Parodie, prostie, băşcălie de braserie de periferie

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 20 mai 2013

Cristian Mungiu: "E vorba doar de folosirea într-o emisiune de umor a unui stereotip despre români - stereotip care nu ne face plăcere".

Cristian Mungiu: "E vorba doar de folosirea într-o emisiune de umor a unui stereotip despre români - stereotip care nu ne face plăcere".

De la sublim la ridicol e un pas. Distanţă ceva mai mică este de la parodie la prostie, distanţă parcursă destul de des de unele posturi TV din Franţa. Glumele deplasate făcute pe seama noastră au devenit o constantă pentru câţiva realizatori din Hexagon, a căror imaginaţie, îngustă, nu se poate încadra decât în nişte şabloane grosolan concepute. Să îl prezinţi pe unul dintre membrii juriului Festivalului de la Cannes, Cristian Mungiu, drept cerşetor nu este decât un ciocan pe care îl îndrepţi cu dibăcie şi inconştienţă spre propriile auguste zone intime. O glumă proastă poate fi ignorată, însă o glumă proastă repetată în mod constant devine agasantă şi merită un răspuns, dar în niciun caz pe acelaşi palier şi la acelaşi nivel.

Reacţiile au fost din cele mai diverse, de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, la Ambasadorul Franţei în ţara noastră sau Uniunea Cineaştilor din România. Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, consideră că "asimilarea" lui Mungiu cu un cerşetor este "complet deplasată": "Se întâmplă să-l cunosc personal pe Cristian Mungiu, pe care-l apreciez enorm. Este un regizor foarte talentat, recunoscut în România, recunoscut în Franţa şi recunoscut de Festivalul de la Cannes. Consider că asimilarea lui cu un cerşetor este complet deplasată şi, dincolo de această luare de poziţie deplasată, cred că trebuie să fim conştienţi şi să lucrăm pentru o mai bună imagine a României în Franţa".

Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) consideră, într-un comunicat, că parodierea regizorului Cristian Mungiu într-o emisiune franceză de satiră, care "denigrează imaginea acestuia", este "un gest nefiresc şi reprobabil": "Uniunea Cineaştilor din România consideră că apariţia regizorului Cristian Mungiu într-un clip publicitar difuzat la televiziunea franceză, care denigrează imaginea acestuia, este un gest nefiresc şi reprobabil. Prezenţa regizorului Cristian Mungiu - membru marcant al Uniunii Cineaştilor, în postură de rom cerşetor, nu are nimic de-a face cu valoarea incontestabilă a creatorului român. Credem că imaginea cuvenită este aceea în care celebra actriţă Jane Fonda îl îmbrăţişa pe Cristian Mungiu, pe scena Festivalului de la Cannes, şi îi oferea Premiul Palme d'Or pentru un film care a uimit cinematografia mondială - < 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile >".

Încercând să treacă cu eleganţă peste incident, Cristian Mungiu a comentat pentru Mediafax incidentul al căruia personaj principal a fost: "Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în acelaşi păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii - în general - ne detestă sau ne nedreptăţesc: prezenţa mea în juriul Festivalului de la Cannes, distincţia pe care urmează să o primesc în zilele următoare din partea statului francez şi, nu în ultimul rând, faptul că filmele mele sunt, totodată, difuzate de Canal+ demonstrează contrariul. (...) E vorba doar de folosirea într-o emisiune de umor a unui stereotip despre români - stereotip care nu ne face plăcere - şi cinste -, dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică. Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului - asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect". În emisiunea "Les Guignols de l'Info" difuzată pe Canal+, regizorul Cristian Mungiu, în rol de cerşetor, îi cere lui Steven Spielberg (preşedintele juriului de la Cannes 2013) o cameră de filmat, spunând că nu are bani să o cumpere, deoarece tatăl său este în închisoare, mama lui este bolnavă şi el trebuie să aibă grijă şi de un bebeluş.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Felicitari pentru replica D-le Cristian Mugiu. Acesta este modul corect si civilizat de a raspunde unor injurii care ti se aduc pe nedrept. Mai departe daca ar fi cazul, sunt avocatii si autoritatii.

    Daca este vorba despre imaginea noastra ca romanii raspunsul vine - Dacă ne afectează aşa de mult ce cred alţii despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conţinutului - asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect"

    De aceea noi ca popor trebuie sa fim mai uniti in jurul valorii corecte sa o aparam si sa o promovam. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb