PDL va sesiza Comisia de la Veneţia în legătură cu OUG privind primarii

Ziarul BURSA #Politică / 27 august 2014

Actualizare 13:55 Primarii, şefii CJ şi consilierii vor avea un termen de 10 zile pentru a-şi alege partidul

Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, isi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Primarii şi preşedinţii de CJ depun declaraţia la: partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Conilierii locali, judeţeni şi supleanţii îşi vor anunţa opţiunea politică la: partidul politic sau la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Conform proiectului, cei care nu vor depune această declaraţie rămân membri ai partidului politic sau organizaţiei minorităţii naţionale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal; devin independenţi, dacă partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.

Secretarii unităţilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea opţiunii politice de către aleşii locali au obligaţia să comunice situaţia centralizatoare a aleşilor locali la instituţia prefectului.

--------

PDL va sesiza Comisia de la Veneţia în legătură cu ordonanţa privind migrarea primarilor, pentru a semnala "derapajul" PSD şi al Guvernului Ponta de la normele democratice, a declarat, ieri, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

"Pe lângă procedurile legale care ne vor sta la îndemână pentru a ataca ordonanţa, noi vom întreprinde şi un demers către Comisia de la Veneţia prin care vom semnala derapajul de la normele democratice, de la normele statului de drept de către PSD şi guvernul Ponta", a precizat Predoiu, după şedinţa BPN al PDL, citat de Mediafax.

El a arătat că premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea, prin declaraţiile lor politice referitoare la ordonanţa de urgenţă privind migrarea primarilor, "demonstrează o perseverenţă în comportamentul dictatorial al PSD".

"Ştim că se discută sosirea acestei ordonanţe de urgenţă de o serie de hotărâri de guvern prin care primarilor dezertori li se vor aloca fonduri către autorităţile locale din subordine pentru diverse proiecte. Este vorba, dacă vreţi, de un fel de mită politică şi bugetară pe care Guvernul o alocă acestor primari care rup contractul politic cu proprii alegători", a adăugat Cătălin Predoiu. El a spus că are încredere în primari şi că democrat-liberalii condamnă intenţia Guvernului Ponta.

Guvernul ar putea discuta în şedinţa de astăzi ordonanţa de urgenţă prin care aleşii locali vor avea posibilitatea, timp de două săptămâni, să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul. Potrivit acestora, ordonanţa de urgenţă a fost pregătită pentru introducerea pe agenda şedinţei de guvern, ţinând cont că Parlamentul se va reuni la 1 septembrie în sesiunea de toamnă, iar Executivul poate promova din nou astfel de acte normative.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, că, în prezent, foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca, pentru o perioadă de două săptămâni, să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite aleşilor locali să îşi aleagă partidul fără a-şi pierde mandatul, că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a susţinut că adoptarea unui astfel de proiect ar fi o eroare, pentru că ar aproba migraţia politică.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a declarat, ieri, că liberalii vor ataca în instanţă, în contencios administrativ, ordonanţa de urgenţă care ar permite traseismul politic al primarilor, cu solicitarea suspendării actului normativ şi sesizării Curţii Constituţionale.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că ACL va informa toate ambasadele în legătură cu "acţiunea absolut antidemocratică a PSD şi a premierului Victor Ponta de a elabora o ordonanţă care să dea posibilitatea aleşilor locali să aleagă în două săptămâni din ce partid să facă parte".

Vicepremierul Kelemen Hunor a menţionat ieri că nu s-a discutat în coaliţia de guvernare despre proiectul de OUG privind posibilitatea primarilor de a opta pentru un partid politic, precizând că, personal, este "reticent la o astfel de iniţiativă" şi că migraţia politică este o boală.

Daul: "Modificarea legii privind primarii prin ordonanţă în perioada alegerilor este nepotrivită"

Modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în preajma alegerilor este o decizie nepotrivită din punct de vedere politic, a precizat, marţi, liderul PPE, Joseph Daul, referindu-se la intenţia Guvernului român de a adopta o OUG prin care primarii să-şi aleagă partidul fără a-şi pierde mandatul.

"Sunt îngrijorat de recentul anunţ al Guvernului (român) privind posibila modificare a legii privind aleşii locali", a scris, pe Twitter, liderul popularilor europeni.

"Modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în perioada alegerilor este nepotrivită din punct de vedere politic", a mai precizat Joseph Daul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un mare santaj din partea PSD-ului. Stimati cetateni atentie la VOT, astia sunt in stare sa "manance si c.... numai sa castige alegerile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb