PDL boicotează referendumul

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 25 iulie 2012

Vasile Blaga

Vasile Blaga

Curtea Constituţională a decis, ieri, că modificările aduse Legii referendumului prin reglementările adoptate în 18 iulie de Camera Deputaţilor, care stabilesc intervalul de vot între 7.00 şi 23.00, sunt constituţionale.

Plenul Curţii Constituţionale a analizat obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului care vizează modificarea şi completarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, formulată de un număr de 63 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al PDL.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate. Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Colegiul Director al PDL: Alegătorii nu trebuie să participe la vot

Colegiul Director al PDL a decis, ieri, să îndemne alegătorii să nu participe la vot, la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Surse din partid citate de Mediafax sus­ţin că decizia a fost adoptată cu 59 de vo­turi "pentru" şi o abţinere.

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, ieri, că democrat-liberalii nu îşi vor retrage reprezentanţii din secţiile de votare: "PDL va avea reprezentanţi în toate secţiile de votare".

Cu o seară înainte, Traian Băsescu a precizat, într-o emisiune televizată, că, în situaţia unui boicot al referendumului, va trebui să se coordoneze cu democrat-liberalii: "Dacă ei vor lua o decizie de boicot, eu nu pot să spun mă duc singur, că ce am eu în spate? (...) Trebuie să mă coordonez cu ei".

Tot luni seara, preşedintele suspendat a declarat că se teme de o fraudare a referendumului din 29 iulie privind demiterea sa. Totodată, Băsescu a afirmat că o validare a referendumului ar însemna "o acoperire, cu votul popular" a ceea ce a numit o "lovitură de stat".

Preşedintele suspendat a mai declarat: "Din păcate, toate analizele arată că USL va merge pe o soluţie de fraudare masivă a votului, nu am încă elementele certe, dar aştept poziţia PDL care, din punctul meu de vedere, este esenţială pentru referendum".

Băsescu: Trebuie făcut tot ce se poate pentru invalidarea referendumului

Traian Băsescu a declarat, luni, că "trebuie făcut tot ce se poate" pentru a fi invalidat referendumul de demitere a sa din 29 iulie, astfel încât "lovitura de stat" să nu fie acoperită prin votul popular.

Preşedintele suspendat a declarat că neprezentarea la vot "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale, el sus­ţinând că prin această atitudine nu este laş, ci acţionează pentru interesul naţional.

Preşedintele suspendat mai susţine că el nu ţine pe nimeni acasă şi că democraţia poate fi promovată în două feluri, în cazul referendumului din 29 iulie: fie prin prezenţa la urne şi votul împotriva demiterii, fie prin neparticipare la vot: "Este opţiunea fiecăruia cum o va face. Cert este că nu eu am cerut un vot pentru mine. Eu mi-am câştigat mandatul de 5 ani în 2009. (...) Cei care vor să întrerupă mandatul constituţional au şi responsabilitatea să-i convingă pe români să vină la vot. Este obligaţia celor care au aprobat referendumul să probeze că au voturile necesare\".

PDL-iştii, despre boicot

Vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a declarat, luni, că, după părerea sa, singura soluţie este boicotul referendumului şi invalidarea acestuia prin refuzul cetăţenilor "de a se face complici la actul ires­ponsabil pus la cale de liderii USL".

La rândul său, vicepreşedintele PDL Sulfina Barbu opinează că PDL trebuie să-şi mobilizeze electoratul şi susţinătorii să participe la referendum doar dacă democrat-liberalii au asigurări că este un referendum corect.

Liderul PDL Alba Mircea Hava afirmă că democrat-liberalii din judeţ nu vor merge la referendum, spunând că nu participă "la o asemenea mascaradă" şi că aşa ar trebui să facă "orice român responsabil", în timp ce liderii PDL Covasna aşteaptă ca strategia să vină de la partid.

Preşedintele interimar al PDL Bihor Ionel Avrigeanu afirmă că filiala judeţeană este "pentru neprezentarea la vot" la referendum, din cauză că nici cu cinci-şase zile înainte de referendum nu sunt clare condiţiile de desfăşurare a acestuia.

Liderul PDL Arad Gheorghe Seculici recomandă populaţiei să participe la referendum pentru a demonstra susţinerea faţă de preşedinte\", în timp ce preşedintele PDL Timiş Constantin Ostaficiuc spune că opiniile în filială sunt împărţite în ceea ce priveşte boicotarea referendumului.

Preşedintele PDL Hunedoara Dorin Gligor nu crede că partidul "va merge pe boicot" la referendum, însă el se va supune deciziei Colegiului Director al PDL, indiferent care va fi aceasta.

Ponta: "Băsescu este un laş, un mincinos şi un iresponsabil"

Decizia PDL de a boicota referendumul încheie "legenda lui Băsescu cel curajos, care merge în faţa poporului", dovedind că preşedintele suspendat este "un laş, un mincinos şi un iresponsabil care a distrus România în aceşti opt ani", consideră premierul Victor Ponta.

Potrivit şefului Guvernului, Traian Băsescu şi PDL acţionează neconstituţional şi infracţional, întrucât reglementările în vigoare prevăd că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea unor drepturi.

Victor Ponta a anunţat că va transmite o scrisoare preşedinţilor Comisiei Europene şi Parlamentului European, precum şi grupurilor parlamentare din Parlamentului European, prin care va semnala boicotarea referendumului de către PDL şi Traian Băsescu: "Prin boicot, PDL acţionează infracţional. Partenerii europeni vor constata că au fost traşi pe sfoară. Nu există, în 22 de ani, o decizie mai antidemocratică decât aceea de a nu respecta votul electoratului. Democrat-liberalii nu au fost niciodată nişte oameni care să ţină la democraţie. Au spus-o direct că nu îi interesează votul poporului. Din păcate pentru România, preşedintele suspendat Băsescu a fost şi va rămâne boicotat de poporul român. Îmi doresc ca pe 29 iulie, poporul să îi dea o lecţie şi domnului Băsescu şi PDL referitor la ceea ce înseamnă democraţia şi ce înseamnă să boicotezi dreptul diplomatic al poporului român".

Premierul Victor Ponta a mai menţionat: "Vreau să îmi exprim amărăciunea asupra faptului că Traian Băsescu şi PDL i-au înşelat şi i-au escrocat pe partenerii noştri internaţionali, începând cu Comisia Europeană, atunci când au cerut să se respecte deciziile Curţii Constituţionale, pentru că aşa e bine pentru România. Eu am ţinut cont de aceste observaţii, Comisia Europeană, partenerii noştri europeni au pus nişte probleme de principiu, să respectăm deciziile Curţii Constituţionale, dar nu s-au aşteptat că tocmai cei care strigă vor fi primii care vor încălca aceste decizii. (...) Îmi voi cere scuze în numele României pentru faptul că preşedintele suspendat şi câţiva reprezentanţi ai PDL practic s-au folosit şi i-au înşelat pe partenerii noştri europeni pentru un scop care acum este evident. Genul ăsta de escrocherie caracterizează foarte clar modul în care Traian Băsescu şi PDL au câştigat până acum".

Antonescu: Faptul că Băsescu şi-a îndemnat susţinătorii să participe la vot a fost strategie de campanie

Preşedintele interimar Crin Antonescu a precizat, luni seară, că este "foarte probabil" ca Traian Băsescu să adopte el însuşi ideea boicotării referendumului, deja promovată în spaţiul public de susţinători ai săi.

În opinia sa, faptul că Traian Băsescu şi-a îndemnat până acum susţinătorii să se prezinte la vot nu a fost decât o strategie de campanie: "Am remarcat încă de săptămâna trecută că, în vreme ce Traian Băsescu cerea foarte răspicat susţinătorilor săi să vină la vot, (...) prea coerent în acelaşi timp toate reţelele sale de susţinere din media, din mediul online, din mediul politic predicau contrariul. Traian Băsescu nu este la primele afirmaţii foarte hotărâte pe care le face, crezând şi intenţionând altceva".

Preşedintele interimar a adăugat că recentele acuzaţii venite din partea PDL şi a lui Traian Băsescu privind o posibilă fraudare a rezultatului votului din 29 iulie au rolul de a justifica decizia de boicotare a referendumului. "Este un mod destul de jenant şi chiar îmi închipui greu cum, totuşi, cu câteva milioane de voturi împotrivă, Traian Băsescu va reveni în fruntea ţării. Mi-e greu să-mi închipui un om politic, cu minimă demnitate, într-o asemenea poziţie. Vom vedea, asta pare însă a se contura".

Tăriceanu: Boicotarea anunţată de PDL - un grav atentat la democraţie

Călin Popescu Tăriceanu, liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, a declarat, ieri, că, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, între 5 şi 10% din numărul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor. El a apreciat că, după această frământare politică ce durează de ceva vreme, nu există cetăţean în România care să nu fie la curent cu organizarea referendumului şi care să nu ştie ce miză are referendumul.

Potrivit lui Tăriceanu, boicotarea referendumului anunţată de către PDL reprezintă "un grav atentat la democraţie".

"Spun acest lucru, deoarece participarea la vot a cetăţenilor este, aş spune, un drept, dar şi o importantă obligaţie civică pe care fiecare dintre noi o avem pentru ca să putem influenţa destinul nostru, al copiilor noştri, al fiecăruia în parte. Cred că nu avem dreptul, dacă nu participăm la alegeri, să ne plângem de situaţia care ne afectează din punct de vedere social, din punct de vedere economic sau din punct de vedere politic", a apreciat Călin Popes­cu Tăriceanu.

El a menţionat că, după anunţul PDL privind boicotul, prima reacţie a fost să se gândească la un proverb popular: "Fuga este ruşinoasă, dar este sănătoasă".

Hellvig: Boicotarea referendumului - ultima formă de lipsă de respect a lui Băsescu faţă de cetăţean şi democraţie

Secretarul general al Partidului Naţional Liberal Eduard Hellvig a spus că boicotarea referendumului de duminică reprezintă ultima formă de lipsă de respect a preşedintelui suspendat Traian Băsescu faţă de cetăţean şi faţă de democraţie: "Din păcate, Traian Băsescu nu înţelege că duminică se află în faţa unui test cu cetăţenii acestei ţări, iar a boicota sau a fugi din faţa votului popular reprezintă ultima formă de lipsă de respect faţă de cetăţean şi faţă de democraţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb