Patrick L. Young: "Într-un fel sau altul, voi avea o implicare la Sibex în viitor"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 noiembrie 2012

Patrick L. Young: "Într-un fel sau altul, voi avea o implicare la Sibex în viitor"

Patrick Young, Director Executiv al societăţii de consultanţă DV Advisors, consideră că întreaga piaţă de capital din România a fost afectată de scandalul Sima.

Domnia sa ne-a declarat că, într-un fel sau altul, va avea o implicare la Sibex în viitor. La Bursa sibiană sunt programate alegeri pe 19/20 noiembrie, în urma scandalului provocat de fostul preşedinte Sibex, Cristian Sima.

Patrick Young este cunoscut pe piaţa locală după ce a fost propus de Teodor Ancuţa, fostul pre-şedinte Sibex, să preia conducerea executivă a bursei sibiene, în primăvara anului trecut. Domnia sa este şi deţinător de acţiuni Sibex.

Domnul Young este director al Liquidnet Europe, cea mai mare reţea instituţională de tranzacţionare care conectează peste 700 dintre administratorii de active de top din lume, la oportunităţi de tranzacţionare din peste 40 de pieţe de pe tot globul.

Reporter: Cât de afectată credeţi ca a fost Sibex după scandalul Sima, atât ca imagine cât şi operaţional?

Patrick L. Young: Întreaga piaţă de capital din România a fost afectată de scandalul Sima. Sibex este în mare măsură discreditată, ceea ce este tragic, pentru că această bursă are potenţial imens şi mulţi angajaţi buni şi oneşti. În acelaşi timp, managementul superior actual este clar compromis (mânjit, pătat) din cauza asocierii cu domnul Sima. Din punct de vedere operaţional, Sibex cheltuieşte precum "nevasta unui fotbalist" fără o idee clară asupra a ceea ce face. În fond, încrederea în piaţa de capital din România este foarte mică sau lipseşte, iar fără ea întreaga piaţa este condamnată la stagnare. În plus, faptul ca domnul Sima a folosit pieţe străine pentru activităţile sale generatoare de pierderi nu este un lucru tocmai potrivit. În cele din urmă, întreaga piaţă românească şi Sibex în special sunt asociate cu eşecul managerial al acestuia. Guvernanţa corporativă construieşte încrederea şi creează un ciclu de calitate ce conduce la investiţii pe termen lung spre beneficiul fiecărui român. Ştiu ca unii dintre participanţi recunosc acest lucru şi încearcă să avanseze dar în acelaşi timp observăm cum bănci multinaţionale îşi retrag serviciile de brokeraj din Bucureşti deoarece nu văd o cale de dezvoltare. Retragerea acestor bănci demonstrează în mod clar că piaţa de capital din România nu funcţionează în mod corespunzător. Dar vestea bună este că "era totalitară a unicului broker" a luat sfârşit la Sibex. Aceasta înseamnă că adevărul începe să iasă la iveală şi sunt îngrijorat să văd ce alte pagube ar putea ieşi din finanţele Sibex. În mod clar actualele niveluri de cheltuieli propuse şi pierderile aşteptate reprezintă incriminări clare pentru orice persoană asociată cu managementul Sibex în ultimul an.

Reporter: Care sunt şansele de redresare şi ce măsuri sunt necesare?

Patrick L. Young: Este nevoie de o revoluţie de proporţii pentru a admite eşecurile din trecut: o schimbare majoră absolută în tot ce este legat de bursă. Piaţa nu are încredere în Sibex, brandul nu valorează nimic deşi infrastructura are potenţial enorm. Fără o analiză şi o restructurare radicală nu vad şanse de redresare. De exemplu, în cazul LIFFE, în 1998-2000 întregul business a fost schimbat datorită nevoii de supravieţuire şi creştere. În acelaşi fel, am lucrat cu multe alte burse unde se impunea "operaţia chirurgicală" imediată. Acolo unde acţiunea a fost decisivă şi holistică, bursele nu numai că au supravieţuit, au înflorit! Valoarea pentru acţionarii Sibex nu va fi adusă prin menţinerea unui business de futures de nişă concentrat pe piaţa românească. Aceasta este o parte a activităţii dar nu întregul business. Avem nevoie de business în pieţele regionale de energie, poate chiar şi emisii, fără a uita oportunităţile de compensare în alte sectoare. Totuşi, trebuie să alegem pieţele foarte atent, oferind servicii de nişă acolo unde pieţele mari nu se pot coborî în mod eficient pentru a putea opera. Există în acest moment o oportunitate uriaşă pentru bursele din lume, aşa cum recenta mea conferinţă "Young Markets" de la Sibiu a demonstrat-o. Există toate posibilităţile ca Sibex să fie reconstruită şi să profite de avantajul acestui moment favorabil, în condiţiile în care există voinţă din partea acţionarilor pentru acceptarea schimbării. Mari reduceri de cheltuieli sunt necesare pentru a pune capăt "hemoragiei" de bani din capitalul acţionarilor. Apoi avem nevoie ca societatea să înainteze şi să devină o afacere creatoare de valoare pentru acţionari şi orientată spre profit. În prezent, bursa sibiană este structurată incoerent, cu ineficienţă ridicată. Cel mai bun exemplu este marketingul, unde banii au fost cheltuiţi cu dărnicie dar cu absolut niciun beneficiu pentru companie. În esenţă, orice urmă a mana-gementului defectuos din perioada recentă trebuie dată uitării iar business-ul reasamblat de la zero.

Reporter: Aţi avut discuţii cu acţionarii importanţi ai Sibex pentru a furniza serviciile dumneavoastră sau pentru a oferi sfaturi? Şi dacă da, cum au decurs? Care a fost atitudinea acestora?

Patrick L. Young: Sunt discuţii multiple în prezent referitoare la viitorul instituţiei. Cred cu convingere că soluţia este operaţia chirurgicală radicală şi crearea unei perspective internaţionale. În orice caz, este posibil ca la început să fie nevoie de o perioadă în care noul Consiliu de Administraţie să evalueze şi să reflecteze asupra mărimii pagubelor şi să facă primii paşi (de exemplu înlocuirea angajaţilor pătaţi si incompetenţi). O presiune foarte mare va fi exercitată asupra noului Preşedinte al CA pentru reducerea drastică a cos-turilor şi înlocuirea managementului compromis; acesta este primul pas necesar de realizat înainte ca Sibex să vină cu o strategie care, sper eu, o să reflecte oportunitatea internaţională pentru burse. Un Preşedinte care să poată măcar să aducă Sibex înapoi la rădăcini va plasa bursa într-o poziţie favorabilă, pentru a avea mai apoi o strategie privind dezvoltarea adecvată atât pentru piaţa internă cât şi pentru cea internaţională. Un lucru pe care noul CA l-ar putea face este să caute prima mea analiză strategică asupra Sibex, pe care am finalizat-o în timpul meu şi pe cheltuiala mea înainte de a părăsi Sibex anul trecut. Am simţit atunci că era important să existe un document care să reliefeze ce nu funcţionează şi unde greşeşte managementul. Observaţiile din document sunt încă valabile în multe privinţe, chiar dacă situaţia Sibex s-a deteriorat de atunci. Oricum, trebuie să aflăm cât de afectat a fost Sibex în ultimul an şi să ne asigurăm că toţi banii sunt în conturi... Ca acţionar actual modest sunt îngrijorat că bilanţurile nu sunt întru totul transparente.

Reporter: Deci, există posibilitatea să vă întoarceţi la Sibex în viitorul apropiat?

Patrick L. Young: Am proiecte multiple şi negocieri cu diverse burse în perioada actuală. Totodată sunt şi investitor şi reprezint mulţi alţi investitori la nivel global, care cumpără acţiuni la burse, case de compensaţie şi depozitari. Aşadar privesc Sibex cu foarte mare atenţie, acţiunile operatorului oferind o oportunitate deosebită chiar dacă vin cu un grad foarte ridicat de risc. Într-un fel sau altul voi avea o implicare la Sibex în viitor! Având în vedere experienţa mea vastă în consilierea managementului multor burse de calibru din întreaga lume dar şi a multor micro-burse precum Sibex, sunt de părere că expertiza mea poate fi folositoare pentru dezvoltarea pieţei. Momentan nu ştiu foarte clar cum va arăta implicarea mea viitoare la Sibex. Dacă va exista un plan coerent, atunci vom putea lua în considerare chiar şi investiţii suplimentare dar la început este necesar ca orice investitor să aibă încredere în datele furnizate de companie.

Reporter: Care sunt primele trei măsuri pe care le-aţi propune Consiliului de Administraţie?

Patrick L. Young: 1) Un audit independent asupra finanţelor companiei este esenţial - pentru a furniza acţionarilor un prim semn de încredere că activele Sibex sunt în siguranţă şi contabilizate.

2) Înlocuirea managementului pătat de asocierea cu domnul Sima. În acelaşi timp, refacerea moralului angajaţilor care au îndurat un regim de management feudal înfiorător în perioada recentă. De altfel, oameni foarte buni chiar au părăsit compania din această cauză.

3) Tăieri drastice de costuri. De exemplu, abordarea absolut ineficientă privind marketingul trebuie complet revizuită într-o strategie digitală coerentă cu costuri scăzute.

Acestea sunt primele etape necesare pentru stabilizarea pacientului, apoi Sibex se poate concentra spre o Analiză Strategică (documentul meu de anul trecut este în arhiva Sibex), din care apoi să fie continuată şi finalizată o strategie.

Repoter: Poate supravieţui Sibex?

Patrick L. Young: Da, Sibex poate supravieţui şi prospera. Este nevoie de multă muncă şi de o înţelegere clară a faptului că acest demers al refacerii unui business care a fost considerabil afectat de eşecul cumplit din ultimul an şi al transformării sale într-un business coerent va fi un drum foarte greu. Va fi nevoie de timp dar un nou Sibex de succes local şi internaţional poate apărea din cenuşa harababurii actuale.

Reporter: Cum ar putea arăta Sibex să zicem peste 5 ani?

Patrick L Young: Voi continua mereu să spun că Sibex poate valora 50 milioane de euro pe termen mediu. Chiar şi în termen de 3 ani, business-ul poate valora 2,5-3 lei/acţiune spre deosebire de preţul care stagnea-ză acum în jurul valorii nominale şi chiar sub aceasta. Din păcate, acest nivel chiar flatează afacerea! Acum firma mea de consultanţă are mai multe mandate cu mai multe instituţii pentru care bursa de la Sibiu ar putea furniza o piaţă pentru produse noi cu potenţial de multiplicare considerabilă a mărimii Sibex pe termen mediu. Există oportunităţi chiar dacă par îndepărtate pentru cei ancoraţi în Bucureşti. Business-ul pe care mi-aş dori sa îl văd la Sibex în 5 ani este o bursă înfloritoare, orientată spre titluri SME cu o importantă piaţă de obligaţiuni şi o casă de compensaţie/depozitar care operează nu doar în România ci şi în străinătate, ajutând la compensarea unei multitudini de produse în pieţe mici şi care să coopereze cu una din casele de compensaţie importante din vest. În cele din urmă, concentrarea pentru aducerea de plus valoare pentru acţiunile bursei va furniza profituri şi dividende. Preconizez 100 de membri şi 10.000 de conturi în comparaţie cu cele câteva sute de conturi active rămase în prezent şi un business orientat atât spre retail dar si spre investitori instituţionali. Realizez că mulţi din piaţa românească consideră aceste cifre greu de atins, dar iată cum acest lucru ne duce din nou la problema fundamentală întâlnită în România - o ţară nemaipomenită, cu multe oportunităţi, dar cu aşa puţină încredere ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb