Patimi româneşti în Săptămâna Mare

D.N.
Politică / 26 aprilie 2011

Patimi româneşti în Săptămâna Mare

Justiţia autohtonă a avut o săptămână mare. Mai mulţi politicieni, sindicalişti şi afacerişti cunoscuţi au pătimit din plin. Ca întotdeauna, prins la mijloc, poporul român se pregăteşte de Înviere.

În lumina reflectoarelor, fiecare clamându-şi dreptatea şi rostul, au apărut în această săptămână, pe rând: Ioan Botiş, Emil Boc, Sorin Ovidiu Vîntu, Nicolae Popa, Mihai Necolaiciuc, Dinel Staicu, Marius Petcu. Anonim, în penumbră, poporul asistă, părând să nu mai înţeleagă nimic, din actele guvernării şi ale justiţiei.

Ioan Botiş

Dornic să demonstreze că are onoare, într-un moment când foarte mulţi oameni susţineau contrariul, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat din funcţie în contextul izbucnirii scandalului legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european. Din cauza conflictului de interese generat de faptul că soţia ministrului este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern, Botiş a intrat şi în atenţia inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate. Şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de acest caz.

Greu încercat de criză, premierul Emil Boc a mai făcut un sacrificiu pentru ca Guvernul condus de el să-şi continuie activitatea. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretele prin care ia act de demisia lui Ioan Botiş din funcţia de ministru al Muncii şi prin care îl numeşte interimar la conducerea ministerului pe premierul Emil Boc.

Dinel - Nuţu - Staicu

Dinel Nuţu (Staicu) a fost prezentat, ieri, instanţei ungare în vederea luării unei decizii privind extrădarea în România. În cele din urmă s-a decis ca omul de afaceri să-şi petreacă Paştele în Ungaria, unde va mai rămâne pentru unsprezece zile în arest, timp în care autorităţile autohtone trebuie să trimită mandatul de executare. Poliţia Română a solicitat Ministerului Justiţiei iniţierea procedurilor de preluare a lui Dinel Staicu, căutat pentru a fi încarcerat ca urmare a unei condamnări de şapte ani de detenţie, el fiind capturat de poliţişti, marţi, în Ungaria, în urma unei informări a Serviciului Român de Informaţii. Dinel Staicu şi-a schimbat numele în Dinel Nuţu, el făcând o solicitare pe cale administrativă de schimbare a numelui, care a fost aprobată de Consiliul Local şi publicată în Monitorul Oficial în 10 ianuarie 2011. Pe 3 aprilie, Staicu - Nuţu a plecat din ţară, exact cu o zi înainte de a fi condamnat la şapte ani de detenţie în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Mihai Necolaiciuc

Revenit în ţară la mijlocul acestei săptămâni, după ce Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a aprobat extrădărea, fostul director al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc, a fost dus direct la Judecătoria sectorului 1 pentru confirmarea mandatelor de arestare emise pe numele său. S-a decis ca Necolaiciuc să fie arestat în toate cele trei dosare dezbătute miercuri.

Mihai Necolaiciuc este judecat pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro. În perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR, a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General Com Electrica SA Bucureşti. Aceste comenzi ar fi fost semnate cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei, furnizorul nefiind autorizat de Autoritatea Feroviară Română, precum şi fără a fi derulate proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute de lege.

Sorin Ovidiu Vîntu

Starea de arest preventiv nu mai reprezintă o noutate pentru Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta a fost reţinut, miercuri seară, pentru şantaj de procurorii Parchetului instanţei supreme, pentru că a pretins lui Sebastian Ghiţă 150.000 de euro.

Procurorii au dispus la data de 19 aprilie 2011 începerea urmăririi penale, iar miercuri, reţinerea inculpaţilor Sorin Ovidiu Vîntu şi Cezar Ion Ilie, pentru şantaj. Propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile încă se afla în discuţie înainte de închiderea ediţiei.

Din probele administrate de procurori a rezultat că în perioada martie - aprilie 2011, sub ameninţarea denunţării unilaterale a unui contract de consultanţă şi management, Vîntu a pretins lui Sebastian Ghiţă suma de 150.000 euro. În cazul unui refuz, partea vătămată ar fi pierdut sume importante de bani.

Nicolae Popa

Nicolae Popa, fostul director al Gelsor urma să ajungă în ţară, cu un avion privat, ieri noapte. Acest lucru a fost posibil după ce preşedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, a semnat decretul de extrădare a lui Popa pe 22 martie. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, pe 24 februarie, că dosarul în care ţara noastră solicita aducerea în România a celui care a fost condamnat pentru înşelăciune în dosarul FNI se află la Ministerul Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia pentru a fi finalizat, la vremea respectivă fiind avansat un termen de trei luni pentru extrădare. Nicolae Popa a fost arestat, în 2 decembrie 2009, de autorităţile din Jakarta, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas. Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. După declanşarea scandalului legat de acest fond de investiţii, Popa a fugit din ţară în 2000, pe 26 ianuarie 2002 fiind emis mandatul internaţional de arestare.

Marius Petcu

Nici preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, nu a avut parte de veşti mai bune în această săptămână. Ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a sindicalistului, acesta fiind acuzat de luare de mită, în formă continuată. În 24 martie, Marius Petcu a fost prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov. Petcu a susţinut în faţa procurorilor că cei 40.000 de euro reprezentau restituirea unui împrumut. Surprins de ceea ce i se întâmplă, nu este singurul, Petcu a declarat în faţa judecătorilor : "Am făcut atâta bine în ăştia 20 de ani, nu mă aşteptam la aşa ceva". Marius Petcu este unul din cei mai bogaţi lideri de sindicat. În declaraţia sa de avere se regăsesc cinci terenuri, trei case, dintre care una de vacanţă, bijuterii, ceasuri, tablouri şi icoane valoroase, conturi consistente în diverse bănci şi acţiuni la mai multe firme.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nu ma mai mir de nimic.Nici de faptul ca ceea ce pare normal azi, maine ni se prezinta invers.Pleiada de indivizi pe care-i prezentati vor cheltui banii adunati mai mult sau mai putin legal, platind la greu avocati care spre lauda lor ca meseriasi ii vor scoate fete mari.Si ce daca? In timpul acesta, benzina creste, zaharul,uleiul, papica in general se scumpesc la greu, unii au cu ce, si se vindeca prin strainataturi, altii, grosul, disperati si infometati cumpara medicamente zi de zi si-si trateaza bolile in spitale desi platesc CAS de ani de zile, altii cati or mai fi ei, cauta de zor locatii exotice de zeci de mii de euro pentru petrecerea Pastilor, vai de noi si de mama noastra!

    1. Concluzia dumitale: sa nu ne mai batem capul cu coruptia si moralitatea, desi tocmai lipsa moralitatii a fost cea care a permis aparitia acestui cancer social. Daca se aplica pct. 8 TImisoara, azi coruptia poate ca ar fi fost mai scazuta. Asa ca la intrebarea dvs retorica "si ce daca?" tocmai ca aceste lucruri nu trebuie sa se mai intample, si trebuie sa cautam solutii pentru asta. Foarte bine ca acesti indivizi sunt inculpati, si mai bine ar fi sa fie condamnati, iar altii sa ia aminte ca sa vade ce li se intampla daca incearca sa mai excrocheze lumea.

    Totusi , faptul ca se misca treburile, spune ceva.

    Nu spune ceva (adica nimic), opozitia si inacritii; ei vad doar in gri sau negru. 

    Nu vad de ce il bagati pe Botis in aceeasi oala cu infractorii; chiar daca cel putin moral este vinovat, gestul sau este o exceptie la romani. Macar pentru aceasta nu are ce cauta printre cei de teapa unui Vintu. 

    1. E vorba de ~suferintele~ unora de care nu mai scapam , nu de oale... desi , daca in momentul asta nu impart aceeasi oala, aragazul sigur e unul singur. Cat despre moralitate... iertare , si un criminal se considera moral , justificandu-si fapta ca a scapat de un rau ?!

      Cu vreo zece ani in urma Ministrul Justitiei din SUA si-a dat demisia la numai cateva zile de la numire pentru ca presa a scris ca avusese angajati niste imgranti cu multi ani inainte.

      Ori, Botis, nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase.Pai legea se poate incalca mai mult sau mai putin? 

       

      depinde de pozitia pe care o ocupi. un gainar e infractor , un demnitar e doar Parte in dosar...

      Corect. Absolut.

    In timpul acesta, benzina creste, zaharul,uleiul, papica in general se scumpesc la greu, unii au cu ce, si se vindeca prin strainataturi, altii, grosul, disperati si infometati cumpara medicamente zi de zi si-si trateaza bolile in spitale desi platesc CAS de ani de zile, altii cati or mai fi ei, cauta de zor locatii exotice de zeci de mii de euro pentru petrecerea Pastilor, vai de noi si de mama noastra!

    In 2012 vine sfarsitul lumii! Sunt unii, mai destepti, care vor profita si de asta!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb