PAWEL OLECHNOWICZ, PREŞEDINTELE CENTRAL EUROPE ENERGY PARTNERS: "UE trebuie să aibă o voce unică în negocierile cu Rusia"

A consemnat Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 28 aprilie 2014

"UE trebuie să aibă o voce unică în negocierile cu Rusia"

Uniunea Europeană (UE) trebuie să aibă o voce unică în negocierile cu Rusia, ne-a declarat Pawel Olechnowicz, preşedintele Central Europe Energy Partners (CEEP), organizaţie care reuneşte mari companii energetice şi mari consumatori de energie din Europa Centrală. Domnia sa susţine că ideea premierului polonez Tusk de a avea o uniune energetică este susţinută de CEEP pentru că Europa ar avea, în acest fel, mai multă forţă de negociere. Preşedintele CEEP ne-a spus că UE nu mai trebuie să pună pe primul plan reducerea emisiilor, ci securitatea energetică. Pawel Olechnowicz consideră că statele europene sunt concentrate pe relaţii individuale cu Rusia şi că, din acest motiv, Rusia are putere asupra Europei.

Reporter: Care este agenda asociaţiei CEEP în discuţiile cu oficialii Comisiei Europene?

Pawel Olechnowicz: În discuţiile asociaţiei CEEP cu oficialii europeni abordăm problema securităţii energetice, în contextul tensiunilor cu Ucraina. Subiectul este foarte important pentru Europa în general, dar în mod special pentru ţările ECE (Europa Centrală şi de Est). România are un mix energetic foarte bun şi are la dispoziţie multe resurse. Dar alte ţări din regiune au o dependenţă foarte mare de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze şi petrol. În noul context, este foarte important să discutăm despre securitarea energetică şi micşorarea dependenţei de Rusia. Această temă am abordat-o şi în discuţiile de la Bucureşti cu comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, în cadrul summitului "29+1".

De asemenea, am abordat şi problema reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, unde CEEP are o opinie diferită de cea a UE. Ţintele propuse de UE pentru 2020 sunt în regulă în privinţa reducerii emisiilor, dar cele pentru 2030 sunt ilogice.

În viziunea CEEP, reducerea emisiilor nu trebuie să fie prima prioritate a UE. Prioritatea zero trebuie să fie securitatea energetică. Mai trebuie să discutăm competitivitatea industriei şi eficienţa energetică şi să stabilim ţintele. Trebuie să discutăm despre inovare şi noi tehnologii şi realizarea unui mix energetic echilibrat şi diversificat în Uniune.

Reporter: Care este viziunea CEEP asupra politicii energetice viitoare în contextul tensiunilor din Ucraina?

Pawel Olechnowicz: Cel mai important subiect care trebuie dezbătut în cadrul politicii energetice europene este preţul energiei. Până acum, în Europa, am avut creşteri anuale de preţ pentru electricitate. Dar în afara Europei, energia este mult mai ieftină. În SUA de exemplu, gazul de şist are un preţ foarte atractiv, mult mai mic decât media europeană. Industria americană beneficiază de o energie mult mai ieftină decât cea europeană. Astfel, suntem în situaţia în care multe companii au părăsit Europa pentru SUA. În continuare, riscăm să pierdem locuri de muncă şi investitori. De aceea trebuie să discutăm deschis despre cum să reindustrializăm Europa, despre cum să sprijinim inovarea şi să introducem noi tehnologii şi să stabilim măsurile de eficienţă energetică.

Regiunea ECE are un PIB la o treime faţă de cel al ţărilor vestice. Trebuie să găsim o soluţie să micşorăm diferenţa dintre ECE şi Europa de Vest prin atragerea de noi investiţii şi creştere economică. Trebuie să unificăm Europa şi să găsim soluţii mai bune de parteneriat. Acum, suntem concentraţi pe relaţii individuale cu Rusia. De aceea Rusia are o poziţie puternică în Europa.

Reporter: Declaraţiile politice ale oficialilor UE dezaprobă acţiunile Rusiei, dar acţiunile statelor membre sunt total opuse declaraţiilor. Cum comentaţi?

Pawel Olechnowicz: Nu sunt mulţi politicieni care să se ridice împotriva Rusiei. Statele membre şi marile companii sunt foarte dependente de relaţiile economice cu Rusia.

Reporter: Dar chiar are Europa o şansă reală de reducere a dependenţei de gazul rusesc?

Pawel Olechnowicz: Da. Trebuie să vorbim mai puţin şi să facem mai mult. Ideea premierului polonez Tusk este că trebuie să avem o uniune energetică, adică să avem o voce unică în negocierile cu Rusia. CEEP susţine această idee pentru că Europa ar avea mai multă forţă de negociere.

De asemenea, organizaţia consideră că Europa trebuie să trateze prudent ţinta reducerii emisiilor pe termen lung, întrucât state precum SUA, China, India trebuie să ni se alăture în eforturile de a proteja mediul.

Reporter: Credeţi că ideea premierului Tusk o să prindă teren în Europa?

Pawel Olechnowicz: Nu sunt politician, dar trebuie să luăm în considerare faptul că o voce unică este mult mai puternică decât vocile individuale ale statelor membre şi că UE este sprijinită de NATO. Astfel, am avea mult mai multă forţă de negociere cu Rusia.

Reporter: Ce alte soluţii mai există pentru reducerea dependenţei de Rusia?

Pawel Olechnowicz: Inovarea. Este scump la început, dar apoi culegi beneficiile. Nu putem sta fără să facem nimic. Avem nevoie şi de reducerea poluării, de energie verde, dar şi de un preţ accesibil pentru energie.

Reporter: Şi care este soluţia de echilibru?

Pawel Olechnowicz: Investiţiile în domeniu trebuie să crească, dar pe un model logic. Trebuie ca ţările UE să se ajute între ele şi să se securizeze între ele, să-şi folosească resursele energetice la maxim şi să aibă mai multe interconectări. Noi nu suntem împotriva Rusiei, ci dorim să depindem mai puţin de acest mare jucător pentru că activăm pe o piaţă globală foarte competitivă. Trebuie să găsim o soluţie pentru UE şi să fim cu adevărat o comunitate unită. De ce să nu vorbim de o mai bună integrare? Rusia are acum o poziţie de forţă. Cât timp nu suntem uniţi, Rusia va avea putere asupra Europei. Trebuie să vedem cum putem avea o energie ieftină.

Reporter: Nu văd cum SUA ar putea exporta atât de mult gaz de şist către Europa şi să ajungă la noi mai ieftin decât în Rusia.

Pawel Olechnowicz: Sigur, logistica este scumpă, dar acest gaz tot ar fi mai ieftin cu 20-30% faţă de cel rusesc. Este de discutat dacă există suficientă capacitate în terminalele de gaz lichefiat. În schimb, SUA are o lege care interzice exporturile de gaze şi produse petroliere. Este un semn de întrebare dacă SUA vrea cu adevărat să exporte. Oricum, simpla existenţă a gazului ieftin din SUA a schimbat piaţa mondială.

Reporter: Ce loc are România în strategia CEEP?

Pawel Olechnowicz: Vrem să atragem companii energetice din România în proiectul nostru şi în CEEP. Trebuie să ne unim să vedem cum putem atrage pentru ECE mai multe investiţii şi mai multe fonduri europene ca să recuperăm decalajul faţă de vest. ECE trebuie să aibă o voce unică, puternică în UE. Nu trebuie să acţionăm ca Bulgaria, care sprijină Rusia. Ori facem parte din UE, ori nu. Trebuie să discutăm deschis despre asta.

Pe de altă parte, atât timp cât depinzi numai de Gazprom nu ai altă soluţie. De aceea Uniunea este datoare să vină cu alternative. Noi credem că soluţia propusă de Tusk este bună.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... amestecurile in treburile interne ale Rusiei ? 

    Cu pistolul la tampla lui Putin nu mai e vorba de nicio negociere. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb