PENTRU FACILITAREA ABSORBŢIEI FONDURILOR EUROPENE, BEI acordă ţării noastre un împrumut de 360 de milioane de euro

S.A.
Fonduri Europene / 16 iulie 2016

BEI acordă ţării noastre un împrumut de 360 de milioane de euro

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a semnat vineri trei contracte, cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice, prin care acordă ţării noastre o finanţare în valoare de 360 milioane de euro pentru proiecte prioritare în cadrul Programelor Operaţionale ale Uniunii Europene din perioada 2014 - 2020, informează Agerpres.

Aceşti bani vor fi folosiţi pentru acoperirea parţială a cheltuielilor efectuate de la bugetul de stat în contul contribuţiei naţionale la investiţiile orientate către creştere din perioada de programare UE 2014 - 2020, în cadrul Programelor Operaţionale Competitivitate, Capital Uman şi anumite axe prioritare din Infrastructură Mare.

Contractul de finanţare a fost semnat de vicepreşedintele BEI, Cristian Popa, şi de ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

"Acesta este un acord-cadru care are dimensiuni europene, întrucât, după criza financiară, căderea importantă s-a resimţit la nivelul statelor membre UE. Acest acord va permite României să beneficieze de programe, care să ducă la creşterea Produsului Intern Brut", a declarat Cristian Popa, după semnarea contractului.

Potrivit acestuia, dacă proiectele vor fi de calitate, vor exista şi bani pentru finanţarea lor.

"Aud mereu că nu există finanţare pentru proiecte, dar vă asigur că aceasta este cea mai mică dintre probleme. Proiectele trebuie să fie multe şi trebuie să fie bune. Insist că este vorba de calitatea proiectelor care determină BEI să demareze şi să continue cu succes o colaborare", a continuat Popa.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a arătat că acesta este cel de-al doilea contract semnat cu BEI în mai puţin de două luni, care are ca scop creşterea investiţiilor.

"Acest acord de 360 de milioane de euro acoperă o parte a contribuţiei bugetului pentru perioada 2014 - 2020 şi asigură creşterea absorbţiei fondurilor europene. Dorim continuarea acestui parteneriat şi creşterea investiţiilor BEI în România. (...) permiteţi-mi să subliniez faptul că, pe parte de sector public, suntem hotărâţi să explorăm şi să utilizăm paleta variată de instrumente BEI. În acelaşi timp, ar trebui să se urmărească dezvoltarea continuă a portofoliului BEI din sectorul privat. Vom încuraja sectorul privat să caute în mod activ oportunităţi de finanţare, subliniind faptul că îi stau la dispoziţie şi facilităţi de elaborare de proiecte", a spus Dragu, după semnarea acordului.

Acest împrumut va susţine Contractul Român de Parteneriat cu UE pentru perioada de programare 2014 - 2020, concentrându-se pe investiţii în sectoarele energiei, îmbunătăţirii mediului înconjurător, Cercetării&Dezvoltării şi Inovaţiei (CDI), Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiei (TIC), ocupării forţei de muncă, educaţiei şi beneficiilor sociale.

Împrumutul BEI urmează Împrumutului Strategic Naţional de Referinţă pentru Cofinanţare în valoare de 1 miliard de euro pentru proiecte din domeniul transporturilor şi mediului, celui în valoare de 300 de milioane de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, oferite pentru perioada de programare 2007 - 2013 şi împrumutului în valoare de 300 de milioane de euro pentru proiecte din sectorul mediului, în cadrul Programului Operaţional pentru Infrastructură Mare din perioada de programare UE 2014 - 2020, semnat pe 16 iunie 2016 la Luxemburg.

Tot vineri, BEI a semnat două Contracte de Servicii de Suport prin Consultanţă a Proiectelor, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro, cu Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP), respectiv cu Ministerul Fondurilor Europene.

Acordul cu ANAP prevede asistenţă tehnică pentru Agenţie, pentru crearea unei strategii naţionale de achiziţii publice, parte din condiţia fundamentală stabilită de UE pentru perioada de programare 2014 - 2020.

Contractul cu Ministerul Fondurilor Europene va susţine implementarea proiectelor de către beneficiari în cadrul Programului Operaţional de Infrastructură Mare al UE (respectiv Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Societatea Naţională de Căi Ferate şi beneficiari din sectorul apelor şi deşeurilor, incluzând în primul rând societăţi operaţionale regionale). Programul de asistenţă tehnică pentru "Suport de Consultanţă pentru Proiecte' al BEI oferă servicii de consultanţă pentru Autorităţile de Management şi beneficiarii de Fonduri Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) în România, în perspectiva financiară a UE 2014 - 2020. Aceste servicii de asistenţă tehnică au scopul de a îmbunătăţi calitatea proiectelor şi a investiţiilor finanţate din Fonduri Structurale, diseminarea celor mai bune practici în cadrul UE şi contribuie la îmbunătăţirea coeziunii.

"Prin semnarea acordului de servicii de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor, atât Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 - 2020 (POIM), cât mai ales beneficiarii celor trei sectoare importante de investiţii finanţate prin acest program - mediu, transport şi energie, vor utiliza expertiza BEI pentru toate activităţile şi nevoile specifice de asistenţă tehnică privind pregătirea şi implementarea proiectelor şi dezvoltarea abilităţilor şi capacităţii instituţionale", a declarat, la rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

El a adăugat că acordul semnat vineri va continua asistenţa tehnică furnizată de BEI în perioada de programare anterioară şi va contribui la îndeplinirea condiţionalităţilor specifice POIM - programul strategic de dezvoltare a infrastructurii naţionale, cu o alocare financiară nerambursabilă de peste 41% din totalul fondurilor structurale şi de investiţii acordate României în perioada de programare 2014 - 2020.

De la începutul operaţiunilor BEI în România, banca a oferit o sumă cumulată de aproximativ 11,4 miliarde de euro pentru finanţare, inclusiv împrumutul semnat vineri. Proiectele-pilot finanţate de BEI în România includ fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din Bucureşti, proiectul de energie verde al Enel, precum şi programele de eficienţă energetică pentru blocurile de locuinţe din Capitală.

BEI: România este o ţară cu potenţial foarte mare, însă mai are de lucrat la pregătirea proiectelor

România este o ţară cu potenţial foarte mare, însă una din vulnerabilităţile sale este modul de pregătire a proiectelor, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Cristian Popa.

"România este văzută la nivelul BEI ca o ţară cu potenţial foarte mare pe care se lucrează pentru a găsi proiecte pe care BEI să le poată finanţa, fie de una singură, fie în colaborare cu alţi parteneri, pentru că, de obicei, BEI ajută şi la absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune de care România poate beneficia, dar, în privinţa planului european pentru investiţii acţionează mai ales ca un catalizator care să atragă alte capitaluri private în finanţarea sectorului în special la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii sau al soluţiilor de parteneriat public-privat", a spus Popa.

La capitolul vulnerabilităţi pe care le are România, el a enumerat modul de pregătire a proiectelor, precum şi nevoia de continuitate a demersurilor importante pentru ţară pe termen mediu şi lung.

"Este vorba despre buna pregătire a proiectelor, despre modul cum le demarăm. Găsim proiecte în diverse stadii de maturare, care concurează pentru atenţia şi timpul de muncă necesare finalizării. A doua (vulnerabilitate - n.r.) ar fi nevoia de continuitate pentru demersurile importante pentru România în ansamblu pe termen mediu şi lung. Găsirea de proiecte bune este un element-cheie pentru care trebuie în continuare să facem cu toţii eforturi", a subliniat vicepreşedintele BEI.

În opinia sa, dacă vom avea proiecte bune, banii vor veni. "Există suficientă resursă de finanţare acum şi, mai ales, capacitatea României de a absorbi şi pe mai departe fondurile europene poate creşte. Au fost creşteri anii trecuţi, dar există spaţiu ca acest lucru să se întâmple şi mai departe", a adăugat Popa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sateni sunt plecati ca nu au ce face Bei.

    Imm nu au incredere in fonduri, interviul de ieri, cate imm-uri s-au inchis! 

    Statul nu a legat Timisoara Cluj Bucuresti cu o autostrada.

    In UE fara drumuri! 

    inca un ban de jmanglit. partea naspa e ca tre' sa-l si dam inapoi noi astilaltii jupuiti de taxe. [macar fondurile europene le papau smekerii, dezvoltau capitalu' uman, kestii, studii de fezabilitate, si gata]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb