Huliganismul, dopajul şi trucarea rezultatelor sportive sunt trei din pericolele mortale care pândesc sportul mondial. Lucrurile au devenit extrem de grave, Parlamentul European decizând ca la nivelul continentului să exis-te acţiuni coordonate care să combată aceste probleme grave. Evenimentele din Egipt, soldate cu sute de răniţi şi zeci de morţi, implicarea suporterilor unor echipe de fotbal în acţiuni de stradă, inclusiv în ţara noastră, în deturnarea unor manifestări politice sau religioase, incidentele fără precedent din Londra, de anul trecut, demonstrează că huliganismul pare să scape de sub controlul oficialităţilor şi să se extindă dincolo de porţile stadioanelor. Chiar dacă mai târziu decât ar fi trebuit, autorităţile europene au decis să abordeze şi această problemă. Parlamentul European solicită ca suporterilor violenţi sau celor care au avut un comportament discriminatoriu să le fie interzis accesul pe toate stadioanele europene, traficul de substanţe dopante să fie asimilat traficului de droguri, iar profesia de agent sportiv să fie reglementată. Combaterea dopajului, violenţa pe stadioane, aranjarea meciurilor şi activităţile ilegale ale agenţilor jucătorilor reclamă o acţiune mai coordonată la nivel european, conform unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European. Rezoluţia a fost adoptată cu 550 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.
O bază de date europeană ar trebui să permită autorităţilor naţionale să respecte aceste interdicţii pentru meciurile internaţionale care se desfăşoară pe teritoriul lor. Deputaţii cer statelor membre şi federaţiilor sportive punerea în aplicare a unei politici mai ferme împotriva manifestărilor de homofobie şi de rasism în sport. "Intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona a determinat o revoluţie în sport, deoarece a creat pentru prima dată o bază juridică pentru deciziile în acest domeniu, articolul 165" , a declarat raportorul Santiago Fisas Ayxela. Mai multe ţări europene au adoptat în ultimii ani legi împotriva huliganismului, inclusiv la noi există o astfel de lege, iniţiată de Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, care este convins că aceasta a împiedicat producerea multor tragedii: "Sa nu mă mai înjure suporterii, pentru că eu am prevăzut aceste nenorociri. Viitorul nu va fi înfloritor pentru generaţiile tinere care nu au unde să lucreze, iar şomajul şi sărăcia îi vor împinge la mari nenorociri. Eu am făcut Legea 4. Ea e acum îmbunătăţită. Legea mea era mai permisivă, acum e grea de tot. Acum poţi să iei 7 ani de puşcărie dacă arunci o petardă". În vederea unei mai bune protecţii a sportivilor, eurodeputaţii sugerează ca traficul de substanţe dopante să fie asimilat traficului de droguri ilegale. Pentru a combate activităţile de aranjare a meciurilor, de spălare a banilor, precum şi pariurile ilegale, deputaţii solicită penalizarea acestor activităţi frauduloase şi crearea unui sistem de licenţe pentru operatorii de pariuri. Profesia de agent ar trebui reglementată, conform deputaţilor europeni. Agenţii jucătorilor ar trebui să facă proba unei calificări profesionale minime, să aibă sediul pe teritoriul UE, să obţină o licenţă şi să respecte un cod de conduită comun. Un nou registru european ar trebui să includă numele tuturor jucătorilor pe care un agent îi reprezintă. Agenţii ar trebui, de asemenea, să fie remuneraţi în mod eşalonat, pe durata întregului contract, şi nu doar în momentul transferului unui jucător.
Autorităţile europene şi-au propus ca anul acesta să fie unul dedicat luptei împotriva huliganismului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2012, 12:05)
Anul acesta sa fie dedicat luptei impotriva huliganismului si a fortelor (politice - baietii destepti stie cine!) care-i imping de la spate.