PENTRU CREŞTEREA EFICIENŢEI ENERGETICE ÎN SECTORUL REZIDENŢIAL, FNGCIMM propune o nouă schemă de garantare

Andrei Stan
Fonduri Europene / 29 octombrie 2015

FNGCIMM a înaintat autorităţilor publice competente o propunere de schemă de garantare care poate fi utilizată ca instrument financiar necesar pentru implementarea proiectelor de creştere a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial, finanţată din bugetul alocat Axei prioritare 3 din Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), transmite un comunicat de presă.

Schema propune să garanteze creditele bancare necesare unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) pentru finanţarea contribuţiei proprii a beneficiarilor finali ai proiectelor de eficientizare energetică a clădirilor rezidenţiale, conform priorităţilor aprobate de consiliul local şi hotârârilor asociaţiilor de proprietari.

Proiectele de reabilitare energetică a clădirilor la standarde europene vor fi elaborate şi implementate sub coordonarea autorităţilor locale. Pentru a beneficia de cota de finanţare nerambursabilă (grant), proiectele depuse de unităţile administrativ teritoriale la Agenţiile de Dezvoltare Regională (organisme intermediare regionale POR), vor fi selectate potrivit condiţiilor specifice din ghidul solicitantului pentru Prioritatea de investiţii 3.1 (Operaţiunea A) privind sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în sectorul locuinţelor, în cadrul POR 2014-2020.

"Propunerea noii Scheme de garantare a co-finanţării locale a urmărit principiile unui program similar, apreciat ca model de succes de Comisia Europeană şi implementat de KredEx în Estonia şi are la bază studii oficiale care atestă că fondul de clădiri rezidenţiale din România, realizat preponderent în perioada 1960-1990 a fost construit la standarde şi cu o performanţă energetică scăzută şi că pentru aproape 2,9 milioane de locuinţe există posibilitatea de economisire a utilizării energiei cu aproape 43%. FNGCIMMM SA-IFN are experienţă diversificată în administrarea de fonduri de garantare şi acordarea de garanţii în numele şi contul statului, inclusiv un program guvernamental de reabilitare termică a clădirilor de locuit. Această experienţă este recunoscută şi evidenţiată de studiile de evaluare ex-ante realizate de consultanţi pentru Autoritatea de Management a POR 2014-2020", se arată în comunicat.

FNGCIMM propune un buget total de 48 milioane de euro pentru finanţarea noii scheme de garantare. Creditele garantate pot fi acordate pe o durată cuprinsă între 5 şi 25 de ani, de către băncile finanţatoare, în vederea creşterii eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale vizate cu prioritate (blocuri de locuit din mediul urban), pentru reducerea consumului de energie, îmbunătăţirea condiţiilor locative la standarde UE, scăderea costurilor cu consumul de energie şi a unor măsuri de consolidare a clădirii.

Beneficiarii schemei de garantare propuse de FNGCIMM sunt unităţile administrativ-teritoriale din mediul urban, în parteneriat cu asociaţia de proprietari din clădirea eligibilă, supusă renovării în cadrul POR - Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1., Operaţiunea A, care sunt beneficiarii finali ai proiectului.

Clădirea eligibilă trebuie să fie bloc de locuinţe construit în baza unor proiecte elaborate în perioada 1950-1990, cu o înălţime de minim P+2, care nu a mai beneficiat de finanţare publică în ultimii 5 ani pentru acelaşi tip de activităţi (construcţie/ extindere/modernizare) şi care nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare.

Parteneriatul se concretizează prin încheierea unui contract între primărie şi asociaţia de proprietari care vizează toată perioada de implementare a proiectului, începând de la pregătirea documentaţiei până la încetarea tuturor obligaţiilor asumate faţă de terţi, inclusiv monitorizarea indicatorilor de eficienţă energetică şi rambursarea creditului bancar de co-finanţare.

Garanţia va acoperi un procent de maxim 80% din valoarea creditului, în funcţie de cerinţele de co-finanţare ale fiecărui proiect de reabilitare energetică a clădirilor rezidenţiale.

În scopul de a limita costul total al creditului garantat, se propune ca beneficiarii creditelor garantate (UAT) şi beneficiarii finali (AP) să nu plătească comision de garantare, acesta urmând să fie suportat din fondul de garantare alocat schemei.

"Tot în cursul acestui an, FNGCIMM a propus Ministerului Finanţelor Publice şi alte două scheme de garantare: o schemă de minimis în vederea susţinerii accesului la finanţare al întreprinderilor nou înfiinţate şi o schemă de ajutor de stat pentru garantarea de către FNGCIMM a finanţării măsurilor de salvare şi a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate, dar care au proiecte viabile din punct de vedere economic", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. trebuie mai intii ca bancile sa acorde imprumuturi asociatilor de locatari - ori in conditiile in care bancile nu acorda imprumuturi pentru cumpararea apartamentelor construite inainte de 1978 baatem cimpii..cu ce vor garanta asociatiile de locatari imprumuturile de la banci ? este aproape imposibil sa gasesti o soc. de asigurari care sa iti vinda o polita de asigurare in cladiri din anii50-70. NUMAI PROSTII SI ABUREALA !!!!

    1. Tot în cursul acestui an, FNGCIMM a propus Ministerului Finanțelor Publice și alte două scheme de garantare: o schemă de minimis în vederea susținerii accesului la finanţare al întreprinderilor nou înfiinţate și o schemă de ajutor de stat pentru garantarea de către FNGCIMM a finanțării măsurilor de salvare şi a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate, dar care au proiecte viabile din punct de vedere economic", ....alta ineptie - sper ca Min. Finantelor nu a aprobat asa ceva ...ce banca isi asuma asemenea risc ??? fondul vostru se va duce cu roatele in sus minteni daca se aproba asa ceva

      Tot în cursul acestui an, FNGCIMM a propus Ministerului Finanțelor Publice și alte două scheme de garantare: o schemă de minimis în vederea susținerii accesului la finanţare al întreprinderilor nou înfiinţate și o schemă de ajutor de stat pentru garantarea de către FNGCIMM a finanțării măsurilor de salvare şi a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate, dar care au proiecte viabile din punct de vedere economic", ....alta ineptie - sper ca Min. Finantelor nu a aprobat asa ceva ...ce banca isi asuma asemenea risc ??? fondul vostru se va duce cu roatele in sus minteni daca se aproba asa ceva

      Libra Bank, a anunțat in cadrul unei conferințe de presa, ca este prima banca din Romania care a semnat cu Fondul European de Investiții (FEI) un acord de garantare a creditelor in cadrul programului UE pentru competitivitatea IMM-urilor (programul COSME), in condițiile in care relația cu FNGCIMM nu mai funcționează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb