PE ZONA EXTRA UE Ionescu, ANEIR: "Importurile au crescut mai repede decât exporturile, pentru prima dată în şase ani"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 13 martie 2014

Ionescu, ANEIR: "Importurile au crescut mai repede decât exporturile, pentru prima dată în şase ani"

"Nu cred că vom reuşi să ajungem la rezultatele din 2013, de creştere nici nu mai vorbim"

Ritmul de creştere al exporturilor a fost depăşit de cel al importurilor, în ianuarie 2014 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, pentru prima dată în ultimii şase ani, pe zona extracomunitară, după cum ne-a spus Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Domnia sa ne-a precizat că acest trend a continuat şi în februarie, conform datelor transmise de autoritatea vamală.

Mihai Ionescu ne-a declarat: "În prima lună din acest an, exporturile au scăzut cu 1,5%, pe zona extracomunitară, comparativ cu perioada similară din 2013, în timp ce importurile au crescut cu 3,8%. În februarie, situaţia s-a repetat. Ceea ce se întâmplă cu comerţul extracomunitar este rezultatul evenimentelor de anul trecut, când CRPCIS (n.r. Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine) a fost desfiinţat fără a fi prevăzute măsuri tranzitorii pentru promovarea comerţului nostru. Astfel, au fost pierdute foarte multe târguri şi expoziţii internaţionale şi multe acţiuni au fost făcute în grabă, exportatorii fiind în imposibilitatea de a-şi negocia comenzile. De asemenea, anul trecut, procedurile din cadrul Ministerului Economiei au fost modificate odată cu schimbările echipei ministeriale, fapt care, din nou, a îngreunat procesul de promovare. Avem acţiuni derulate în 2013 pentru care nici acum nu au fost făcute deconturile".

Potrivit domnului Ionescu, lucrurile stau mult mai bine pe zona intracomunitară, eforturile exportatorilor concentrându-se pe încheierea de contracte comerciale cu societăţi din afara Uniunii Europene.

În întreg anul trecut, creşterea exporturilor către pieţele extra europene a fost de 12,8%, în timp ce exporturile destinate ţărilor din UE au crescut cu 8,8%. În acelaşi timp, importurile din ţările extra UE au scăzut cu 17,2%, iar cele care au provenit din statele europene au înregistrat o creştere de 4%, potrivit lui Mihai Ionescu.

Domnia sa se arată rezervat în ceea ce priveşte perspectivele pentru acest an, subliniind: "Nu ştim dacă în 2014 vom mai putea ajunge la rezultatele de anul trecut, despre creştere nici nu încape vorbă. Pentru 2014, deşi solicitaserăm dublarea fondurilor pentru promovarea comerţului românesc, suma de 38 de milioane de lei pe care am avut-o la dispoziţie în 2013 în acest sens a fost redusă cu 10 milioane de lei. Cu banii pe care îi avem la dispoziţie, nu vom putea onora decât o treime din necesarul exportatorilor pentru participarea la evenimentele internaţionale".

Potrivit Institutului de Statistică (INS), în prima lună a anului în curs faţă de aceeaşi lună din 2013, exporturile au crescut cu 8,8% la valori exprimate în lei (6,3% la valori exprimate în euro), iar importurile au înregistrat creşteri cu 7,1% la valori exprimate în lei (4,6% la valori exprimate în euro).

Astfel, exporturile au însumat 17,75 miliarde lei (3,9 miliarde euro), iar importurile - 18,8 miliarde lei (4,18 miliarde euro).

Faţă de decembrie 2013, exporturile din ianuarie, anul în curs, au crescut cu 3,3% la valori exprimate în lei (2,1% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 2,7% la valori exprimate în lei (3,8% la valori exprimate în euro).

Deficitul balanţei comerciale a fost, în luna ianuarie, de 1,12 miliarde lei (249 milioane euro), mai mic cu 176,5 milioane lei (49,8 milioane euro) decât cel înregistrat în luna similară a anului precedent. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra UE28) a fost, în perioada analizată, de circa 13 miliarde lei (2,88 miliarde euro) la expedieri şi de 14,2 miliarde lei (3,14 miliarde euro) la introduceri, reprezentând 73,3% din total exporturi şi, respectiv 75,1% din total importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri a fost de 4,7 miliarde lei (1 miliard de euro) la exporturi şi de 4,6 miliarde lei (circa 1 miliard de euro) la importuri, reprezentând 26,7% din total exporturi şi, respectiv, 24,9% din total importuri.

Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (41,4% la export şi 34,8% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi 29,9% la import).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb