PENTRU CĂ CEREREA A FOST MAI MARE DECÂT OFERTA, Rundele primare ale licitaţiei telecom au fost prelungite

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 11 septembrie 2012

"După încheierea primei zile a licitaţiei de spectru, este necesară continuarea organizării de runde primare", a declarat Cătălin Marinescu.

"După încheierea primei zile a licitaţiei de spectru, este necesară continuarea organizării de runde primare", a declarat Cătălin Marinescu.

Licitaţia de spectru unde se vând toate frecvenţele radio din benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz din ţara noastră a demarat ieri cu rundele primare. Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM: "După încheierea primei zile a licitaţiei de spectru, este necesară continuarea organizării de runde primare. În prima zi s-au des­făşurat două runde primare. Având în vedere că cererea depăşeşte oferta în cel puţin una dintre categorii, ANCOM va organiza mâine (n.r. astăzi) o nouă serie de runde primare.

La licitaţia de spectru s-au înscris cinci companii din domeniul telecom.

ANCOM precizează că rundele primare se vor încheia după ce cererea de blocuri de frecvenţe nu mai depăşeşte numărul de blocuri disponibile, pentru toate categoriile: "După rundele primare, licitaţia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare dacă, în urma rundelor primare, rămân blocuri de frecvenţe nealocate şi se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pentru locul dorit în bandă".

Această licitaţie reprezintă o premieră pentru ţara noastră şi are loc în acest an ca urmare a expirării mai multor licenţe deţinute de operatorii de telefonie mobilă prezenţi pe piaţa locală. ANCOM va licita toate frecvenţele radio din benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile - voce şi date - pe o perioadă de 15 ani.

"Orange România", "Vodafone România", "Cosmote Romanian Mobile Telecommunications", "RCS&RDS" şi "2K Telecom" sunt operatorii care au depus luna trecută ofertele pentru cea mai mare licitaţie din ţara noastră, care ar putea aduce peste 700 de milioane de euro la bugetul statului român.

Deşi preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a purtat diferite dis­cuţii cu jucători telecom de pe pieţele externe, la licitaţia propriu-zisă din această toamnă nu şi-a depus candidatura niciun operator extern.

Licitaţia de spectru s-ar putea întinde pe mai multe zile, accesul presei fiind interzis, perimetrul aflându-se sub strictă supraveghere. Rezultatul final al licitaţiei ar putea fi anunţat în cursul lunii octombrie, potrivit oficialilor instituţiei.

Cum se derulează licitaţia

În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, "Ancom" a scos la licitaţie blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz. Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, "Ancom" scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange şi Vodafone.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

În prima rundă primară preţul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitaţie de ANCOM va fi egal cu preţul de pornire pentru respectiva categorie. Fiecare ofertant este invitat să depună o ofertă indicând numărul de blocuri din fiecare categorie pentru care doreşte să liciteze. La încheierea fiecărei runde primare se centralizează toate ofertele primite, iar dacă în runda respectivă cererea depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile în una sau mai multe categorii, se organizează o nouă rundă primară. În cazul în care se vor organiza mai multe runde primare, preţul pentru un bloc în benzile în care există cerere excedentară va fi crescut şi comunicat ofertanţilor. Rundele primare se încheie după o rundă în care cererea de blocuri nu mai depăşeşte numărul de blocuri de frecvenţe disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.

După rundele primare, licitaţia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare dacă în urma rundelor primare rămân blocuri de frecvenţe nealocate şi se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pen­tru locul dorit în bandă.

Cei cinci operatori de telefonie mobilă activi pe piaţa din ţara noastră au contribuit anul trecut cu 3% la PIB-ul ţării noastre, aducând la bugetul statului peste 7 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb