Pe cine şi cum despăgubeşte Fondul Proprietatea

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 19 februarie 2010

Cei trei directori au primit compensaţii pentru că au fost eliberaţi din funcţii fără preaviz

În plus, ei au primit şi bonusuri pentru tranzacţia cu grupul ceh CEZ, prin care au fost vândute participaţiile la fostele filiale "Electrica"

Daunele de sute de mii de euro plătite de Fondul Proprietatea foştilor directori au drept cauză principală graba cu care ei au fost schimbaţi din funcţii, fără a le asigura preavizul legal.

Prevederile contractuale al membrilor directoratorului sunt clare: Fondul Proprietatea are dreptul să renunţe oricând la contractele cu membrii Directoratului, dar cu un aviz prealabil de 45 de zile lucrătoare.

Dar membrii Consiliului de Supraveghere ai Fondului Proprietatea au decis, pe 22 decembrie, eliberarea directorilor FP, în frunte cu Daniela Lulache, începând cu data de 24 decembrie.

În fapt, cei trei directori au avut o singură zi lucrătoare de preaviz, 23 decembrie, căci, începând cu data de 24 decembrie ei şi-au pierdut orice atribuţii şi responsabilităţi legate de fond.

Iar măsura eliberării imediate din funcţie a fost luată, în condiţiile în care au fost analizate clauzele contractuale care dădeau dreptul celor trei directori revocaţi, fără justă cauză, la daune interese în cuantum de şase salarii medii nete pentru directorul economic şi, respectiv, cel juridic, şi la douăsprezece salarii pentru directorul general. Membrii Consiliului de Supraveghere au analizat activitatea celor trei directori şi au ajuns la concluzia că aceştia şi-au atins obiectivele operaţionale şi, mai mult, au depăşit de peste trei ori ţintele de profit stabilite pe anul 2009.

Tocmai pentru aceste realizări, cei trei directori au primit şi compensaţii suplimentare pentru activitatea depusă: alte şase salarii pentru fiecare.

Depăşirea ţintelor de profit s-a realizat datorită vânzării participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea la CEZ Vânzare şi CEZ distribuţie (fostele filiale Electrica) către grupul ceh CEZ. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 229, 5 milioane de euro, ceea ce a adus Fondului un câştig de 128,8 milioane de euro, pentru că participaţiile respective erau înregistrate, în situaţiile fondului la valoarea istorică de 100,8 milioane de euro.

Scandalul declanşat de daunele şi bonusurile acordate foştilor directori reaprinde discuţia legată de menirea Fondului Proprietatea, căci, deocamdată, exact cei pentru care s-a găsit soluţia despăgubirii (foştii proprietari deposedaţi abuziv) stau încă la coadă să-şi primească drepturile, statul fiind încă acţionarul majoritar al fondului, după aproape cinci ani de la înfiinţarea lui.

Graba cu care a fost schimbată fosta conducere este cu atât mai inexplicabilă, cu cât noua conducere ar trebui să fie înlocuită în curând de firma privată, aleasă prin licitaţie, să administreze fondul. Fondul Proprietatea a cheltuit astfel banii pentru compensaţii doar ca să aibă câteva luni o altă conducere, fără ca precedenţii directori să aibă o activitate nesatisfăcătoare.

Cum s-a votat

Înlocuirea conducerii, fără preaviz, a trecut doar cu un vot în plus în Consiliului de Supraveghere:

Mircea Ursache- împotrivă

Corin Trandafir (în baza împuternicirii acordate dnei Graţielei Iordache)- pentru

Graţiela Iordache- pentru

Ene Dinga - pentru

Eduard Goean- pentru

Ancuţa Opre- împotrivă

Ioan Adam- împotrivă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. deci conducerea FP trebuie inlocuita de o firma privata ? noua conducere va decide care firma trebuie sa conduca FP, chiar daca e prin licitatie,,,totul este aranjat sa castige cine trebuie ,ca doar sunt bani la greu in fond....

    1. Fondul Proprietatea este o expropriere fatisa a cetatenilor romani facuta de guvernantii trecuti si actuali Prin manipularea frauduloasa a constiintelor cetatenilor romani s-a acreditat ideea unor despagubiri pentru un grupuscul de fosti industriasi si transfugi. Ce sa le restituie nu este clar pentruca ceea ce au lasat in tara cand au plecat peste hotare nu mai exista in forma initiala. S-a dezvoltat , consecinta a industrializarii antedecembriste. Inseamna sa le restituim si valoarea adaugata creeata de noi. Se gasesc niste indivizi alogeni cocotati politic in functiile cheie ce decid in numele nostru.Fondul Propprietatea, catoate asemenea fonduri este o vaca buna de muls pentru clientii politici ca inginerul pagubos,ajuns ministru de finante sau jucatorul de bursa Ionut Popescu.Stiind ca dl Soros, prin dl Templeton, uzand de mijloace de convingere consistente intentioneaza sa achizitioneze un pachet majoritar de actiuni al acestui fond deci sa jefuiasca poporul roman, cer desfiintarea acestui fond si restituirea pachetelor de actiuni firmelor de stat de la care au fost luate.Pentru asa zisii pagubiti sa se limiteze valoarea presupusei pagube la cel mult 20000 euro,numai daca probeaza ca au fost pagubiti de statul roman antedecembrist Atentie dlor guvernanti, s-ar putea sa platiti cu averea si libertatea proprie iinfiintarea si manipularea acestui fond!

      Nu trebuia platit nici unleu.

      Acesti asa zisi directori nu au performat .

      Daca cineva a performat aceasta este Lulache . Performanta ei a fost in patul lui Ursache. 

      Esti cumva omul lui Ursache sau chiar Ursache care a scapat osul din gura si acum schelalaie.

      Au furat milioane de euro din profitul FP care este al nostru. Pogea o fi fost inginer dar cel putin nu si-a ascuns veniturile ca Ursache.

      Cat a incasat el comision pentru vanzarea participatiilor CEZ? Asta economist. Sa administreze fondurile lui Lulache ca pe ale noastrea le-a devalizat destul 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb