PENTRU CONTINUAREA ALIMENTĂRII CU ENERGIE TERMICĂ A CAPITALEI Înfiinţarea Termoenergetica şi Energetica Servicii - aprobată de consilierii municipali

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 februarie 2019

Înfiinţarea Termoenergetica şi Energetica Servicii - aprobată de consilierii municipali

Piperea: "Planul de restructurare a RADET va ajunge, astăzi, pe masa judecătorului sindic, pentru confirmare"

Înfiinţarea companiilor municipale Termoenergetica Bucureşti şi Energetica Servicii Bucureşti, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică, a fost aprobată, ieri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Hotărârea, adoptată cu 37 de voturi "pentru", şase "împotrivă" şi şase abţineri, prevede reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti, prin divizare, proces care urmează să fie finalizat prin dizolvare. În termen de 3 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii CGMB, va fi convocată Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declanşarea procedurii de divizare, potrivit Agerpres.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Conform expunerii de motive, proiectul de hotărâre a fost elaborat având în vedere decizia Curţii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anulează actul administrativ de înfiinţare a Companiei Municipale Energetica. În document este invocată, de asemenea, iminenţa intrării în procedura de faliment a RADET SA.

Consilierul municipal USR Roxana Wring a reproşat administratorului judiciar al RADET că în decurs de doi ani şi jumătate nu a venit cu un plan de restructurare a regiei şi a subliniat că partidul său susţine înfiinţarea "de la zero" a unei societăţi precum Termoenergetica, dar nu prin actualul proiect de hotărâre.

Liberalul Cristian Olteanu a subliniat că locuitorii Capitalei nu trebuie să plătească pentru greşelile administraţiei şi că datoria oamenilor politici este să vină cu soluţii. Potrivit consilierului PNL Cătălin Deaconescu, actuala administraţie se află "într-o situaţie limită", din cauza "aroganţei, amatorismului şi autosuficienţei" de care a dat dovadă în aproape trei ani de mandat.

"Aţi înfiinţat Compania Energetica nelegal şi instanţa v-a spus asta, aţi dus RADET, fără să vă consultaţi, în insolvenţă şi, iată, în faliment şi datorită numirii unor oameni nepricepuţi la conducerea RADET. După doi ani şi jumătate, bucureştenii au avut parte în această iarnă de cele mai proaste servicii. Am avut peste 1.000 de avarii. (...) Vă avertizez că este doar o chestiune de timp până când o instanţă va spune că şi această hotărâre este nelegală", a transmis politicianul.

Consilierul municipal ALDE Claudiu Catană a anunţat că formaţiunea sa votează pentru înfiinţarea celor două companii, care permit continuarea furnizării serviciului de termoficare şi păs-trarea locurilor de muncă pentru cei 3.000 de angajaţi ai RADET.

Lucian Iliescu, de la PMP, a declarat, la rândul său, că votează în favoarea proiectelor, dar a cerut asigurări "ferme" din partea primarului general şi a directorului RADET că bucureştenii vor avea căldură şi apă caldă, că nu se vor mai produce la fel de multe avarii ca în această iarnă, că vor fi reabilitate conductele şi că nu va fi indisponibilizat niciunul din angajaţii regiei.

Sorin Chiriţă, city manager, a explicat că decizia CGMB permite clarificarea situaţiei juridice a întregului sis-tem şi că "este absolut necesară o hotărâre pentru a preîntâmpina întreruperea serviciului de alimentare cu energie termică": "Decizia este în mâinile dumneavoastră. Legat de aspectele juridice invocate de către un anumit grup politic, aş vrea să precizez că au fost analizate toate aspectele juridice, inclusiv în ceea ce priveşte divizarea unei companii existente, chiar dacă există un act administrativ de înfiinţare asupra căruia există o decizie judecătorească. Articolul 238 din Legea 31/1990 defineşte foarte clar modalitatea de divizare şi de transfer a activităţii către noi companii înfiinţate. Chiar dacă această companie s-ar fi aflat în procedură de dizolvare, până la transmiterea patrimoniului către acţionar, se poate face divizarea şi transmiterea patrimoniului către noi companii, cu acelaşi acţionariat. Legea este clară. (...) Nu putem să ignorăm faptul că avem pregătite documentele pentru accesarea fondurilor europene".

În opinia administratorului special al RADET, Alexandru Burghiu, un vot negativ asupra proiectului din punct de vedere juridic nu ar însemna "sfârşitul" regiei în perioada imediat următoare, însă ar grăbi sfârşitul din punct de vedere tehnic.

Adunarea creditorilor a votat, vineri, proiectul planului de reorganizare a RADET, depus în februarie 2018, după cum ne-a spus avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al companiei. Specialistul ne-a precizat că, astăzi, planul de restructurare a RADET va ajunge pe masa judecătorului sindic, pentru confirmare.

În ocazia conferinţei organizată săptămâna trecută de Ziarul BURSA pe teme de insolvenţă, Gherorghe Piperea a precizat: "Până acum, s-a tot amânat acest vot pentru că Elcen, creditorul majoritar, care deţine 97% din creanţe, nu a fost pregătit să voteze. Atât de mult s-a amânat încât la termenul din ianuarie am fost amendaţi noi. Ni s-a pus în vedere ca în 27 februarie să avem un asemenea vot, sub sancţiunea trecerii sub faliment. Pe lângă acest proiect de plan de reorganizare care urmează să fie confirmat săptămâ-na viitoare, mai avem de menţionat că, până acum, la RADET nu s-a stat degeaba.

Pierderea semestrială a RADET era 297 de milioane de lei, în iulie 2016. În iulie 2017, această pierdere se redusese la 103 milioane lei, iar în iulie 2018 pierderea semestrială ajunsese la 300.000 de lei. Acum suntem la break even. Între timp, s-au redus costurile inclusiv cu pos-turile excedentare de la RADET".

Potrivit domnului Piperea, în circa două luni urmează o modificare a planului, care să îl facă convergent cu cel de la Elcen, ambele entităţi urmând să îşi transfere business-ul la o societate în curs de înfiinţare de către Primăria Bucureşti, Termoenergetica.

Problema fundamentală care se pune este sursa de finanţare, a mai spus avocatul, adăugând: "Dacă la început modalitatea de restructurare era fuziunea celor două entităţi şi ştergerea creanţei de 3,7 miliarde lei, acum această soluţie a fost abandonată. Primăria Capitalei, ANAF şi Ministerul Energiei au decis, în august 2018, că noua companie va primi 1,2 miliarde lei, bani cu care va fi cumpărată creanţa Fiscului de 1,09 miliarde lei, restul reprezentând capital de lucru pentru începerea retehnologizării celor două tipuri de business - CET-urile şi ţevile. Sunt nişte costuri colosale, pentru că este al doilea cel mai mare sis-tem de energie termică din lume după cel din Moscova. Acum este ciur, într-adevăr, trebuia retehnologizat de acum 30 de ani, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la el".

Administratorul judiciar al RADET a mai precizat că, în insolvenţă, s-a modificat tariful energiei termice, fapt care nu s-a mai întâmplat din 2011: "Am stat ani de zile sub costul de producţie. Îmi doresc ca în 3-5 ani de zile să eliminăm subvenţia, pentru că jumătate din costul gigacaloriei este achitat din subvenţii de la primărie, acordate tuturor celor 1,2 milioane de cetăţeni care folosesc acest serviciu. Eu ţintesc să avem o subvenţie doar pentru consumatorul vulnerabil".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb