Producătorul de materiale de construcţii Holcim România estimează pentru acest an o reducere a cifrei de afaceri cu aproximativ 20%, după ce anul trecut a raportat 372 milioane de euro, a declarat, marţi, directorul general al companiei Markus Wirth, citat de NewsIn.
"La finalul acestui an estimăm o reducere a cifrei de afaceri cu aproximativ 20% faţă de cea înregistrată anul trecut. Principala întrebare este dacă în al doilea semestru al anului se va accentua scăderea simţită în primele şase luni, sau dacă vom avea o a doua jumătate a anului mai bună", a spus Markus Wirth.
Reprezentantul Holcim a declarat că sunt binevenite toate programele guvernamentale de sprijinire a sectorului construcţiilor, cum ar fi programul "Prima casă", precizând că în condiţiile în care nu vor fi bani pentru investiţii sau pentru proiectele de infrastructură scăderea ar putea fi mai accentuată.
În prezent, Holcim România are aproximativ 1.300 de angajaţi, după ce la finalul anului trecut numărul salariaţilor era de circa 1.450. Reducerea numărului angajaţilor este o urmare a programelor de restructurare anunţate în urmă cu doi ani, în urma începerii investiţiilor de modernizare la fabricile deţinute de Holcim în România.
Producătorul de materiale de construcţii Holcim România estima în martie, pentru anul 2009, o scădere de 10% a cifrei de afaceri, după ce anul trecut a raportat 372 milioane de euro, declara directorul general al companiei Markus Wirth.
În anul 2008, Holcim România a obţinut o cifră de afaceri de 372 milioane de euro, în creştere cu 25% faţă de 2007, şi un profit din exploatare de 76 milioane de euro, de la 64 milioane de euro în anul anterior. Investiţiile totale realizate pe perioada anului trecut au însumat 133 milioane euro, în creştere cu 5,5% faţă de anul 2007.
Holcim România a anunţat îngheţarea tuturor investiţiilor de capital ce vizează creşterea capacităţii de producţie. Astfel, compania a anunţat pentru anul 2009 investiţii totale de 33 milioane de euro, care vor fi folosite în continuarea lucrărilor de la proiectul Câmpulung Muscel şi activităţi de mentenanţă.
"Pentru un scenariu optimist, estimăm o stagnare a cifrei de afaceri în acest an, iar în scenariu pesimist aceasta ar putea scădea cu 20%. Însă, într-un scenariu realist estimăm o scădere a cifrei de afaceri cu 10%", a spus Wirth.
De asemenea, reprezentantul Holcim a precizat că piaţa locală de ciment ar putea scădea tot cu 10%, însă, dacă creditarea şi proiectele de infrastructură se vor dezgheţa, această piaţă chiar ar putea înregistra o creştere.
Din cele 20 de staţii de betoane pe care le deţine în acest moment Holcim România, şapte staţii din regiunea de Nord produc la capacitate redusă, iar două staţii din Bucureşti, construite anul trecut, nu au mai fost date în folosinţă.
Din aceste staţii de betoane, 60 de angajaţi au fost trimişi temporar în şomaj tehnic prin rotaţie până când piaţa va reveni la cererea iniţială.