Parlamentului European, pentru o abordare "rezonabilă" în negocierea unei noi relaţii între Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe baza accesului netarifat al Regatului Unit pe piaţa unică europeană, informează agenţia Reuters.

"Dacă aţi decide să vă pedepsiţi singuri şi să respingeţi orice idee a unui acord comercial rezonabil, consecinţele ar fi mult mai rele pentru voi decât ar fi pentru noi", le-a declarat liderul naţionalist parlamentarilor europeni.

Acesta a îndemnat: "Haideţi să încheiem între noi un acord rezonabil de liber schimb şi apoi să recunoaştem că Marea Britanie va fi prietenul vostru, că vom face comerţ cu voi, vom coopera cu voi, vom fi prietenii voştri cei mai buni din lume".

(I.S.)

---------

Actualizare 16:08 David Cameron: "Marea Britanie vizează o relaţie cât mai constructiv posibilă cu UE după Brexit"

Premierul britanic David Cameron speră ca ieşirea Marii Britanii din UE să fie negociată de o manieră "cât mai constructiv posibilă".

''Voi explica faptul că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Dar vreau ca acest proces să fie cât mai constructiv posibil'', a spus Cameron, la sosirea la Consiliul European de la Bruxelles, potrivit agenţiilor AFP şi DPA.

''Pentru că, evident, deşi părăsim Uniunea Europeană, noi nu trebuie să întoarcem Europei spatele. Aceste ţări sunt vecinii noştri, prietenii noştri, aliaţii noştri, partenerii noştri'', a adăugat Cameron. Acesta s-a pronunţat şi pentru cea mai strânsă cooperare cu UE în termeni de comerţ şi securitate.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:58 Donald Tusk: "UE este gata să înceapă încă de astăzi procedura de ieşire a Marii Britanii"

UE este gata să înceapă încă de astăzi procedura de ieşire a Regatului Unit din comunitatea europeană ca urmare a votului în favoarea Brexit, a declarat astăzi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la sosirea la summitul de la Bruxelles, potrivit AFP.

''Europa este gata să înceapă procedura de ieşire a regatului din UE încă de astăzi, fără entuziasm, după cum vă puteţi imagina. Acesta nu este scenariul la care visăm'', a afirmat Tusk în faţa jurnaliştilor.

(I.S.)

----------

Actualizare 15:18 Deputaţii europeni cer un Brexit rapid, pentru a pune capăt incertitudinii, şi o "reformă profundă" a UE

Regatul Unit trebuie să respecte dorinţa majorităţii cetăţenilor săi, în întregime, pe deplin şi cât mai curând posibil, prin retragerea oficială din UE, înainte ca orice demers referitor la noile relaţii să fie întreprins. Aceasta este concluzia unei rezoluţii adoptate astăzi de către Parlamentul European (PE), după o dezbatere în cadrul unei sesiuni extraordinare, potrivit unui comunicat al PE trimis redacţiei.

Deputaţii au mai subliniat nevoia urgentă de reforme pentru a se asigura că UE se ridică "la înălţimea aşteptărilor cetăţenilor săi".

După o dezbatere între liderii grupurilor politice ale Parlamentului, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, care reprezintă preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, Parlamentul European a votat o rezoluţie privind etapele următoare după referendumul din Marea Britanie din 23 iunie.

"Parlamentul solicită guvernului britanic să respecte decizia democratică a cetăţenilor săi printr-o implementare rapidă şi coerentă a procedurii de retragere, şi anume prin activarea articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, astfel încât să se permită începerea cât mai rapidă a negocierilor de retragere. Deputaţii consideră că, pentru a preveni o stare de incertitudine cu efecte negative pentru toată lumea şi pentru a proteja integritatea Uniunii, Prim-ministrul britanic ar trebui să notifice rezultatul referendumului Consiliului European din 28-29 iunie, pentru a putea demara cât mai curând posibil procedura de retragere şi negocierile", se arată în comunicat.

Deputaţii au reamintit că, în conformitate cu tratatele, este necesar consimţământul Parlamentului European pentru acordul de retragere, precum şi pentru orice relaţii viitoare şi că Parlamentul European trebuie să fie pe deplin implicat în toate etapele diferitelor proceduri.

Parlamentul a mai solicitat Consiliului să schimbe ordinea preşedinţiilor sale, pentru a preveni situaţia în care procesul de retragere să pună în pericol gestionării activităţii curente a Uniunii. Regatul Unit urma să preia preşedinţia în a doua jumătate a anului 2017. "Parlamentul va modifica şi organizarea sa internă, pentru a reflecta voinţa cetăţenilor din Regatul Unit de a se retrage din UE", se arată în comunicat.

Provocările actuale cer reforme pentru a permite ca Uniunea să fie "mai bună şi mai democratică" şi "să ofere ceea ce aşteaptă cetăţenii", au subliniat deputaţii.

"În timp ce unele state membre pot alege să se integreze mai lent sau într-o măsură mai mică, nucleul UE trebuie să fie consolidat şi soluţiile à la carte ar trebui evitate", prevede textul rezoluţiei.

(S.A.)

---------

Actualizare 15:09 Juncker le-a interzis comisarilor să negocieze în secret cu Marea Britanie

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, le-a interzis comisarilor europeni să poarte discuţii pe tema Brexitului cu reprezentanţii britanici "până când nu va exista o notificare oficială din partea Marii Britanii".

Juncker a afirmat că a interzis comisarilor şi directorilor generali orice formă de dialog "informal" sau "secret" cu reprezentanţii guvernului britanic. "Nu vor exista negocieri secrete", a spus Juncker, potrivit agenţiei EFE.

(I.S.)

--------

Actualizare 13:48

Parlamentul European a cerut astăzi Marii Britanii să activeze "imediat" clauza de retragere din Uniunea Europeană, prevăzută în Tratatul de la Lisabona, "pentru a evita pentru toţi o incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a proteja integritatea Uniunii", informează AFP.

Într-o rezoluţie adoptată cu 395 voturi "pentru", 200 "împotrivă" şi 71 de abţineri, eurodeputaţii subliniază totodată că "voinţa exprimată de popor (poporul britanic, n.r.) trebuie să fie pe deplin şi cu scrupulozitate respectată".

(S.A.)

---------

Actualizare 13:45 Merkel: "UE este «suficient de puternică» pentru a supravieţui"

Uniunea Europeană este "suficient de puternică" pentru a supravieţui plecării Marii Britanii care s-a pronunţat pentru Brexit în urma referendumului de joia trecută, a asigurat cancelarul german Angela Merkel astăzi în faţa deputaţilor germani, relatează AFP.

"UE este suficient de puternică pentru a depăşi plecarea Regatului Unit, este suficient de puternică pentru a continua să meargă înainte chiar şi cu 27 de membri", a afirmat Merkel, în faţa deputaţilor germani.

Ea a subliniat că, dacă Marea Britanie doreşte să menţină un acces la piaţa unică, va trebuie să respecte principiile libertăţii de circulaţie a persoanelor, în condiţiile în care retorica împotriva imigraţiei a fost un punct esenţial pe agenda militanţilor Brexit.

Exprimându-şi "încrederea puternică" în Uniune, deoarece se confruntă cu prima dezertarea de la fondarea sa, Merkel a declarat că UE va continua să fie un garant al "păcii, prosperităţii şi stabilităţii" în Europa. Ea şi-a exprimat din nou regretul că Marea Britanie a votat într-un referendum săptămâna trecută pentru a ieşi din bloc, dar a subliniat că nu va fi în măsură să dicteze termenii legăturilor sale către UE. "Trebuie să existe şi va fi o diferenţă notabilă dacă o ţară doreşte să fie un membru al familiei Uniunii Europene sau nu." Ea a adăugat: "Oricine doreşte să părăsească această familie nu se poate aştepta să-şi piardă toate obligaţiile, dar să păstreze privilegiile." Merkel a declarat, de asemenea că accesul la piaţa comună a Europei depinde de "acceptarea libertăţilor fundamentale ale Europei şi celelalte norme şi angajamente care merg cu ea".

(L.B.)

---------

Actualizare 12:28 Jean-Claude Juncker, către eurodeputaţii UKIP: "De ce mai sunteţi aici?"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a întrebat astăzi pe eurodeputaţii UKIP din Parlamentul European de ce au participat la sesiunea parlamentară în care s-a discutat consecinţele votului britanic de joi, în contextul în care aceştia susţin ieşirea din UE, scrie Reuters.

"Trebuie să respectăm democraţia britanică şi modul în care şi-au exprimat opinia", a spus Juncker, într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului, cuvinte care au fost primite cu aplauze rare în rândul eurodeputaţilor UKIP prezenţi.

"Este ultima oară când aplaudaţi aici... şi sunt într-adevăr surprins că sunteţi aici. Luptaţi pentru ieşire. Poporul britanic a votat în favoarea ieşirii. De ce sunteţi aici"?, a întrebat Juncker.

Preşedintele Comisiei a ţinut acest discurs de la un pupitru lângă liderul UKIP Nigel Farage, care a ascultat discursul lui Juncker, susţinut în principal în franceză şi germană, cu căştile şi cu un steag britanic amplasat în faţa sa.

Reuters remarcă faptul că Nigel Farage pare să-i fi spus câteva cuvinte împăciuitoare lui Jean-Claude Juncker şi a primit în schimb de la acesta un sărut pe obraz.

(S.A.)

---------

Actualizare 12:10 Jean-Claude Juncker: "Marea Britanie să-şi clarifice rapid poziţia"

Jean-Claude Juncker a solicitat astăzi Marii Britanii să "clarifice cât mai rapid posibil situaţia" după Brexit şi a exclus orice negociere cu Londra înainte de notificarea formală a cererii de ieşire din UE.

"Nu ne putem instala într-o incertitudine prelungită.(...) Aş vrea ca Marea Britanie să-şi clarifice poziţia, nu astăzi, nu mâine dimineaţă, dar rapid", a declarat Juncker, în faţa Parlamentului European, potrivit HotNews. "Fără negocieri, fără negocieri", a spus Juncker, pronunţând aceste ultime cuvinte în engleză.

(S.A.)

---------

Actualizare 11:27 Wolfgang Schauble: "UE nu poate continua la fel ca înaintea Brexitului"

Uniunea Europeană nu poate trece peste referendumul din Marea Britanie "ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic", a atras atenţia ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, potrivit Reuters.

"Am spus înaintea referendumului că, indiferent de rezultat, pur şi simplu nu putem continua ca înainte în Europa", a declarat Wolfgang Schauble.

"Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca Europa să se acomodeze cu ideea că din ce în ce mai mulţi oameni - nu doar din Germania, din Marea Britanie, Grecia, Danemarca sau Franţa - nu înţeleg complet ce activităţi avem", a subliniat Schauble.

Ministrul german al Finanţelor a atras atenţia că celelalte 27 de state membre UE nu trebuie să reacţioneze la referendumul britanic continuând să promoveze riscurile.

(S.A.)

---------

Consiliul European se reuneşte pentru prima oară după Brexit

Astăzi are loc, la Bruxelles, primul Consiliu European după ce Marea Britanie a decis săptămâna trecută, prin referendum, să părăsească Uniunea Europeană (Brexit). Liderii europeni urmează să discute despre consecinţele votului în favoarea Brexit. Reuniunea se va desfăşura şi mâine.

La Consiliul European vor participa toţi liderii statelor UE, inclusiv premierul Marii Britanii, David Cameron, care şi-a anunţat demisia din funcţie şi care nu vrea să grăbească ieşirea din blocul comunitar înainte să obţină o relaţie bună cu UE, din punct de vedere economic.

David Cameron va lua parte doar la o cină de lucru cu liderii europeni, după o întâlire cu preşedintele Consiliului European, Dondald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cameron nu va fi prezent la discuţiile privind gestionarea crizei iscate de Brexit. Cameron va treui doar să-i informeze pe omologii săi europeni cu privire la rezultatele referendumului.

David Cameron a declarat că nu va invoca acum prevederile legale care lansează oficial procedurile pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Însă, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Francois Hollande şi premierul italian Matteo Renzi au afirmat că nu vor avea loc niciun fel de discuţii cu guvernul de la Londra până Executivul britanic cu va lansa procedura de ieşire.

"Nu pot exista discuţii informale sau oficiale despre ieşirea Marii Britanii înainte de primirea cererii de către Consiliul European din partea acesteia. Niciun pas nu poate fi făcut înainte ca acest lucru să se întâmple", a spus Merkel, iar Hollande a afirmat: "Nimic nu este mai nesigur decât incertitudinea, care provoacă un comportament politic adesea iraţional. Incertitudinea provoacă, de asemenea, un comportament financiar care poate fi iraţional".

Amintim că reuniunea ce începe astăzi a fost precedată, la 25 iunie, de o întâlnire a celor şase ţări fondatoare ale UE (Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg), în cadrul căreia miniştrii de externe au discutat despre rezultatul referendumului din Regatul Unit. Participanţii i-au cerut Marii Britanii să angajeze "cât mai repede posibil" procedura de ieşire din UE.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Ue de ce nu ii da afara?

    1. Pentru ca sunt inca membri cu drepturi depline. Si vor fi asa cativa ani, pana la definitivarea procesului, daca va fi initiat si nu cumva actualii sefi UE nu vor fi trasi in teapa de popoare.

      Pentru ca nu s-au cerut afara.

      Deocamdata au facut un referendum. Aproape jumi-juma vor sa plece sau sa ramana.

      La noi s-a facut un referendum cu un rezultat de 80% pentru un parlament cu 300 de parlamentari si s-au ales dublu. 

      La ei e democratie cica la no nevoie sau toti suntem o apa si un pamant.

    pentru britanici e cam tarziu...

    au starnit ura intregii europe!! Lumea ia vazut ca pe profitorii ce sunt de secole! GErmania Va inghiti si acest pahar amar insa sa nu creada cineva ca nemtii uita prea usor.

    GB a calcat grab pe bec...ma astept la razboi civil acolo!!!! 

    1. vuvuzela eurocrata ce esti

      da Puna o intrebare lu Cameron Diaz. Eu n-am voie ca sunt supozat ca as flirta:-)

    Iohanis o cafea gratis va ofer si eu. Mergeti in calitate de spectator.

    1. singura problema cu care se confrunta este aerul conditionat din palatul Cotroceni. In curand o sa apara videoul si pe pagina celei mai bune publicatii financiare unde Monsieur Le President declara ca participa la Consiliul de PRIMAVARA. Cu siguranta palatul din Primaverii a lasat o puternica impresie asupra domniei sale...

      Haha

      asteapta o idee, apare imediat pe site. Doamna reporter intreaba CARE ESTE POZITIA ROMANIEI LA ACEST SUMMIT?...The President View raspunde: LA ACEST CONSILIU DE PRIMAVARA...

    citind tickerul " ACTUALIZARE 17:55 Klaus Iohannis participă mâine la întâlnirea cu şefii de stat sau de guvern din cadrul UE" mi-am dat seama ca astazi ar putea sa fie doar o prezenta la CONSILIUL DE PRIMAVARA. Si pe 29 iunie urmeaza CONSILIUL DE VARA...STEP BY STEP. Cum spune si videoul "Arrival and doorstep Iohannis "(RO)

    1. Nu stie exact sa faca cererea sau nu, sa iasa din UE sau nu. Este timp 2 ani fara 3 zile sa notifice si Cameron sa stea in functie.

      Poate se rezolva la consiliul de vara:-)

      lasa-ne cu digi ca nu ne intereseaza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb