Locul întâi în topul preferinţelor românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale a fost ocupat şi anul acesta de pensiunile rurale, unde s-au înregistrat 18.000 de cazări oficiale, arată un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turism. Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău unde rezervările au depăşit 80% din capacitatea de cazare.
Pe locul doi se află staţiunile montane, iar dintre acestea cele mai solicitate au fost locaţiile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%.
În schimb, litoralul nu este o destinaţie traditionala atractivă pentru petrecerea sărbătorilor pascale. După experienţa nefericită de anul trecut, când, la mare, au fost pregătite pentru turişti peste 3.000 de locuri de cazare încălzite, dintre care s-au rezervat numai 800, anul acesta hotelierii de pe litoral au fost mai rezervaţi şi de aceea s-au făcut rezervări numai pentru 500 de turişti.
O alta destinaţie atractivă a reprezentat-o marile oraşe, unde aproximativ 5.000 de turişti români a ales să servească masa tradiţională de Paşte în restaurantele hotelurilor.
Anul acesta, aproximativ 1.500 de turişti, în special pescari pasionaţi şi iubitori de peisaje inedite, şi-au petrecut Paştele în pensiunile şi hotelurile din Delta Dunării.
Mai trebuie precizat ca aproximativ 8.000 de turisti si-au petrecut Pastele in diferite statiuni balneoclimatice, unde ofertele a avut cele mai mici tarife.
Din datele centralizate de catre Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a rezultat ca anul acesta, circa 37.500 de romani si-au petrecut sarbatorile de Paste într-o structură de primire turistică omologată din România şi au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15.185.000 RON. Astfel, preţul unui sejur achitat de un turist român a fost, în medie, de 405 RON.
În schimb, cele mai solicitate destinaţii externe au fost cele din aproprierea ţării, Bulgaria şi Grecia. În cele două ţări, şi-au petrecut sărbătorile de Paşte aproximativ 4.000 de turişti români care au cheltuit, în medie, 120 euro de persoană. Celelalte destinaţii externe, deşi au fost promovate, nu au avut o cerere semnificativă.
În această statistică nu sunt incluşi turiştii individuali care nu au efectuat rezervări turistice şi cei care au sărbătorit la rude, numărul acestora nu poate fi estimat, mai precizează comunicatul.